Kompetensförsörjning är en stor utmaning inför framtiden!

Vår nya kommunchef Christina Holback tillträdde sin tjänst den 1:a september i år. Hon kommer närmast från tjänster i Älvdalens och Mora kommun där hon var förvaltningschef för Samhällsutvecklingsförvaltningen respektive Kultur och fritidsförvaltningen. Innan dess jobbade hon i Falu kommun inför och under Skid-VM 2015 och ännu tidigare var hon verksam inom Mora och Orsa kommuner i nitton år, precis efter att hon avslutat sina studier i miljö, med inriktning på energi, vid Umeå Universitet. Sammanlagt har hon jobbat inom kommunal verksamhet och samhällsbyggnad i 26 år. Med den erfarenheten i ryggen känner hon sig trygg i sin nya roll som kommunchef. 

Rollen som kommunchef är kanske lite otydlig för gemene man, vad innebär den egentligen? Vilka arbetsuppgifter ligger på ditt bord?

 

– Inom alla kommuner jobbar man med många olika verksamheter. Min uppgift är att vara spindeln i nätet och hålla ihop dessa och vara helhetsansvarig. Jag ska också vara kommunens länk till politiken och det arbete som görs där. Eftersom vi inte har en näringslivsenhet jobbar jag också med näringslivsfrågor och är i dagsläget även ansvarig för service- och teknikförvaltningen, som ansvarar för bl.a. fastigheter, gatu-parkverksamheten och bostadsanpassningsbidrag. Jag ingår i en grupp av kommunchefer från länet och genom detta blir jag kommunens kontakt utåt, mot andra delar av vårt län. I den gruppen handlar det om att prioritera tillsammans och samordna för att skapa bästa möjliga förutsättningar för oss allihop.

 

Går det att beskriva en vanlig arbetsdag?

 

– Nja, det är väldigt olika saker varje dag, men sammantaget så handlar det mycket om möten. Vi kan ta idag som exempel. På morgonen har jag konterat fakturor, besvarat och skickat mail. Efter den här intervjun kommer jag ha möten med en av våra ingenjörer, sedan följer ett möte med VAMAS där vi ska diskutera framtida källsorteringslösningar. På eftermiddagen åker jag till Sälen för att träffa representanter från Älvdalen, Trysil och Engerdal angående en förlängning av SITE-projektet, som i sin tredje omgång kommer att handla om gemensamt arbete kring kompetensförsörjning, hållbarhet och internationalisering. 

Christina vid skrivbordet

Politiker, företagare, förvaltningschefer och ungdomsrådet har precis tagit fram en ny målbild för kommunen inför år 2023. Just nu jobbar man med att ta fram en plan för hur och vad man ska göra praktiskt för att nå dessa mål.

– En fråga som ligger högt upp på dagordningen är att kommunen håller på att ta fram en ny översiktsplan, som vi hoppas ska vara i drift från och med nästa mandatperiod. Den kommer att vara viktig för bland andra besöksnäringen, som är en väsentlig pusselbit i den här kommunen. Den är en enorm tillgång och kommer att utvecklas i rask takt. Jag är glad och stolt över möjligheten att få jobba i Malung-Sälen. Jag möter många trevliga människor som har mycket på gång och de har alla en vilja att utveckla det ställe de bor på och det är spännande! 

Christina berättar entusiastiskt hur den nya målbilden tar upp hur viktigt det är att Malung-Sälen ska vara en bra plats att leva och bo på. Det ska finnas en bra skola, bra äldreomsorg och bra service till invånarna. Bland mycket annat. Hennes motto är att tänka: Vem eller vilka finns vi till för? Jo, invånarna – det är dem vi ska göra gott för! Hon nämner också att det inte är en helt enkel uppgift att försöka uppfylla målbilden, men att hon tror på den här kommunen:

– Det kräver en tilltro och tillit till medarbetarna i kommunen och det har jag. Jag känner att vi spelar i samma lag tillsammans med våra förtroendevalda.

På frågan vilken som är kommunens största utmaning inför framtiden kommer svaret rakt och snabbt:

– Kompetensförsörjningen är en jätteutmaning och då pratar vi inte bara om besöksnäringen utan även om vård och skola. En av flera möjliga lösningar vore att man jobbar säsong i fjällen och inom vården övrig del av året. I och med sysselsättning året om kanske man väljer att flytta hit permanent och invånarantalet ökar, vem vet? säger Christina hoppfullt.

Christina vid Mount Everest Basecamp

Ett av kommunens budskap i marknadsföringen senaste åren har varit: ”I Malung-Sälen har vi nära till det som är viktigt”, där man bland annat syftar på närheten till naturen och den källa till återhämtning och god hälsa, som den är. Något som Christina är en av de första att skriva under på. Hon är flitig motionär och har klarat av nio stycken klassiker (En svensk klassiker) med målet att ta sin tionde under nästa år. Hon ser motionen som en ventil för återhämtning och ett ställe att samla kraft på. Liksom hennes och makens intresse för resor. De har rest mycket genom åren, men den häftigaste resan gjorde de i november 2014, när de vandrade till Mount Everest Basecamp på 5360 meters höjd – ett minne för livet.

– Att ta sig upp dit var en utmaning, liksom att flyga dit, men det visste vi inte då. Efteråt fick vi veta att vi landat på en av världens farligaste flygplatser. Man flyger in mot en bergvägg vid landningen, tydligen…

Utmaningar verkar alltså inte vara något som Christina drar sig för, även om hon råkade vara omedveten om inflygningen till flygplatsen i Himalaya. Dags nu att ta sig an utmaningarna – och möjligheterna – som Malung-Sälens kommun erbjuder. Christina räds inte någon av dem och har snabbt kommit in i sin nya roll. På några veckor har hon tagit sig ur startgropen och är redan på väg mot både uttalade och än så länge outtalade mål. 

Personligt med Christina
Bor:
På släktgård i Selja utanför Mora och i lägenhet på gågatan i Malung.
Familj: Man och två vuxna barn.

5 snabba:
Vinter – Sommar
Dansbandsmusik – Folkmusik
Sött – Surt
TV – Bio
Bok – Ljudbok
Mora – Malung 

På sista frågan skrattar hon till svar och säger: 
Pass! Jag har mitt hjärta på båda ställena…skidar gärna hela vägen från Sälen till Mora!

 

Dela inlägget

Relaterade inlägg