Äntligen dags för Malungsfors Visfestival

Efter två års uppehåll är det äntligen dags för Sveriges mysigaste festival att inta skogsgläntan i Malungsfors. Det är nämligen dags för Malungsfors Visfestival som går av stapeln på fredag och lördag den 15–16 juli.
– I år kommer det bara medverka artister från Dalarna, och det för att stötta musiklivet här efter pandemin, säger festivalens arrangör Johan Eriksson.

Malungsfors Visfestival gör i år sin 14:e upplaga. Den startade 2007 som en hyllningsfestival och arrangerades strategiskt helgen innan Dansbandsveckan för att locka besökare.
– Vi startade visfestivalen till minne av Jonathan, vår första bebis som vi inte fick behålla. Det är fint att han får leva vidare genom den, berättar Johan.

Käppar i hjulen har många arrangörer fått erfara när pandemin för två år sedan drog in, och Malungsfors Visfestival var inget undantag.
– Det har varit väldigt tufft, pandemin tog hårt på ekonomin och vi var nästan på väg att ge upp, berättar Johan och fortsätter:
– Det var då idén om ett samarbete med Dalapop väcktes och att bara boka artister från Dalarna.

Festivalen har genom årens lopp lockat tusentals besökare från hela Sverige och många välkända artister, såsom Jack Vreeswijk, Lasse Berghagen och Lill-Babs, har spelat på scenen i Forsgläntan.
– Det kommer folk från hela Sverige, vi har en trogen publik. Jag tror att det är just det här familjära som lockar många till att besöka oss. Bara få sitta på en picknickfilt och njuta av bra musik hela dagen, säger Johan.

Visfestivalens arrangör Johan Eriksson. Foto: Dan Norrå

Från Borlänge, Leksand och Rättvik i söder till Älvdalen, Mora och Orsa i norr, kommer artisterna som sagt från hela Dalarna. En tredjedel av artisterna har spelat på festivalen förut, medan resterande är nykomlingar.
Johan berättar att Craig Stanton Thomas, en av artisterna som kommer att medverka på festivalen, tidigare legat svårt sjuk i corona.
– Han hade på sin bucketlist att få sjunga på Malungsfors Visfestival, och nu kommer han att få göra det. Det kommer att bli speciellt att träffas i år. Det har varit saknat och det är skönt att det nu är tillbaka.

Visfestivaler finns på fler ställen runtom i Sverige, men kanske inte fullt så vanligt. Det som gör Malungsfors Visfestival unik tycker Johan är den mysiga och familjära känslan.
– Många gillar hur nära man kommer artisterna och man kan riktigt känna stämningen. Det är dessutom ett väldigt blandat utbud med artister.

Det är mycket förberedelser bakom för att ro eventet i hamn och arrangörerna vill rikta ett stort tack till alla funktionärer och till sina sponsorer som hjälper till att göra det hela möjligt.
– Det är roligt att det går att göra saker på ett sådant här litet ställe, och det skulle aldrig gå att hålla så låga biljettkostnader om det inte vore för våra funktionärer och om vi inte hade våra sponsorer. Vi är väldigt tacksamma för att Malungs företag ställer upp, berättar Johan och avslutar:
– Hela byn sluter upp och hjälper till. Det är ganska häftigt att man under dessa två festivaldagar får se 20 artister för bara 500 kr.

Till Forsgläntan har många tusentals besökare lockats genom åren. Foto: Isabell Ehnlund
Dela inlägget

Relaterade inlägg