Döm inte insidan efter utsidan – skenet bedrar!

Fasaden på det gamla möbelvaruhuset vid brofästet i Malung har en dovt gul färg och ser, ärligt talat, inte jätterolig ut. Möbelvaruhus är det för övrigt inte längre, men kanske ändå vad många förknippar det med, trots att det är över fem år sedan Ellos möbler slog igen portarna. Idag råder en, eller faktiskt rätt många, andra verksamheter innanför de dovt gula väggarna. 

Malung meste skohandlare ”Are-Göran”, alias Göran Eriksson är en mångsysslare och skor är bara en del av allt han engagerar sig i. 2013 tog han över fastigheten vid brofästet i syfte att bygga ett garage till den maskin han använder för att röja snö från Malungs trottoarer. Sagt och gjort – garaget byggdes. Efter ett halvår gick Ellos möbler i konkurs och huset stod helt plötsligt tomt. I och med den stora flyktingvågen behövdes Skinnargården till boende åt de nödsatta och de företag som huserade i det gamla hotellet hade ingenstans att ta vägen. På kort varsel lät Göran renovera tomma lokaler i Milanfastigheten (det juridiska namnet för huset vid brofästet) för att bereda plats för dem. Sedan dess har det löpt på med fler och fler företag som knackat på dörren och idag finns 11 hyresgäster i huset.  8 av dem är företag med kontor och 3 är butiker. Det har med andra ord utvecklats till ett regelrätt företagshotell.

Den trettonde november kommer allmänheten få chans att titta närmare på hur byggnaden ser ut invändigt numera och även träffa de företag som ”bor” på hotellet, när de bjuder in till Öppet Hus. Företagen kommer från spridda branscher, vilket verkar vara en lyckad mix om man ska tro dem själva.

Gruppbild i Milanhuset

– Trots att vissa av oss jobbar som egenföretagare eller enda anställda i Malung hos våra olika arbetsgivare så är man aldrig ensam här, det finns alltid någon i huset som man kan bolla idéer med och eftersom vi är från så olika branscher kan vi komplettera varandra och faktiskt ta hjälp från varandra ibland. Vi är än så länge dåliga på att umgås mellan våningsplanen, men vi tänker att planlagda fikastunder, AW´s eller gemensamma möten kommer att råda bot på det, inom kort. Däremot är vi bra på att umgås korridorerna emellan, säger Maria Olofsson, byggnadsingenjör på Structor.

Jan Ericsson på AB Bergkvist/Siljan Skog instämmer:

– Det här är en bra arbetsplats med trevliga människor, ljus och fina lokaler. Vi har fantastisk utsikt över älven och Byråsen på ena sidan, vilket bidrar till en lugn och skön atmosfär och på den andra har vi knappt ett stenkast till centrum. Det är nära för våra kunder när vi sitter i dessa lokaler och dessutom är det enkelt att parkera – det är uppskattat.

Pia vid skrivbordet

Av de 2 200 kvadratmeter som lokalen innefattar är 1950 nu renoverade och det finns i dagsläget en ledig lokal om 250 kvadratmeter. Görans dröm är att kunna skapa ett bokningsbart konferens- eller mötesrum för föreningar och förråd där de kan förvara sina papper och pärmar.

Långt tillbaka i tiden fanns ett garveri i lokalen och senare även en däckregummeringsfirma, vilket är lite knepigt att faktiskt ta in i nutid, när man kommit över tröskeln. Man möts av ljusa, fräscha rum med ömsom ljust målade betonggolv, ömsom vackra trägolv. Inredningen är modern och det känns som att dessa lokaler lika gärna hade kunnat stå i storstan, men de finns mitt i Malung. Göran och hyresgästerna i hotellet efterlyser gamla bilder från fastigheten, från allmänheten, för att kunna föra ett collage eller kanske till och med en utställning inför Öppet Hus. Förutom att företagen kommer att visa vad de pysslar med under öppet hus bjuder man på korv och bröd och butikerna kommer ha fina erbjudanden. Göran erbjuder rundvandring i det som utifrån sett inte verkar så speciellt, men väl inuti blir det något helt annat.

