”Fastighetsägare i riskzonen bör ha beredskap”

Kanske har oron börjat gro hos en del när de sett hur vattnet i Västerdalälven stigit rejält under helgen. Beredskaps- och säkerhetssamordnare Niclas Jolhammar bekräftar att vattenflödena är höga, men att det inte är några fara för katastrof, i dagsläget. Dock tyder väderprognoserna framöver på att det kommer att komma mycket regn, så fastighetsägare bör vara observanta.

– Under måndagen sjönk älven någon centimeter i Sälen för att sedan öka lite igen natten till tisdagen, säger räddningschefen Per Hampus.

Beredskap- och säkerhetssamordnare Niclas Jolhammar och räddningschef Per Hampus.

Utvecklingen av vattenflödet de kommande dagarna och den kommande veckan, beror till största delen på nederbörden, inte på avsmältningen av snö från fjället. Räddningsledningen har ständig koll på älvens olika flöden, dels via kontakt med Fortum som reglerar dammarna, dels via digitala system där de ser hur många kubikmeter vatten som flödar per sekund.

– Västerdalälven är ett känsligt vattendrag på det viset att dess flöde stiger och sjunker fort. Det beror på att den inte är så hårt reglerad, den enda större dammen är kraftverket i Lima. Den 10 maj var flödet i Lima 70 kubikmeter per sekund och idag ligger det på 380 kubikmeter per sekund. För att förstå de siffrorna bör man veta att dammen klarar ett flöde på drygt 1000 kubikmeter per sekund. 2018, när vi hade en riktigt stor vårflod låg flödet i Lima runt den siffran, säger Niclas.

Kringelkroken norr om bron i Malung står under vatten. Foto: Isabell Ehnlund

I dagsläget ser det ut som att det ska regna en hel del den närmaste veckan. Tiodygnsprognosen visar att regnvädret börjar på fredag eftermiddag och att det kulminerar på tisdag i nästa vecka. Prognosen är visserligen osäker, det kan bli mer eller mindre, men nog säker för att man vill uppmana fastighetsägare att vara observanta när det gäller att ha beredskap för att åtgärda, i första hand sin fastighet, men även bryggor och båtar.

– Många minns säkert höstfloden förra året och just nu är vi inte långt från den vattennivå som vi hade då. Däremot har vi en halvmeter kvar till de flöden som fanns i maj 2018, säger Per. På hösten suger inte träden upp lika mycket vatten som de har en benägenhet att göra nu på våren. I höstas var det helt mättat med vatten i markerna, därför svämmade det över, berättar Per.

Niclas och Per tror idag inte att det ska bli lika illa som 2018, men påpekar ändå att det är varje fastighetsägares ansvar att valla in hemmet, om det skulle uppstå risk för översvämning.

– 2018 fanns sand här utanför brandstationen dit man kunde komma och fylla på, om man hade behov. Det är inte aktuellt just nu, men vi ska undersöka möjligheterna till det, i förebyggande syfte. Brunnslock är något som vi också kan assistera med, om behovet skulle uppstå, tillägger Per.

Ingen fara på taket än så länge med andra ord, men fastighetsägare i riskzonen bör vara observanta på ökade flöden.

Vattenståndet norr om bron i Sälen. Foto: Rickard Ryen
Dela inlägget

Relaterade inlägg