Förskolans Dag firades med Bamseloppet i Yttermalung

Förskolans dag firas alltid tredje torsdagen i maj. På grund av covid-19 tog Lärarförbundet i år inte fram några förslag på hur skolorna kunde uppmärksamma detta, vilket de brukar göra. Istället var det upp till varje enskild förskola att hitta på vad man ville göra. På Karlavagnen i Yttermalung valde man att beställa hem material för det populära Bamseloppet. Av barnens engagemang och entusiasm att döma blev det en succé!

Tracy och Roxannah visar stolt skylten som alla barnen har varit med om att tillverka.

Dagen till ära var förskolans gård smyckad med ballonger vid både start, mål och längs med löparbanan. På förskolans vägg hängde den snygga skylten som barnen själva kreerat fram. Den omtyckta seriefiguren Bamse satt fast på magen på alla barn i form av nummerlappar.

Tracy, Alfrid och Roxannah stod för uppvärmningen.

Till vardags finns 17 barn i åldrarna 1-5 år på förskolan i Yttermalung, men idag var några borta på grund av sjukdom, så det var 13 spralliga ben (eller nej – 26 förresten!) som väntade på att få sätta igång. Loppet inleddes, som vid vilket proffsigt idrottsarrangemang som helst, med uppvärmning. Den leddes av skolans tre äldsta elever: Tracy, Alfrid och Roxannah. De hade tillsammans med fröknarna valt musik och rörelser med omsorg – Bolibompadrakens dans, såklart!

Startskottet utgörs av att fröken smäller en ballong och de är igång. Det är fascinerande att se hur fort så små ben faktiskt kan röra sig – vilken frekvens! 

Banan går runt skolgården och ska man hinna fotografera dem måste man vara snabb… Hejaropen ljuder över skolgården från oss få åskådare och barnens leenden och skratt vittnar om att de har riktigt roligt.

Antoni hade inte bråttom i mål – tunneln var för intressant!

När de korsat mållinjen och kommit ut på andra sidan tunneln hänger fröken omedelbart medaljen runt deras halsar.

– Det var jätteroligt! säger Dewin.
– Och inte alls jobbigt, fyller Alfrid i.
– Sen ska vi blåsa såpbubblor! berättar Axel.

Men först får de fira allas seger med att äta vattenmelon och glass.

– Titta – vi fick strössel på glassen! utbrister Axel.

Under fikastunden berättar fröken Petra Hermansson att de även firat förskolans dag tidigare om åren genom att ha stationsaktiviteter eller något annat, som skiljer sig från den dagliga verksamheten. Fröken Heike flikar in med att deras verksamhet generellt sett handlar mycket om att vara ute, då möjligheterna till detta är optimala med tanke på förskolans placering, nära skogen.

– Vi har en fantastisk natur runt husknuten! Varje onsdag gör vi någon form av utflykt. Vi går någonstans och grillar korv eller kanske kollar vi på vad bävrarna haft för sig nere vid älven. Vi kan också leta efter olika djurbajs eller spela naturbingo. En stor händelse här på våren är att vara med på kosläppet – det är mycket populärt hos barnen, säger Heike.

– Vi har också full tillgång till idrottshallen, alltid. Där har vi planerad rörelse med barnen en gång i veckan, men vi använder den ofta varje dag, när barnen behöver göra av med överskottsenergi, berättar Petra.

Hmm….undrar hur gott det där strösslet egentligen är, undrar kanske Thea?

När alla är nöjda åker någon halväten glasskål med på ytterligare en halv runda runt löparbanan, energin i benen är inte slut. En sådan tur då att det är fler aktiviteter som väntar under dagen. Heike berättar att de ska köra dansstopp och stafetter, lite senare, när de yngre barnen har sin vila. Men nu är det dags att testa fröken Rebeckas hemliga recept på såpbubblevatten.

– Kolla, kolla, vilken stor bubbla jag kan göra! ropar Malvina och blåser en gång till med full kraft genom piprensaröglan.

Kolla vilka stora bubblor jag kan blåsa!

Roxannah påpekar att de inte brukar få glass, men däremot frukt på eftermiddagens mellis. Heike bekräftar detta och tillägger att de ibland använder en bålpanna för att tillreda mellanmål eller lunch utomhus. Idag kommer dock lunchen att tillagas inomhus, det blir köttbullar och potatis. Kan det vara så att det är Farmor på höga berget som lagat sina specialköttbullar denna dag och att Katten Jansson fraktat ned dem till Yttermalung, på den där kärran han använder när han går med dunderhonungsburkar till Bamse?

Fröken, får vi tar hem den här? frågar Roxannah och håller upp sin medalj. Hon får till svar att de självklart får det. Då ska jag visa min medalj för mamma! säger Roxannah stolt.
Förskolans personal för dagen: Petra Hermansson, Rebecka Embretsén och Heike Fischer.
Dewin var nöjd med sitt lopp och med sin medalj, men allra roligast var det nog ändå att blåsa såpbubblor.
Dela inlägget

Relaterade inlägg