Oscar åkte TRE Vasalopp på en dag – vill uppmuntra människor att ta hand om sin hälsa

Många skulle förmodligen kalla det ”stölleprov”, men för Oscar Olsson är det en utmaning som är till för att besegras. Och ja, ni läste rätt: Igår (lördag) avverkade han tre Vasalopp, totalt 27 mil. Han startade klockan 04.00 i Berga By och åkte rullskidor till Mora. Därefter bytte han utrustning och cyklade de 9 milen tillbaka till Sälen. Som grädde på det moset påbörjade han vid lunchtid, i gassande sol ”en liten löptur” i form av en Ultravasa på 9 mil. Efter 16 timmar och 32 minuter, vid 20.30-tiden på kvällen, nådde han så äntligen målportalen i Mora.

På rull in mot Berga By.

Som om det inte var nog så är detta andra gången han genomför en ”Supervasa”, som han kallar det. Första gången var i mitten av oktober. Den gången var han själv, men igår utmanades han av tre lag: ett herrlag, ett damlag och ett mixat lag. Lagen innehöll tre deltagare som genomförde en sträcka vardera. Oscar utgjorde ett 1-manna-lag och gjorde med andra ord jobbet ensam.

Den gröna västen hängde med hela dagen.

Strax innan Oscar anlände till Sälen efter sin cykling träffade Malungsbladet Fredrik Axegård som förberedde sig för att agera Oscars medlöpare från Sälen till Evertsberg. Han är vän till Oscar och har bra koll på varför han vill utsätta sig för denna enorma påfrestning.

– Oscar är personlig coach och driver en träningsanläggning. När pandemin slog till tappade han kunder och såg hur folk slutade träna. Jag tror han blev lite frustrerad när han såg att människor prioriterade bort sin hälsa. Supervasan blev hans sätt att inspirera och peppa människor till att fortsätta träna och sätta upp mål för sig själva.

Fredrik Axegård till vänster i bild på väg att hämta vatten inför den varma löpningen. Oscar i full färd med att klä av sig cykelmunderingen.

Om någon genomför en Supervasa på 27 mil kanske man kan tycka att man kunde vara nöjd. Men icke Oscar.  I februari började han träna för ännu en Supervasa, med målet att slå tiden på den första. För att göra det hela ännu lite mer utmanade har han själv sökt upp nio medtävlande, med goda meriter och i och med detta satte man ett nytt namn på det hela: ”Supervasan The Challenge”. Utöver allt fix och trix som krävs för att åstadkomma det har han även ordnat med sponsorer till evenemanget. Oscar driver till vardags en podd vid namn Konditionspodden, tillsammans med moderatorn Frida Zetterström och via poddens Facebooksida styrde de upp en livesändning av de 270 kilometrarna, där tittarna kunde följa deltagarnas äventyr.

En välbehövlig svalka. Servicemännen är ständigt redo att räcka över det Oscar behöver.

– Han har tränat nästan omänskligt mycket den senaste tiden, då han legat på 33-35 timmar i veckan. Därutöver har han lagt ner mycket tid på ett detaljerat schema för service utmed banan. Nutritionsmässigt får han gel, bars, vatten och sportdryck, enligt en exakt plan. Hittills har han också slängt i sig några tuggor lasagne på vägen, berättar Fredrik.

Fredrik gör ett sista toalettbesök, knyter på sig skorna och fyller på med vätska i löparvästen. Oscars supporterbil rullar nedför Cykelvasans startbacke och tätt därefter skymtar nu den gröna västen som Oscar är klädd i under dagen. När han rullat in på parkeringen vid starthuset i Berga By får man nästan känslan av att vara i ett pit-stop på en Formel 1-tävling.

Nya, torra strumpor ska sättas på.

Hans servicemän flockas som flugor kring honom. Den ena räcker fram handduk, den andra ger honom en ny T-shirt och en tredje handlangar fram en vattenflaska som Oscar omedelbart häller över huvudet. 

Han hinner kasta i sig några tuggor lasagne innan avfärd.

Ytterligare handdukar tas fram och hålls upp för att bilda ett ytterst sporadiskt omklädningsrum där han byter om från cykelbyxor till löparbyxor. Oscar påpekar att de måste komma ihåg att fästa hans GPS på nya T-shirten, då den är en del av GPS-trackingen, som sänds på poddens hemsida. 

Off they go.

Kvickt som ögat tar någon av honom skorna och sätter på nya, ämnade för löpning. En burk vaselin räcks över för att han ska kunna smörja insidan av låren, så han inte får skavsår. Han hinner inte själv säga mycket under de knappa fem minuter han stannar (ytterligare några tuggor lasagne är i vägen), men vi hinner uppfatta att det går bra, även om det är väldigt varmt. Sedan bär det av igen, med 90 kilometers löpning i sikte.

180 kilometer avverkade. 90 återstår.

Precis när Oscar och Fredrik inte längre syns i toppen av backen rullar ännu en bil in på parkeringen och ur kliver Tomas Amneskog som ska springa 9-mila-sträckan för det jagande herrlaget. När han får höra att Oscar redan stuckit iväg säger han:

– Då tror jag det blir svårt att springa ikapp honom idag. Springer han på nio timmar så kanske det finns en chans, men springer han på åtta – då är det nog kört.

Bergsultralöparen Tomas Amneskog.

48-årige Tomas började träna vid 40 års ålder för att han ville åka Vasaloppet. Under träningen fastnade han för löpningen och sedan dess har det blivit sju Vasalopp och en massa bergsultralopp.

– Idag ska vi avverka ungefär 650 höjdmeter på nio mil. Under de lopp jag vanligtvis deltar i brukar vi ha 6000 höjdmeter på samma sträcka, så det här är sprint för mig kan man säga, även om det kanske låter lite konstigt, skrattar Tomas. Därmed inte sagt att det inte kommer att bli jobbigt. Det är väldigt varmt idag.

Efter att som ”en vanlig dödlig” fått se en multiatlet in action och bli helimponerad, far vi från Berga By för att ta tag i helgens sysslor på hemmaplan (det vill säga sätta sig i solen och avnjuta en grillad köttbit). Men vi fortsätter följa Oscar och lagen via Facebook och GPS-tracking.

Hela Supervasan kunde följas med hjälp av GPS-tracking på deltagarna.

Framåt kvällningen är det så dags för målgång (se klipp nedan). Äventyret slutar med att Oscar når mållinjen först av alla, totalt ohotad. Tomas Amneskog är närmare två timmar efter honom i mål. Oscars mål var att slå sin gamla tid, vilket han också gjorde. Med över en och en halv timme…

I Berga By beskrev Fredrik Oscar som en riktig tävlingsmänniska med ett pannben av sällan skådat slag, men att han också hoppas att hans tilltag kan uppmuntra andra till att rå om sin hälsa. Utmaningarna behöver inte alls vara så extrema som hans Supervasan – huvudsaken är att man tar hand om sig själv.

Extrem var ordet. Till och med snudd på absurd.

Dela inlägget

Relaterade inlägg