Johan Eriksson med musiker vidare till riksfinal i P4 Nästa

I fredags eftermiddag stod det klart att Johan Eriksson från Malungsfors vunnit dalafinalen i den riksomfattande tävlingen: P4 Nästa, med sin låt ”Nu börjar vi om”. I direktsändning i P4 Dalarna fanns de två bidrag med som fått flest röster och som fallit i juryns smak: Johan och bandet Post Poem. Artisterna fick beskedet under sändningen och Johan blev glad och något tagen… ”Det här hade jag inte väntat mig!” var hans första kommentar.

I år skickades hela 1325 bidrag in till tävlingen (på riksnivå), vilket var nytt rekord. Johans låt valdes ut till en av fem, som fick tävla i Dalafinalen. Rekord blev det även när det gällde antalet röster som lades i dalafinalen, drygt 2000 fler än vid tidigare omröstningar.

Låten handlar om nystart och hopp inför framtiden.

Är den skriven med pandemin i åtanke?

– Ja, absolut! Nu är vi alla så trötta på det här och jag tror att vi alla vill börja om och se framåt.

Låten föddes när Johan och Andreas Olsson från dansbandet Sannex bollade idéer med varandra. Att låten hamnade i tävlingen var mest en slump.

– Jag har tänkt så många gånger att det vore kul att skicka in en låt till den här tävlingen, men det har aldrig blivit av. Den här gången gjorde jag äntligen slag i saken. Och det var ju tur, skrattar Johan.

Resultatet i tävlingen tas fram på liknande sätt som i Melodifestivalen. Det är en sammanräkning av folkets och juryns röster. Rösterna omvandlas till poäng utifrån inbördes placering. Poängen vägs ihop, vartefter vinnaren utses.

Johan var förvånad efter vinsten, som han inte trodde han skulle kunna ta.

– Nej, jag trodde inte att jag skulle vinna – de andra hade riktigt starka låtar. Jag blev lite paff. Men det är såklart jätteroligt och jag vill rikta ett stort tack till alla ifrån Malung och hembygden som röstat! Nu blir det en tids väntan innan vi får reda på om vi kommer med som ett av åtta bidrag, av totalt 24, som går till riksfinal.

De bidrag som Johan nämner väljs ut av en jury innehållande bland annat representanter från Sveriges Radio och musikbranschen. De som går till riksfinal får spela live i radio, från en scen i Västerås, den 3 september.

För tillfället befinner sig Johan i Skåne för att skriva ny musik.

– Ikväll träffar jag Andreas och vi ska se om vi kan få till en uppföljare till ”Nu börjar vi om”. Eller så blir det någonting helt annat, det vet man aldrig.

Känns det som att det håller på att lätta lite i musikbranschen nu när restriktionerna börja släppa?

– Ja, jag tycker att vi börjar se en liten ljusning, jag hoppas i alla fall det. Det har ramlat in några få bokningar inför sommaren i alla fall, det är positivt!

Dela inlägget

Relaterade inlägg