Dansbandsveckan firar 40 år – nostalgi blandat med nyheter

Sommaren 2025 firar Svenska Dansbandsveckan sitt 40-årsjubileum – ett evenemang som växt från en modig idé till ett av Sveriges mest älskade sommartraditioner. Allt började 1986 med grundaren Bertil Elfströms tanke: Kan man sjunga visor i Västervik en hel vecka, så kan man dansa i Malung en hel vecka.

Nu, fyra decennier senare, blickar hela Malung fram emot en jubileumsvecka fylld av nostalgi, nyheter och massor avdansglädje.

När Bertil Elfström efter 40 år lämnar ordförandeskapet är det Åsa Hedlöf som tar över rollen. Hon beskriver det som både hedersamt och spännande att få axla ansvaret – inte minst efter att ha arbetat nära Bertil i över två decennier:

–Jag ser så fram emot denna vecka med alla nyheter vi prövar på och att äntligen få träffa alla trevliga besökare igen!

Hon betonar vikten av struktur, ansvar och samarbete – att alla kugghjul i organisationen ska snurra i takt. 

Under Åsas ledning introduceras flera nyheter, däribland buggkurser för barn och ungdomar samt ett nytt singelevent i Hole bystuga – något hon är extra glad över att kunna erbjuda. Kurserna för barn och ungdomar genomförs i samarbete med Kulturskolan i Malung-Sälens kommun under ledninga av Linus Björnberg och Gisela Kinhult på Orrskogen.

Åsa lyfter också det nya jubileumslotteriet, där gästerna kan vinna fina priser genom att scanna en QR-kod vid entrén varje kväll. Finaldragningen sker under lördagens grand finale och innehåller vinster till ett totalt värde av 40 000 kronor. Hon beskriver det som ett sätt att ge tillbaka till ”vår fina publik”, som hon uttrycker det.

Inför årets Guldklavengala uttrycker Åsa stor förväntan – inte minst för att hennes personliga favorit Jill Johnson äntligen står som programledare. Efter att ha försökt få hit henne i 20 år är glädjen stor. Åsa beskriver Guldklaven som branschens viktigaste kväll: 

– En chans att samlas och premiera det bästa inom dansbandsmusiken. Det brukar bli magiskt, säger hon och tillägger att årets nomineringar är exceptionellt starka.

Fredagens maskerad i Orrskogen har temat ”Det var bättre förr”, vilket Åsa tycker passar perfekt in i jubileumsveckan. Hon ser fram emot att se vad fantasin kommer att bjuda på bland årets utklädda deltagare.

Jubileumsvecka i nostalgins tecken

Programmet på Bertil Elfströms scen i Grönlandsparken kommer i år att präglas av minnesvärda ögonblick, överraskningar och välbekanta toner. Underhållningsansvarige Johan Eriksson berättar att hela veckan ramas in av ett nostalgitema, där varje dag bjuder på något speciellt som blickar bakåt – och samtidigt framåt. Publiken kan bland annat se fram emot en hyllning till Thore Skogmans glada 60-tal, komplett med en mannekänguppvisning av hans gamla scenkostymer, samt ett uppskattat Ted Gärdestad-program. Även profiler som Git Persson, Erik Lihm och Mona G kommer att stå på scenen under veckan.

– Det känns som vanligt lite pirrigt men också fantastiskt spännande och roligt! Det här är ju årets höjdpunkt och något vi ser oerhört mycket fram emot, säger Johan Eriksson.

Veckan invigs med två legendariska akter: The Boppers och Sten & Stanley. De sistnämnda har 63 år på scenen bakom sig och innehar svensktoppsrekordet med 61 låtar på listan – en eftermiddag som lär bli fylld av klassiska hits. Måndagen bjuder dessutom på ett enormt kaffekalas tillsammans med Streaplers, där 2 000 koppar kaffe med godbit serveras, samt ett musikquiz lett av Mats Ingels.

Förutom de stora namnen får också framtidens artister plats. Bland annat medverkar de unga banden Royz Rollerz och Småtimmar från Malung – något som Johan lyfter som särskilt glädjande. 

– Det är en ära att få ge plats åt unga band med stor potential – här föds morgondagens stjärnor.

Grönlandsparken bjuder som vanligt på gratis underhållning varje dag mellan kl. 12 och 17. Tältet är öppet för mat och dryck från kl. 11 till 22, och kvällarna rundas av med scenshower av populära coverband. 

Kungligt erkännande och fortsatt engagemang

En annan höjdpunkt under året var när Bertil Elfström tilldelades H.M. Konungens medalj i 5:e storleken i högblått band, för sina betydande insatser inom svensk dansbandsmusik. Ceremonin ägde rum i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga Slottet, där både kungen och drottningen deltog. När medaljen föll ur sin ask böjde sig självaste kungen ner för att plocka upp den – en händelse som Bertil skrattar åt och gärna återberättar.

– Jag är glad, chockad och hedrad över att ha fått ta emot medaljen, säger han. – Och jag kan ju faktiskt skämtsamt säga att kungen föll på knä för mig.

Även om han lämnar ordförandeposten, är Bertil inte på väg bort. Han fortsätter som mentor och rådgivare till Åsa och kommer även att jobba med programmet i Grönlandsparken och på dansbanorna.

Veckan inleds traditionsenligt med den glittrande Guldklavengalan – dansbandsbranschens egen Oscarsgala. Och enligt Åsa finns det goda skäl att tro att 2025 års upplaga blir något alldeles extra:

-Självklart, Guldklaven bjuder alltid på överraskningar, något mer säger jag inte…

Text och foto: Timea Hedlund

Dela inlägget

Relaterade inlägg