Bondasgården Soul and Food: ”Vi är bra på special treatment”

Nedanstående reportage är publicerat i samarbete med tidningen ”Sälenweekend” (Nummer 2, 2021)

Maria Sjöö och Fredrik Olofsson vet inte riktigt om det var slumpen eller ödet som förde dem till Torgås, kanske var det en kombination av båda. Sedan tre år tillbaka driver de den kombinerade restaurangen och platsen för själavård ”Bondasgården Soul and Food”, belägen strax intill riksväg 66, i Torgås norr om Lima. De är småskaliga och personliga och jobbar för att deras utmärkande signum ska vara att gästerna känner sig sedda, vare sig de besöker dem för en bit god mat eller ett coachande samtal.

För några år sedan satte de sig ned och funderade på vad de ville göra ”när de blev stora”. Maria hade jobbat som banktjänsteman i många år och var ganska trött på det. Fredrik var inköpsanalytiker men trivdes inte. Båda ville göra något mer kreativt. Fredrik bestämde sig för att bli kock och Maria förkovrade sig ytterligare i det intresse hon alltid haft – det andliga och spirituella som vi människor besitter.

Maria Sjöö från Stockholm och Fredrik Olofsson från Göteborg driver Bondasgården Soul and Food.

– Jag har alltid jobbat med människor och ville fortsätta med det, men på ett närmare och mer direkt sätt. I mina coachande samtal med kunder och i mina behandlingar är därför själen och andlighet i fokus. Det är viktigt att man har en förståelse för sig själv och varför man reagerar som man gör i vissa situationer och varför man är som man är, helt enkelt. Den fysiska, såväl som den mentala balansen är oerhört viktig för vårt välmående.

Maria jobbar med aromaterapi, örter och tolkning av horoskop, som komplement till sina samtal. Hon kan också fokusera på det undermedvetna om så önskas.

När paret bestämde sig för att köpa Bondasgården var Fredrik i sluttampen på sin kockutbildning. Han hade gjort sin 10 veckor långa praktik på Högbo Bruk i Sandviken, men mer erfarenhet än så av kockyrket hade han inte. Arbetslivserfarenheten som kock har han i stället fått i Sälen med omnejd, genom att arbeta extra på olika restauranger samtidigt som han och Maria kunde smyga igång verksamheten på Bondasgården. Anledningen till att de köpte gården var just för att kunna kombinera sina båda kompetensområden. De vill bygga upp verksamheten successivt och tills dess att de kan leva fullt ut på sitt företag så skyndar de långsamt och har ingen brådska.

Portalen som leder in till restaurangen och behandlingsdelen.

– Det var mycket vi inte kunde i början, men nu har jag lärt mig att även skopa glass och servera, skrattar Maria. Jag tror ändå det viktigaste vi gör här på Bondasgården för våra gäster är hur vi gör saker och ting inte vad vi gör.

Under den tid de verkat i själva byggnaden Bondasgården har de förstått att den är speciell. Av grannar och gäster har de fått höra många olika historier berättade om den tydligen av många mycket omtyckta platsen. Det sägs bland annat att Gustav Vasa ska ha farit förbi på 1500-talet, på sin färd tillbaka till Stockholm, från Sälen. Vissa hävdar att han ska ha gömt sig i jordkällaren, andra att han övernattat i huvudbyggnaden. Vilket som stämmer eller om det ens stämmer vet inte Maria och Fredrik, men att han farit förbi ska i alla fall ligga inom sanningens gräns.

En gäst som besökte dem för något år sedan hade själv bott på ”Bondas”, som stället kallas bland lokalbefolkningen, som barn då hennes morfar ägde verksamheten på 50-talet. En tid då Bondasgården för övrigt nästan fungerade som en ungdomsgård, det var här man träffades för att spela spel, fika eller ta en öl – ett poppis ställe helt enkelt. Fram till 60-talet, när järnvägen ännu fanns kvar, låg tågstationen i närheten och senare även en busstation med tillhörande bussgarage. Från både tågen och bussarna kom många gäster, som var ute på långresa och tog en paus vid ”Bondas”, övernattade och fortsatte resan dagen efter. Under 80-talet upplevde Bonadsgården ännu en storhetstid då det var ett populärt stopp för många förbiresande och ett omtyckt ställe hos grannarna i byn runtomkring.

