Mönster för lövsågning som publicerades i tidningen Allers i början av 50-talet. Det är grunden till den omtyckta Staffansbågen som tillverkas i ett trångt, litet uthus, i den lilla byn Idbäck, norr om Malung. Ljusstaken är smyckad med figurer av Staffan stalledräng, hans fem fålar och Betlehems stjärna som i december lyser upp många adventsfönster, i hela vårt avlånga land.

Berättelsen om Staffansbågen är en familjehistoria. Den första bågen tillverkades av Wilhelm Larsson med gårdsnamnet Annika, han kallades kort och gott för Annika-Wille. Äldste sonen Ingemar fick den allra första bågen i present på sin 6-årsdag, 1951. På den tiden var den självfallet prydd med levande ljus, till skillnad från dagens elektriska. Förra året återupptog de tillverkning av bågar för levande ljus, främst som bordsdekorationer. Mallarna till figurerna hittade Wille i Allers, men han tyckte de var för små, så han förstorade dem. Lövsågningen var ”bara” hans hobby, till vardags jobbade han på Eliassons garveri. Flera år innan han gjorde sin första båge hade han sågat och målat många andra figurer, tomtar bland annat. Den första från 1942 finns faktiskt fortfarande kvar i uthuset, i Idbäck.  

Tomas sågar i lövsågen

I många år efter att Wille slutade har sonen Per-Olof, alias PO, sågat, slipat, målat och monterat figurerna under såväl dagar som nätter, för att hålla traditionen vid liv. Fast inte bara därför, han tycker det är roligt att måla också och idag hjälper han sonen Tomas, som har tagit över verksamheten.

– Jag tröttnade på att det var så osmidigt att montera bågarna, på grund av att vi hade maskiner med otillräcklig precision. Det blev snett och vint och vi fick justera nästan varenda båge, otroligt tidsineffektivt. Att köpa nya maskiner var uteslutet, det var för dyrt, så jag byggde helt enkelt en själv, en NC-maskin (Numerical Control). Det tog en jäkla tid, men det var så värt det! Idag går allt mycket smidigare. Socklarna och klossarna till ljusribborna får exakt rätt mått och dimensioner, vilket underlättar monteringsarbetet enormt.

Tomas sågar socklar

Därmed inte sagt att det går speciellt fort att göra en båge. Alla figurerna ska sågas ut med lövsågen, sedan skall både figurer och stommar målas. Och torka. Tomas tror att det i snitt tar någonstans mellan fyra till fem timmar att tillverka en båge. Innan den nya maskinen tog det runt sex timmar. Under bågsäsongen, som varar från september till jul ungefär, målas det hästar, slipas och sågas fram till klockan 20–21 varje kväll, efter att deras ordinarie arbete är klart för dagen. Idag är även Tomas sambo Beatrice och kompisen Louise med i gänget och när det är som allra mest att göra tar man in extrahjälpen Roger. Annars skulle de aldrig hinna med. De senaste två åren har nämligen efterfrågan växt kolossalt.

Bea målar hästar

– Förra året var ett rekordår. Vi hade slut på det förbeställda materialet till Lucia och på julaftonen levererade vi den sista bågen. I år ser det inte ut att bli mindre. Därför började vi med beställningar av material till i år, direkt efter nyår och jag hoppas att det ska räcka. Vi fick ett stort uppsving 2018 när vi fick igång hemsidan så att kunder kunde beställa via nätet. Vi levererar både till butiker och privatpersoner, men övervägande delen är till privatpersoner.

PO målar hästar

Trots ökad efterfrågan är det svårt att få verksamheten lönsam, men det uppvägs av nöjda kunder. P-O berättar:

– Bågarna är väldigt uppskattade och folk är så nöjda! Vi har även kunder som kommer med riktigt gamla bågar, tillverkade av pappa Wille. De vill ha de gamla stearinljushållarna utbytta till elljushållare och självklart hjälper vi till med det. 

 I det lilla uthuset är det inte många kvadratcentimeter lediga. De få som finns behövs för att kunna röra sig mellan målarrummet och sågrummet. Det är material staplat över hela ytan, om vartannat; ljuspipor, sladdställ, lampor, plywoodskivor, målade figurer, omålade figurer, färdiga stakar, limmade bågar, virke, skåp, hyllor, färgburkar, penslar och mycket, mycket mer. 

 

– Om du tycker det är mycket saker nu, så ska du komma hit när vi monterar…då kan man knappt röra sig!, utropar P-O och drar på smilbanden.
Hästar på rad

Doften av sågdamm och målarfärg känns efter en stund riktigt behaglig och det är enkelt att föreställa sig hur de sitter där på kvällarna och småpratar under tiden de målar, så länge inte någon av sågarna blir för högljudd. Om nu någon tvivlade på om de hinner med alla beställningar före jul så är Tomas snabba och bestämda svar: 

– Absolut, det hinner vi och det går fortfarande att beställa – det är ju långt kvar till jul!

Tomteljusstake