Nedanstående reportage är publicerat i samarbete med tidningen ”Sälenweekend” (Nummer 2, 2021)
Familjeföretaget Larsson-Hus har sin anläggning belägen i Östra Ofors, strax intill riksväg 66, längst söderut i Lima Socken. Det var där allting en gång började 1954 då Skol Lars Larsson grundade företaget. Tjugo år senare uppfann han den unika konstruktionen isolertimmer. Denna lösning blev och är fortfarande idag ett starkt signum för ett så kallat ”Larsson- Hus”. På 80-talet drevs företaget vidare av Lars söner Pär och Olle. För några år sedan tog sonsonen Stefan över.
Företaget är verksamt i hela Sverige, men det är främst i Dalafjällen som man ser deras hus dyka upp lite här och var. Bara i Sälenområdet finns drygt 800 fritidshus och permanentbostäder byggda av Larsson-Hus.
– Ganska ofta gör vi också avstickare lite här och där till övriga landet. Vi har precis påbörjat bygget av ett hus i Furusund, berättar Stefan. Under året har vi även byggt i Bydalen, Falun och Grövelsjön.
Förutom att de ritar och bygger hus, så har de också egen tillverkning och försäljning av två olika paneler, med vilka kunderna själva kan bygga egna hus eller nya fasader. Panelförsäljningen står för ungefär en fjärdedel av förtagets totala omsättning. Larsson-Hus anläggning sysselsätter cirka 10 personer. Stefan är den som ritar husen och har hand om kundkontakten och försäljningen. Det gäller att ha många strängar på sin lyra i ett litet familjeföretag.
– Jag ritar husen tillsammans med kunden. Oftast har de en bild av hur de vill att huset ska se ut. Vissa ser det färdiga huset väldigt tydligt framför sig och kan till och med ha färdiga ritningar, medan andra vill ha hjälp med att visionera. Tillsammans kommer vi fram till någonting bra. Många kunder återkommer och det får vi väl se som ett tecken på att de är nöjda, ler Stefan.
Husens väggblock byggs på den lilla fabriken i Östra Ofors och monteras oftast ute hos kunden av Stefans egna medarbetare. Om det är väldigt högt tryck så tar de hjälp av snickare utanför firman, men inte vilka som helst.
– Vi använder alltid snickare och montörer som vi har arbetat med förr och som vi vet gör ett bra jobb. Precis som det är viktigt för oss att använda material som kommer från trakten i så stor utsträckning som möjligt, är det lika viktigt att arbetskraften är lokal. På små orter måste vi stötta varandra.
En vänlig nybliven husägare har lånat ut nyckeln för att vi denna dag ska få gå in i ett genuint och äkta Larsson-Hus. I det här huset kommer virket från Rågsvedens sågverk i Äppelbo. När det gäller kök så samarbetar Larsson-Hus ofta med en lokal finsnickare från Lima, men just detta kök kommer från Avesta, som ju ändå är inom Dalarnas gränser. Trappan kommer från Rättvik, lister och salningar från Torgås. Projekteringen av VVS och all invändig målning har gjorts av olika företag från Malung. På näst intill varje dörr har en lokal dekorationsmålare från Lima handmålat unika kurbitsar. Listan kan göras ännu längre, men då skulle inte denna artikel räcka till. Lokalproducerat är det i alla fall – in i minsta detalj.
Larsson-Hus bygger 15–20 hus per år, beroende på storlek. Det är inte överdrivet många för ett företag i byggbranschen.
– Vi ska bygga hus av högsta kvalitet där vi i samarbete med kunden bygger precis det den vill ha, med hjälp av lokal arbetskraft.
– Tack vare farfar, pappa och farbror är vi ett gammalt företag med ett gott rykte och det ska vi bygga vidare på. Larsson-Hus är rejält i alla avseenden: råvaror, välutbildad personal och så vidare. Vår ambition är att bygga unika hus utan att begränsa våra kunder till någon katalog.
Med andra ord: Hos Larsson-Hus får man mycket hus för pengarna.