Håkan löder handskar

Dalälva Ekonomi & Utbildning AB
Dalälva är en auktoriserad redovisningsbyrå som ägs och drivs av Annelie Bälter. Byrån, med sex anställda, erbjuder hjälp med traditionell redovisning, såsom bokföring, löneadministration, bokslut, årsredovisningar och deklarationer. De har även inriktning mot digitaliserade lösningar inom området och en av de anställda är specialinriktad på att jobba med just detta. Ett exempel är att koppla ihop kassasystem med bokföringen så att det som slås in i en kassa automatiskt blir bokfört. Tack vare vägen mot digitalisering kan de jobba mer effektivt och lägga mer av sin tid på rådgivning och utbildning till kunderna. De har omkring 70 kunder på månadsbasis samt ytterligare cirka 100 kunder på årsbasis. Merparten av kunderna driver sin verksamhet i kommunen med omnejd (Dalarna), men några finns i övriga delar av landet och ett par har sin verksamhet i andra länder. Dalälva har även kontor i Sälen och Mora.

Advokatfirman Bildt AB
Sedan slutet av förra året finns även en advokat i lokalerna, nämligen David Bildt, som driver sin byrå från fler orter. Han har filialer i Ekshärad och Karlstad. Han jobbar med humanjuridik främst inom områdena familjejuridik, asylrätt, brottmål och socialrätt. Hans arbetsdagar kan innefatta allt från vårdnadstvister och arvstvister till försvar av misstänkta och ärenden där socialen går in och begär tvångsvård. David undervisar också och föreläser för ekonomer i handelsrätt. Än så länge är hans verksamhet i Malung tämligen blygsam, så han är på plats i huset vid brofästet i varierande grad, men han hoppas att besöken ska bli mer frekventa.

 

Milan Fastighets AB
Företaget som driver företagshotellet med Göran Eriksson vid rodret.
 
AB Bergkvist/Siljan
Skogsföretagen Siljan Skog och Bergkvist Skog har nyligen blivit uppköpta av ett företag vid namn Orlando. Företagen slås därmed samman och bildar det nya företaget AB Bergkvist/Siljan och på kontoret i Malung ansvarar Jan Ericsson för uppköpen av skog, i området. Med hjälp av fasta 
entreprenörer hjälper företaget skogsägare att sköta och avverka sin skog. Jan är den som haft sitt kontor längst tid i hotellet, närmare fyra år.
 
Structor
Ett rikstäckande konsultföretag inom samhällsbyggnad. Maria Olofsson är deras kvinna på plats på Malungskontoret. Maria är byggnadsingenjör med KA certifiering och jobbar med olika byggprojekt. Hon hjälper företagets kunder med projektledning, entreprenadbesiktningar och dokument som krävs i byggprocessen. Handlingar som hon upprättar kan vara ritningar, kontrollplaner, brandskyddsdokumentation, arbetsmiljöplaner, förfrågningsunderlag och andra nödvändiga bygghandlingar. Hon reser ofta runt i Dalarna till olika projekt och är inte alltid på plats på kontoret, men nås enkelt via telefon. Tack vare att Structor är rikstäckande har hon och kunderna nära till kompetens, om den mot förmodan skulle saknas på plats i Malung.
 
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen i Dalarnas län jobbar för en förbättrad fastighetsstruktur för jord och skogsfastigheter med bland annat frivilliga markbyten. Vi har ett lokalt kontor här i Malung, dit markägarna kan komma och träffa oss. Länsstyrelsen genomför just nu ett förarbete i Hole och Romarheden inför en eventuell omarrondering i dessa byar. Vi är Marie Damberg och Stefan Josefsson som jobbar i området och möten kan bokas med oss på telefon.
 
