3 bekräftade fall av Covid-19 på Ungärde skola

Rektor på Ungärde skola Roland Schultz bekräftar att det finns tre konstaterade fall av Covid-19 bland personalen på Ungärde skola. Ytterligare några i personalstyrkan väntar på provsvar. Dock finns, än så länge, inga konstaterade fall bland eleverna.

Eva Andersson är medicinskt ansvarig skolsköterska i Malung-Sälen:

– Alla vårdnadshavare fick information om detta i fredags för att vi ska kunna smittspåra och verka för att inte smittan sprids ytterligare.

Sedan en dryg vecka tillbaka provtas alla barn med misstänkt smitta, med pågående symptom, från 10 år och uppåt inom Region Dalarna. Detta görs inte av oro för barnen, utan för att de inte ska behöva vara hemma från skolan i onödan.

Att införa distansundervisning på Ungärde skola är i dagsläget inte aktuellt. Dock har man en tät dialog med Smittskyddsenheten vid Falu Lasarett och om situationen förvärras, måste ytterligare åtgärder vidtas.

Det finns i nuläget ingen konstaterad smitta på skolan i Sälen.

I ett pressmeddelande från Region Dalarna under tisdagen, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom, gällande smittläget i hela länet:

– Vi ser att smittspridningen sker i alla möjliga sammanhang, på arbetsplatser, privata fester och samband med idrottsaktiviteter och det gäller att tänka till hur man själv väljer att agera i varje enskild situation för det kommer att bli ännu tuffare för vården och fler kommer att bli allvarligt sjuka och dö om vi inte kan stoppa den här oroväckande utvecklingen.

Antalet fall ökar i snabb takt i länet och överallt påminns om vikten av att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom. Den senaste veckan har antalet covid-19-sjuka patienter som behöver läggas in för vård ökat.

– Vi står inför en tuff vinter och nu måste alla ta ansvar för att bromsa smittspridningen, annars kommer fler människor att bli allvarligt sjuka och dö i covid-19, konstaterar Anders Lindblom.

I dagsläget finns inget beslut om att införa skärpta allmänna råd i Dalarna, men det förs en tät dialog med Folkhälsomyndigheten om rådande läge i länet och ett sådant beslut kan därför snart bli aktuellt, säger Anders Lindblom i pressmeddelandet.

 

Dela inlägget

Relaterade inlägg