Korv och musik har kombinerats i en app för barn – utvecklaren har rötter i Älgsjöselen

Fanny Högbergs farföräldrar drev en gång ”Högbergs Blomsterhandel” i Malungs centrum. Fannys pappa Lennart är född i Romarheden och uppvuxen i Malung, men flyttade i och med utbildning och jobb till Stockholm, där han blev kvar. Hans fru kommer från Stockholm och har fått lära sig att förstå Malungsmål, vilket dessvärre Fanny inte gör. Musikens och pedagogikens språk är däremot något hon behärskar väl. Så pass bra att hon utvecklat en app som ska uppmuntra barn att bli intresserade av musik – ”Wurst music”.

Fanny besöker Malung minst två gånger per år, men hon önskar att det vore fler. Hennes pappa har fått ärva en fäbodstuga, som funnits i släkten i flera generationer, i Älgsjöselen, där hon mer än gärna tillbringar ledig tid. För ett och ett halvt år sedan föddes en knäpp idé i Fannys huvud om att utveckla en app. Vad kunde väl vara bättre än att den utspelade sig i Dalaskogarna…?!  Vad den skulle handla om var självklart då en av Fannys stora passioner i livet är musik. Hon gick en musikutbildning på gymnasiet, hon har spelat i band och utvecklat en hemsida i musikteori, för att lära ut till andra.

– Jag älskar musik, det är det bästa som finns! Och att spela musik är fantastiskt! När jag spelar gitarr kan jag glömma bort hela världen och allt som existerar i den. Jag spelade mer förr, innan jag fick barn, men kan lätt återkalla känslan.

Fannys dotter Freddie har kommit med många bra synpunkter under mammas arbete med appen.

I över tio år arbetade Fanny som ljudtekniker på Sveriges Radio. Arbetstiderna där överensstämde inte något vidare med att vara småbarnsförälder, så hon skolade om sig till mobiltelefonapplikationsutvecklare. Ett ord som för övrigt inte finns med i Svenska Akademins ordlista. Än så länge.

– Under utbildningen fick jag upptäcka spelvärlden i form av olika appar. Känslan var i samma liga som att spela gitarr – så fantastiskt roligt!

Prinskorven bor i djungeln.

Mindre självklart var det kanske att huvudpersonen i appen skulle vara en …korv?!

– För mig låg det ändå nära till hands. Jag gillar korv och barn gillar oftast korv, min egen dotter hade en period när hon bara åt ölkorv till exempel, skattar Fanny. Det fanns alltså en pedagogisk tanke bakom korven. Jag såg också ett piano framför mig och jag såg en korv som sjöng till pianots toner. En knäpp idé helt enkelt, men jag kunde inte släppa den. Det är roligt med korv och musik!

Ursprungsplanen var en korv. Under det gångna året har Fanny, vid sidan av sitt vanliga jobb, ritat, spelat in ljudsekvenser och programmerat. Med tiden växte projektet och det hela slutade med nio olika korvar. Varm korv, prinskorv och grillkorv, för att nämna några.

– Ibland har det känts som att jag inte haft något liv, säger hon och skrattar. Jag har hållit på med detta spel under all min lediga tid. I somras startade jag företag för att kunna lansera spelet.

Spelet, med det logiska namnet ”Wurst music” har alltså 9 olika korvvärldar med lika många pianon, på vilka man kan spela egna melodier. Varje värld har också ett interaktivt spel och man kan ge korvarna olika tillbehör såsom räksallad, Bostongurka, ketchup och senap. Till de mer ovanliga korvsorterna hör skateboardkorven och bastukorven. Den kanske mest kända varianten av dem alla; Falukorven – den bor givetvis i Dalarna även i spelet. Kanske är det till och med i Älgsjöselen?!

Fannys favoritställe i Sverige: Älgsjöselen.

För att spela in korvljuden har Fanny tagit hjälp av familj, vänner och bekanta.

– Det var meningen att pappa skulle spela in Falukorvens ljud som den dalmas han är, men det passade inte, han fick istället iklä sig rollen som bastukorv och mamma fick göra ljudet till scenkorven.

Dottern Freddie har varit till stor hjälp under arbetets gång då hon haft massor med åsikter om hur spelet ska vara. Appen lanserades i mitten av december och redan har folk från hela världen laddat ned den, mestadels från Sverige såklart. Än så länge finns den översatt till engelska och Fanny letar nu efter personer som kan vara behjälpliga när hon ska spela in ljuden på tyska.

Fannys pappa Lennart skulle egentligen göra rösten till Falukorven, men det visade sig inte passa perfekt.

– Det vore naturligtvis jätteroligt om det blir många som laddar ned den och får glädje av den. Jag skulle gärna satsa mer tid och resurser på att utveckla fler spel, även om det inte direkt är någon lukrativ verksamhet, konstaterar Fanny. Det vore roligt att kunna gå runt ekonomiskt på det och att därmed kunna leva på det. Men dit är det en lång väg kvar att vandra.

Hade det inte varit för corona skulle hon haft en release för appen med den självklara korvfesten. Den planen är tills vidare framflyttad tills i sommar.

Säkert är att Fanny inte saknar idéer. Musik- och pedagogik-intresset kommer garanterat leda henne fram till nya spel som dagens barn- och ungdomar kommer att kommentera, enligt hur undertecknads dotter betygsatte ”Wurst music”: ”Det här va ju fett nice!”

Fannys mamma gör rösten till scenkorven.

FANNY HÖGBERG
Ålder:
33 år
Familj: Dottern Freddie, snart 5 år
Bor: Hagsätra, Stockholm
Arbetar: Som IOS (IPhone och Ipad)-utvecklare på BookBeat
Favoritställe i Sverige: Älgsjöselen i Malung

Dela inlägget

Relaterade inlägg