Ronja fick personligt brev från engelska drottningen: Elizabeth II

Ronja Möllenberg går i klass 4 på Blomsterbäcksskolan i Malung. I höstas fick hennes klass en skrivuppgift i engelska där de skulle skriva ett brev till en engelskspråkig betydelsefull person i världen. 98 procent av klassen valde att skriva till Joe Biden och Donald Trump. 2 procent, det vill säga Ronja, valde att skriva till Englands drottning: ”Queen Elisabeth”.

Det var inget strategiskt val av Ronja, men hittills är hon den enda som fått svar.

– Jag ville skriva till någon annan än till de som alla andra skrev till. Och så ville jag skriva till någon engelsk person, inte amerikansk.

Läraren Maria Bergner berättar att Ronja är intresserad av drottningar och av historia och att hon är duktig på att uttrycka sig på engelska.

– Ronja valde att göra en lite egen variant och jag tror det är första gången som vi skickat ett brev till Buckingham Palace. Det var jätteroligt att Ronja fick ett personligt svar!

Ronja med sin lärare Maria Bergner, som gett skrivuppgiften i engelska till hela klassen.

Uppgiften var ”to send a postcard”. Det visade sig dock att eleverna först inte visste vad ett vykort var. Inte så konstigt om man tänker efter…hur många är det som skickar vykort nu för tiden? Det är ingen underdrift att påstå att det är en minoritet.

Ronjas brev.

När kunskapen om vykortets existens och syfte var på plats fick de skapa egna kort och alla skrev, för hand, till sina mottagare. Ronja berättade i sitt brev till engelska drottningen vad hon hette, hur gammal hon var, om sin familj och om sina tre kaniner Biggan, Lille Skutt och Gullan. Hon redogjorde också om sin favoritfärg och passade på att fråga drottningen vilken hennes favoritfärg var?

Den sistnämnda frågan är ännu obesvarad, men däremot hälsade drottningen i sitt svar att hon precis som Ronja tycker om djur. Drottningens ”lady-in-waiting”, som också delvis skrivit brevet för hand, hade bifogat ett informationsblad om engelska kungahusets husdjur genom åren.

Brevet var adresserat till "Miss Ronja Mollenberg" (det stod givetvis adress, men den är bortredigerad på bilden).

Några dagar innan jul ringde mamma Kristin till Ronja och sa att hon måste komma hem och öppna ett brev som kommit i posten.

– Jag tänkte inte så mycket på det. Jag trodde att jag fått en inbjudan till ett kalas, eller något sådant. Jag kände inte igen de konstiga märkena på kuvertet (den engelska drottningens sigill och Buckingham Palace stämpel, red. anm.).

Ronja och mamma Kristin läste tillsammans brevet och översatte det.

– Oj, tänkte jag då! Jag fick svar! Och så blev det uppståndelse i familjen, ler Ronja. Och så blev det ju uppståndelse i klassen idag också när jag tog med brevet för att visa det. Maria läste upp det för oss och översatte.

Svaret är skrivet både för hand och på dator av drottningens "lady-in-waiting" som hälsar från hennes majestät.

– Det är fantastiskt att de tagit sig tid att skicka ett personligt svar och inte ett förskrivet ”tack-brev” som förmodligen skickas till de flesta, säger mamma Kristin Hanis.

Kommer du att skriva ett svar tillbaka till drottningen?

– Hmm, det har jag inte hunnit fundera på. Kanske det, vi får se. Mamma, kan du hjälpa mig då? frågar Ronja och vänder sig till Kristin.

Självklart lovar mamma att hjälpa till med det.

För hon fick ju faktiskt aldrig något svar på vilken som var drottningens favoritfärg.

Kanske skriver hon ett svar...det återstår att se.
Dela inlägget

Relaterade inlägg