Årets Vasaloppsmotiv utsett

Vid en digital avtäckning i dag fredag presenterades 2021 års Vasaloppsmotiv. Nygårds Karin Bengtsson står bakom årets konstverk Vägvisaren, som bland annat kommer att användas på affischer och diplom för både vinterns och sommarens Vasaloppsaktiviteter. 

Att tacka ja var självklart men det var ändå med skräckblandad förtjusning som Nygårds Karin Bengtsson tog sig an uppdraget att skapa årets Vasaloppsmotiv.
– Att få frågan är en ära men så snart jag tackat ja tänkte jag ”oj oj oj”. Vasaloppet är så otroligt folkkärt. I vanliga fall är min bild bara min men Vasaloppsmotivet ska ju representera hela Vasaloppet och helst tilltala alla som har en relation till det, säger Nygårds Karin Bengtsson.

Ganska snart stod det emellertid klart för årets Vasaloppskonstnär hur hon skulle närma sig uppdraget.
– Jag ser Vasaloppet främst som en personlig utmaning och inte som en tävling. Att färdas i skogen mellan Sälen och Mora är en upplevelse för var och en som väljer att göra det och jag ville att det här motivet skulle vara för alla. Skogen är Vasaloppets scen och därför även det centrala i motivet.

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt. I dag görs dessa med ursprungstanken att de ska ta avstamp i Vasaloppets kärna: tradition, upplevelse och utmaning. Juryns motivering för 2021 års Vasaloppsmotiv lyder:

”Spänning, naturupplevelse och utmaning – Nygårds Karin har skapat en bild som för tankarna till många av de känslor som är förknippade med Vasaloppet. På ett sagolikt sätt kopplas historien ihop med vår framtid och får oss att reflektera över hur vi bäst förvaltar Vasaloppet för framtids segrar.”

Nygårds Karin Bengtsson arbetar med iscensatt fotografi där varje bild är lite som en filminspelning, noggrant uppbyggd med hänsyn till ljus, färg och form. Hon ägnar mycket tid att skapa och leta miljöer och den rätta skogsgläntan för Vägvisaren tog veckor att hitta. Trädstammarna på varsin sida i bilden bildar en naturlig målportal. Färgerna i motivet – rött, vitt och grönt – är tänkta att representera Mora, barnet är klädd i en kungalik rock och håller en stav i ena handen, så som Gustav Vasa ofta avbildas.
– Framtiden må vara oviss men här möter vi den med målmedvetenhet och styrka. Jag fantiserar att stafettpinnen, eller staven, är överlämnad. Vi vill gärna kunna fortsätta åka skidor i fäders spår lång tid framöver och då är det viktigt att vi lyssnar på de unga som i dag agerar vägvisare för arbetet med klimatet, säger Nygårds Karin Bengtsson.

Årets Vasaloppskonstnär är bördig från Mora där hon också är uppvuxen. I dag bor och arbetar Nygårds Karin Bengtsson i Höganäs i Skåne. Även om hon följt Vasaloppet på nära håll under många år och tycker om att åka längdskidor har hon själv aldrig deltagit i något lopp.
– Det är ju lite jobbigt att säga det. Många i min närhet har åkt flera gånger men jag har ännu inte gjort det. Att åka längdskidor är bland det bästa jag vet men jag trivs bäst att åka skidor ensam.

Fakta: Nygårds Karin Bengtsson
Nygårds Karin Bengtsson är utbildad vid University of Art and Design, nuvarande Aalto University, i Helsingfors, Finland. Hennes arbete har visats bland annat på Fotografiska i Stockholm, Helsingfors Konsthall, Eskilstuna Konstmuseum, Alingsås Konsthall och hon finns även representerad på Malmö Konstmuseum. År 2010 fick hennes verk Deer Room utmärkelsen ”Juryns val” under Vårsalongen på Liljevalchs Konsthall i Stockholm och hon har tilldelats ett flertal stipendier. Hösten 2021 kommer hon att ställa ut på Zornmuseet i Mora i hennes största separatutställning hittills.

De senaste årens konstnärer bakom Vasaloppsmotiven:

2015 Fredrik Lindqvist, Kristianstad
2016 Lisbeth Boholm, Falun
2017 Kerstin Bergman, Gagnef
2018 Anders Ståhl, Leksand
2019 Mia Malmlöf, Stockholm
2020 Ernst Billgren, Stockholm

Vasaloppsmotivets jury

Carl Bonnier, Bonnier Group AB
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, f d utvecklingschef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Johan Eriksson, vd Vasaloppet 

Dela inlägget

Relaterade inlägg