Euronics
En fackhandel med fem anställda. Störst i Västerdalarna på hemelektronik. Försäljning av det mesta inom mobil, ljud, data och tv. De utför även parabol & antennservice. De jobbar med kundanpassade nätverkslösningar i hemmet och hos företag. Detta gör dem till en komplett butik med bra service, som var den viktigaste grunden 2016 när de sökte efter ny lokal och den nuvarande är byggd helt efter deras önskemål. De har nu en mycket bättre planlösning för sin produktvisning. De har en modern inredning men även en bevarad historia från förr genom att endast brandskydda de bärande pelare som finns mitt igenom hela lokalen istället för att klä in dem. De blev inte bara en inredningsdetalj utan lyckades även behålla garveriets anda. Idag har man betydligt bättre parkering och allt detta sammantaget har varit extremt positivt både för både butiken och för kunderna. Många blir imponerade över produktbredden vid ett besök – de vill ge samma möjligheter till denna lilla orten, precis som om man bodde i stan.
 
Minitech
Minitech tillverkar specialanpassade värmehjälpmedel, företrädesvis vantar, handskar, sulor och strumpor, för människor med någon typ av funktionsnedsättning. Produkterna förskrivs av olika Landsting runtom i landet. Till exempel gör man specialsydda handskar för de som saknar ett finger på handen eller för de som sitter i rullstol kan man specialsy handsken så att personen kan styra rullstolen med joysticken och fortfarande behålla värmen i händerna. Värmen i produkterna kommer från värmetrådar som löds ihop och sys in i produkten i lokalen, i Malung, där två personer jobbar: Håkan Sandbäck och Annette Fors Haga.
 
Ellevio 
Ellevio är det företag som äger regionnätet, det vill säga alla större elledningar i vår region. De levererar el bland annat till Malungs Elnät och till andra aktörer i norra Dalarna och Värmland. Malungskontoret ansvarar för underhållet av de ställverk som finns i området. Ellevio har ca 400 anställda i hela Sverige. För närvarande bygger de ut elnäten och stationer både i Sälen och Idre för att kunna möta den ökade efterfrågan på energi. På kontoret i Malung sitter, sedan 1,5 år tillbaka, en av de två stationsingenjörerna i Dalarna, Stig Gudmarsson.
 
Sportringen 
Sportringen öppnade i Ellosfastigheten i maj 2014, efter att flertalet kunder dagligen efterfrågat detta segment av varor i de andra butikerna på orten. Sporthandlare på andra orter kontaktades och tillfrågades om att öppna en filialverksamhet i Malung. Efter svalt intresse från dem beslutade Göran Eriksson och Anders Claesson att tillsammans öppna en sport/friluftsbutik. Man öppnade då i Ares Skors nuvarande lokaler. Efter något år planerades ett cykelsortiment in och då insågs man att lokalen skulle bli trångbodd. Butiken flyttades in på bottenplanet i stora Ellosfastigheten och fick därmed en yta på ca 450 m2. Utformningen av lokalen bevarar det gamla med fönstervalv och grova handgjorda träpelare. Ett stort fönsterparti vetter in mot Euronics butiken, vilket skapar en känsla av en minigalleria. Sortimentet i butiken är i huvudsak fiske, jakt, outdoor, cyklar, dam- och herrkonfektion.
 
Ares Skor 
Ett snart 60 år gammalt företag, varav Göran drivit det i 23 år. Det har legat på gågatan i 21 år och för 2 år sedan flyttade man till Ellos-fastigheten med helt nyrenoverade lokaler. Det finns butik och lager på ett plan, vilket resulterar i lättarbetade lokaler för personalen och dessutom är lokalen handikappanpassad, enkelt att komma in med rullstol. Sedan flytten har de fått stopp på många genomresande som man aldrig såg till på gågatan. Första stoppet är viktigt, för har de stannat en gång är det lättare att de fortsätter till nästa butik eller restaurang. Ares Skor har ökat omsättningen sedan flytten – 3 butiker på samma område är en del i det hela.

Dela inlägget

Relaterade inlägg