Tidigare ägare av Bondasgården finns bevarade på en tavla som hänger i behandlingsrummet.

– Jag vet inte riktigt vad det är, men det finns någon slags energi i den här byggnaden. Ibland kan man faktiskt se på gästerna att det är som om något rinner av dem så fort de går över tröskeln. Axlarna sjunker och de blir lugna. Många går härifrån med lättare steg än när de kom. Förr i tiden fick man ju lämna vapnen i vapenhuset innan man gick in i kyrkan, det här huset verkar ha någon liknande effekt på folk – man lämnar stridigheterna inom sig utanför och får ett inre lugn, när man går genom entrén.

Bondasgården är en retreat där Maria och Fredrik står för både den själsliga, den kulinariska, samt den logimässiga delen. De hade tänkt att utöka verksamheten inför denna säsong och bland annat ta emot mindre grupper på retreat, men coronan kom emellan.

– Vi vill jobba med mindre grupper i ”soul-delen” av vår verksamhet. Vår styrka och kvalitet ligger i att möta individerna, det hinns inte med om man fokuserar på kvantitet. Vi jobbar mest med detta när det är lågsäsong i fjällen, under högsäsong ligger fokuset från vår sida mer på ”food-delen”, därav namnet ”soul and food”.

Känslan gästerna har när de lämnar Bondasgården – den är oerhört viktig för Maria och Fredrik.

– Våra gäster ska gå härifrån piggare och gladare, oavsett om det är en behandling eller en middag de fått. Det personliga är det vi vill ge. Det är det som gjort skillnad för de som varit här. Vi varken kan eller vill konkurrera med de större anläggningarna häromkring – det är omöjligt. Det vi kan erbjuda är känslan av att bli sedd.

En positiv liten egenhet som Maria besitter och som kommer väl till pass när det gäller att se gästen är hennes personminne. Fredrik berättar:

– Hon är helt otrolig! Fråga henne om vilken dag som helst och hon kan svara på vilka gäster som varit här, om de har någon anknytning till bygden, vad de ätit, var de suttit och vad de druckit. Hon blev helt förtvivlad en gång då hon inte kände igen en gäst, som sa sig varit här tidigare, men då visade det sig att Maria för ovanlighetens skull inte varit här den dagen. Hon tycker om att prata med folk och ibland får kocken, alias jag, agera servitör när hon ”inte sköter sig”, fast det egentligen är precis det hon gör, ler Fredrik.

På hedersplats i restaurangen hänger en bild av en av Marias stora förebilder, hennes mormor, som ung.

Småskaliga som de är, är de inbegripna i allt – det blir så när de är så små. Förmodligen är det också det som gör att deras gäster gärna kommer tillbaka när de en gång avlagt ett besök. Det är nämligen få som besökt dem, som sedan inte kommit tillbaka.

– Jag tror och hoppas att vi är bra på ”special treatment”, säger Maria glatt. Vi ger dem vårt fulla fokus, när de är här. Det vi värdesätter allra mest är vad människor tar med sig när de går härifrån. Det som känns i hjärtat både hos dem och hos oss.

På väggen i restaurangen finns en målning av Birger Stafås.

FAKTA
Bondasgården har 2 stugor med 4 bäddar i varje. De är nyrenoverade med nytt badrum och tak. Det finns även 3 rum i Annexet (2 bäddar + 2×4 bäddar).

Gästen kan ha självhushåll om man vill eller så köper man till frukost och middag.

Maria och Fredrik bor ovanpå restaurangköket med sina fem barn.

Till vänster på bilden syns en av Marias stora förebilder, hennes mormor, som ung.

Dela inlägget

Relaterade inlägg