Natten till den 6 april i år brast ett stort inkommande vattenledningsrör under bowlinghallens lokal på Hantverkargatan. BK Skinnarnas styrelseledamot Mikael Jernberg berättar att vattnet stod som en fontän ut från dörrkarmen på morgonen när han anlände till lokalen. Som mest stod golvet inne i stora hallen under sju centimeter vatten, de bakre delarna av fastigheten klarade sig dock, tack vare att läckan upptäcktes ”i tid”. Tegelväggarna till grannfastigheternas lokaler blev deras räddning.
– Idag kan vi skratta åt det, men när jag kom hit den dagen hade jag nära till gråt, säger föreningens ordförande Joakim Brandt.
Så sent som våren 2016 hade föreningen fräschat upp lokalerna i samband med att de tog över den från konkursförvaltaren. Allting hade de gjort själva och allting var byggt i trä, i marknivå… Inte det mest optimala när man får vattenskada.
– Precis innan skadan hade Skinnarbadet tvingats stänga, så det stående skämtet hos oss i sommar har varit att vi inte visste att simhallen skulle öppna här i våra lokaler…så snabbt inpå, säger Joakim med ett leende på läpparna.
Skämt åsido. När skadan var ett konstaterat faktum stod man inför ett tufft beslut, som föranleddes av långa och många diskussioner. Hade man tid, kraft och ork att bygga om en gång till? Vis av erfarenheten några år innan visste man att det skulle krävas en stor insats i antal nedlagda ideella arbetstimmar från medlemmarna. Det fanns delade meningar, men tack vare den trygghet man byggt upp i föreningen där många ser övriga medlemmar lite som sin familj och lokalen som sitt andra hem, bestämde man sig för att satsa.
I tävlingssammanhang har föreningen spelat sina matcher i hallen tack vare en dispens, då man egentligen måste tillhandahålla 8 banor, för att få arrangera en match, BK Skinnarnas innehöll endast 6. Det har varit en önskan i många år att kunna etablera 2 nya banor och nu har drömmen slagit in.
– När vi ändå blev tvingade att bygga om på grund av skadan så bestämde vi oss för att var det någon gång vi skulle försöka få till två nya banor så var det nu. I samma veva har vi också byggt ut lokalen för att det ska finnas saker här att göra för alla. Vi gör det här lika mycket för besökarnas skull som för vår egen. Vi tror långsiktigt på detta och vi vill att alla ska trivas här och att de ska ha något att göra. Vi pratar om ungdomar, pensionärer, tävlingsspelare, funktionshindrade, barn – alla!
Totalt blir lokalen runt 150 kvadratmeter större än tidigare och innehåller 8 banor, mot tidigare 6. Entrén flyttar norrut, en stationär rullstolsramp upp till bowlingbanorna finns numera, en yta för dart har anlagts, liksom en liten scen, en större central bar och i taket en jumbotron. Shuffleboard, restaurangkök, serveringdsdel och utskänkningstillstånd finns sedan tidigare – med andra ord så har man helt enkelt skapat en Sportbar.
– De som kommer hit och besöker oss ska veta att vi återinvesterar allt eventuellt överskott in i anläggningen igen, antingen direkt i driften eller i nya investeringar, stora som små. Anläggningen drivs ideellt av alla medlemmar med hjälp av en anställd.
Joakim berättar att försäkringsbolaget stått för det som har med banorna att göra och kommunen har hjälpt till med finansieringen av de två nya banorna. All övrig utbyggnad har föreningen gjort själva.
– Det är en långsiktig satsning, vi vill ha flera ben att stå på. Att driva anläggningen både som tävlings- och nöjeshall är rätt unikt i Sverige, framför allt när det görs ideellt på det sätt som vi gör. Vem vet – det kanske till och med blir en standard för andra bowlingföreningar runtom i landet?! Det kräver mycket av medlemmarna att driva anläggningen på detta vis, men stödet från dem är starkt och vi märker även stöd från bowlingfolk runtom i Dalarna.
En del andra bowlingklubbar som har det tufft har till och med hört av sig för att höra hur man i Malung bär sig åt för att driva anläggningen på ett sätt som gör att det går runt. Mikael Jernberg berättar att Joakim under året fått motta utmärkelsen ”Årets eldsjäl i Dalarna” av Dalarnas Bowlingförbund. Joakim är väldigt ödmjuk inför den utmärkelsen:
– En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk. Alla de som jobbar hårt med vår verksamhet är självklart delaktiga. Föreningen är medlemsstyrd i allra högsta grad. Varje måndag har vi möte där vi lägger upp arbetet i hallen under den kommande veckan och hur vi planerar tävlingar – alla är med.
Stor delaktighet från medlemmarna innebär många viljor. Det kan vara knepigt ibland, men absolut inget hinder.
– Det måste finnas både ja- och nejsägare, det är det som föder och utvecklar ideér. Även om vi inte vill genomföra saker på samma sätt alla gånger, så är ändå själva viljan det viktiga. När viljan finns så kan man nå målet som allt som oftast är gemensamt. Vägen dit kan dock vara annorlunda för olika människor. När beslutet om upprustning efter vattenskadan väl var taget har alla varit positiva och ställt upp och jobbat utefter beslutet, trots att de till en början var lite tveksamma. Jag tror att alla fått extra energi när de sett det som växt fram, säger Joakim.
Det är en del småfix och trix kvar innan lokalen är ”fit for fight” igen, men det är inte alltför långt borta. De känner ändå ingen stress, då coronarestriktionerna är så osäkra och ändras från dag till dag.
– Det finns ingen anledning att stressa fram något innan vi vet var folkhälsan tar vägen. Vi hoppas kunna börja med tävlingsspel i februari, men vi får se. Vi har större möjlighet att öppna för allmänheten nu i och med att lokalen blivit större och det är lättare att hålla avstånd. Det är ändå omöjligt att just nu säga ett nyöppningsdatum, tyvärr. Vi vill igång, men bara om vi kan göra det på ett säkert sätt.
Medlemmarna, liksom alldeles säkert allmänheten i kommunen, ser fram emot nyöppningen, när den än blir. Även företag och samarbetspartners verkar vara ivriga på att bowlingkloten åter börjar rulla på banorna
– Det är en skön bekräftelse på att företag är måna om bygden då flera av dem engagerat sig i vår vattenskada och efterföljande renovering. En del har till och med frågat om de får vara med och sponsra i framtiden. Hur häftigt är inte det?! avslutar Joakim.