Sanna Tidstrand från Sörsjön inför premiäravsnittet av Mästarnas Mästare: ”Det är en jättestor grej att vara med om!”

På söndag sänds första avsnittet i årets säsong av ”Mästarnas Mästare. Programmen spelades in under september månad i Båstad (Bjärehalvön), på västkusten och en av deltagarna är förra speedskiåkaren Sanna Tidstrand från Sörsjön.

Sanna är född i Stockholm, men flyttade till Venjan när hon var fyra och sedan vidare upp till Rörbäcksnäs och senare Sörsjön, där hennes föräldrar bor än i dag. Hon blev tillfrågad om att delta i Mästarnas Mästare redan för några år sedan, men vid den tiden var det helt enkelt inte läge. När hon fick frågan den här gången passade det bättre och skälen till att hon tackade ja är framför allt två stycken.

– Jag anade att frågan kanske skulle komma igen och när den gjorde det kände jag mig lite modigare och det är ju få förunnat att få en sådan chans: att få lära känna en hel grupp med toppidrottsmän och kvinnor, som man annars bara ser på TV. Dessutom tyckte jag det var ett ypperligt tillfälle att få visa upp min sport, då de flesta inte ens vet vad speedskiing är. Det var också mycket därför som jag tackade ja.

Sanna Tidstrand kommer från Sörsjön, men bor numera utanför Trysil. Foto: Janne Danielsson, SVT

För de som inte vet är alltså speedskiing en form av alpin skidåkning där man åker nerför specialpreparerade backar för att uppnå en så hög hastighet som möjligt. Tidigare kallades sporten även för ”Flygande kilometern”. Sanna är 5-faldig världscupvinnare i sporten och hade världsrekordet i tio års tid (2006-2016): 242,59 kilometer i timmen. Rekordet slog hon i Les Arcs i Frankrike.

242, 59 km/h…det är ju galet fort! Är man aldrig rädd?!

– Ha ha, nej det kan man inte vara! I så fall ska man nog lägga av, men självklart har man respekt för farten. Det finns ett inslag i Mästarnas Mästare varje år där man får se en slags resumé av allas karriärer och det var nästan det jag såg mest fram emot. I min film kommer man att se att även jag haft min beskärda del av skador, men lyckligtvis inte i världsrekordhastigheter. Att höra de övriga deltagarnas berättelser från uppväxten fram till deras karriärer gjorde att man fick en helt annan bild av dem, man fick hela bakgrunden och man blev berörd.

Sanna in action. Foto: Torgny Tidstrand

Sanna har även ett VM-guld och ett VM-silver i sporten, plus guld och brons i skicross, i X-games. Hon började med speedskiing och skicross samma år, medan hon fortfarande åkte alpint.

Hur tränande du inför programmet?

– I slutet av augusti 2019 födde jag vår dotter och jag fick förfrågan på våren förra året. Fram till dess var det mest promenader med barnvagnen, men när jag fick veta att jag skulle vara med blev det en bra morot för att komma i form efter graviditeten, en liten utmaning för mig själv.

Sanna är 5-faldig vinnare av världscupen i speedskiing. Foto: Torgny Tidstrand

Sanna är van vid att figurera i olika reportage i media, men långt ifrån på samma sätt som det nu blir i Mästarnas Mästare.

– Det är en jättestor grej att få vara med om! Speciellt för mig som kommer från en liten sport. Det var ganska tufft både fysiskt med tävlingarna och psykiskt då vi hade kameror och filmteam med oss i allt vi gjorde, hela dagarna. Samtidigt var det en häftig upplevelse, som jag är glad över att jag har fått vara med om.

Det mest utmanande var att behålla fokus under så lång tid som det tar att spela in. Därutöver var vädret en prövning då det var ganska kallt och blåsigt. Själva tävlingsmomenten är det som tar minst tid av inspelningen. Allt runtomkring, som att filma när de kommer till tävlingsarenan, när de värmer upp, intervjuerna efter varje tävlingsmoment och så vidare – det är det som tar längst tid.

– Det handlar mycket om teknik. Ibland kanske en kamera inte funkar som den ska, det blåste väldigt mycket och det påverkade tekniken, men på det stora hela måste man säga att det gick väldigt bra.

Sannas medtävlande i grupp 1. Foto: Janne Danielsson, SVT.

Programmet är uppdelat i två tävlingsgrupper som tävlar i olika omgångar. I Sannas grupp ingick: Johan Olsson (längdskidåkning), Frida Östberg (fotboll), Bengt Gustavsson (handboll) och Johanna Larsson (tennis).

– Vår grupp var en kanongrupp, det kunde inte blivit bättre, vi hade jättekul tillsammans! Under sin aktiva karriär är man så inne i sitt och lägger mest märke till andra sporter lite ”på ytan”. Innan hade jag medias bild av dem alla och hade lite koll på det sportliga, men det blir på något vis ändå bara en fasad. Nu fick man lära känna dem alla mer privat och på djupet. Nu har vi sett varandra och hur vi fungerar i vardagen, när vi sitter och dricker kaffe till exempel.

En av tävlingarna heter sifferkärran. Foto: Janne Danielsson, SVT.

Att lära känna alla var den absolut största behållningen tycker Sanna. Och hon har fått se hur allting bakom själva programmet fungerar. Det är ett stort team som jobbar, utan att synas; kameramän, scripta, sjukvård, för att bara nämna några.

Sanna får självklart inte avslöja något om hur det gick i programmet, men avslutar med att säga:

– Jag är glad att jag klarade mig fysiskt, sånär som på några blåmärken.

Vi bänkar oss framför TV:n på söndag och håller tummarna för att tjejen från Sörsjön går långt, eller hur?!

Lerduveskytte. Foto: Janne Danielsson, SVT.

SANNA TIDSTRAND
Ålder: 35 år
Familj: Sambo och en dotter (och ett syskon på väg).
Bor: Nybergssund, precis utanför Trysil.
Arbete: Alpintränare på skidgymnasiet i Trysil, vilket är något som hon brinner för – att få hjälpa andra att nå sina mål.
Främsta meriter: Var innehavare av världsrekordet i speedskiing i 10 år (2006-2016): 242,59 km/h.
VM-guld (2007) och VM-silver i Speedskiing
5-faldig världscupvinnare i speedskiing
X-games-guld i skicross (2005)
X-games-brons i skicross (2004)

Klicka här för att se SVTs trailer inför Mästarnas Mästare.

 

Dela inlägget

Relaterade inlägg