Taggade ungdomar i Tandö

Klockan är tio i sex. Det är söndag kväll, becksvart ute och regnet ligger i luften. För säkerhets skull har täckbyxorna åkt på, men frågan är om de hade behövts – det är inte jättekallt, trots att det är november månad. Ett par hundra meter fram syns små siluetter som rullar fram över den asfaltsbeklädda marken, i skenet av det starka ljuset från tre gigantiska strålkastare. Vi är på skidstadion i Tandö där ungdomarna i Lima Skidskyttegille precis ska påbörja söndagens träning.

Varje onsdag och söndag ses de, 10-14-åringarna som tränar skidskytte i Lima SKG. Just ikväll är de 12 stycken, men är alla är på plats är de närmare 20. Ett antal som sannolikt är få skidskytteföreningar i Sverige förunnat. Men så har de också bra förutsättningar och förhållanden att träna, på den ombyggda stadion i Tandö. Den har gett helt nya förutsättningar för deras träning.

– Vi kunde köra vårt första pass på de nya banorna i september. Banorna är superroliga! De har varierad terräng samtidigt som de är betydligt längre. Det är skönt att kunna åka lite längre sträckor utan att behöva snurra runt på en ”sexhundring” som var det enda vi hade innan, säger ungdomstränaren Amanda Simonsson.

Tränaren Amanda Simonsson (svart jacka i mitten) går igenom dagens träning innan start. Assisterande tränare Anders Åkerlund (till höger) har koll på skjutvallen.

För tillfället finns en färdig slinga på 1,2 kilometer, som dessutom kan köras i två olika varianter. Till våren hoppas de på att även den tänkta 1,5 kilometersslingan ska bli åkbar. Elljuset ute på slingorna skulle ha anlänt denna vecka, men det har blivit försenat. Var det någon som trodde att det hindrar dessa ungdomar från att ändå ge sig ut på ett uppvärmningsvarv på 1,2-kilometersslingan? Icke.

Med skratt och glada tjut dyker de upp några minuter senare i nedförsbacken in mot stadion, vars lutning inte är obefintlig. Varken de själva eller deras föräldrar, som står redo med specialkikarna för att ge feedback om var skotten hamnar i det liggande skytte som är på gång, verkar vara det minsta bekymrade över vare sig mörkret, eller nedförsbackarnas lutning. Det är ett rutinerat gäng vi har att göra med. Calle Hagström berättar, efter att ha sekunderat dottern Astrid som träffade alla de fem svarta prickarna:

Ingen räds mörkret – de är vana.

– De här nya rullskidbanorna gör åkningen mycket säkrare. De är rena från grus och sand på ett helt annat sätt än vanliga vägar, som de annars åker på. De slipper också in- och utfarter som gör att man hela tiden måste kompromissa i sin åkning. Här finns inga bilar som åker om dem – inte minst! Det här är så nära längdskidåkning utan snö, som det går att få det.

Föräldrarna hjälper till med att fylla på magasin och kolla träffbilderna i kikarna.

Tidigare har höstträningen handlat mest om löpning. När elljuset kommer på plats kan de, istället för sina apostlahästar, använda rullskidorna varje träning. Så länge det inte är för blött eller minusgrader, vilket gör banorna hala. Med denna fina träningsmöjlighet är många taggade på kommande säsong, men det blir förmodligen annorlunda än tidigare år.

– Sannolikt kommer vi att se många inställda tävlingar under säsongen och nya sätt att arrangera tävlingar, på grund av Coronan. Men vi kör på som vanligt ändå! Om vi inte får chans att tävla så mycket på andra föreningars arrangemang kommer vi förmodligen att anordna egna interna hemmatävlingar, för att få med oss tävlingskänslan, säger Amanda.

Planen är att föreningen ska arrangera en GDV-tävling (Gävle-Dalarna-Värmland) sista helgen i januari och en så kallad SWE-cup i februari, men allt beror på vart pandemin tar vägen.

Efter inskjutning, några evighetsstafetter, både med och utan stavar, ruscher, flertalet sexhundringar och många liggande skjutningar är så kvällens träning över. Men ungdomarna ber Amanda om att får köra en runda till och Amanda säger inte nej. Föräldrarna trippar snabbt fram till bössorna som ligger redo på respektive skytts bana och fyller på magasinen – de vet att det inte tar många sekunder innan sexhundringen är avklarad. På väg därifrån hörs det karaktäristiska ljudet av skotten som träffar plåten. Till en början ett och ett med ett kort avstånd, men ganska snart hörs ett smatter av skott och utan att se dem fattar man att alla 12 ungdomarna nu ligger på skjutmattan och bränner av sina skott, i rask takt.

Aktiva åkare i Lima SKG:
Ungdomar 18 st, juniorer 3 st, seniorer, 4 st.

Tandö Skidstadion – på lite avstånd.
Dela inlägget

Relaterade inlägg