I Italien finns en modell vid namn ”Albergo Diffuso”. Projektet syftar till att få turister att semestra mer, men framför allt längre på orter som har attraktiva aktiviteter, sevärdheter eller kulturella upplevelser, men som saknar hotell. Med hjälp av den italienska modellen ska orten kunna förlänga sin säsong och stärka sin ekonomi. Coompanion Dalarna, har under våren genomfört en förstudie och har nu tillsammans med Visit Dalarna valt ut vilka byar som kommer att få delta i den dalska varianten av ”utspritt boende”, som Albergo Diffuso betyder. En av dessa byar är Rörbäcksnäs.
En av nyckelpersonerna i Rörbäcksnäs del av projektet, är Janna Eliasson som är platsansvarig på Carlsborgs Wärdshus, det enda officiella turistboende som finns i Rörbäcksnäs i dagsläget. Hon är spänd av förväntan inför det hon än så länge kallar för ”Albergo Rörbäcksnäs”.
– Man kan säga att hela byn blir som ett hotell, där boendet finns utspritt i stugor och hemma hos privatpersoner. Man kan se på byvägarna som hotellkorridorer. Vi har en bra samverkan här i byn och ett bra nätverk, så nu får vi sätta oss ned och utforma det här, så det blir ett koncept som funkar för oss, efter de förutsättningar vi har.
På någon central plats i detta byhotell bör en reception finnas för bokning och uthämtning av nycklar. I Rörbäcksnäs kanske det blir på wärdshuset där Jaana jobbar.
Förutom Rörbäcksnäs ingår även Siljansnäs, Vikarbyn, Dala-Floda och Venjan i projektet, som finansieras av Tillväxtverket med medfinansiering från Region Dalarna, deltagande kommuner och Coompanion Dalarna. Visit Dalarna är samverkanspart. I mitten av december väntar man på svar om Tillväxtverket beviljar projektansökan eller inte. Det bidraget är en förutsättning för att man ska kunna ro satsningen i land.
– För att få bli en del av satsningen krävdes att byn hade någon form av besöksnäringsföretag med intresse av att samverka och utvecklas och gärna även en lanthandel. Man skulle också ha en tydlig besöksanledning och allt det har vi ju här ”på Näset”, konstaterar Jaana.
Den främsta besöksanledningen i den lilla byn någon kilometer från norska gränsen är självklart cyklingen. Jaana berättar att de i sommar haft fler gäster på wärdshuset än tidigare år. Så många att de skapat ställplatser för husvagnar och husbilar också.
– Jag ser framför mig hur vi ska kunna erbjuda våra besökare guidade turer på cykellederna och vandringslederna, men även guidning av våra fiskevatten och visningar av de sevärdheter som finns häromkring.
Guiderna bör vara bybor som är experter på respektive område. Jaana nämner fler platser i byn som är värda uppmärksamhet bland annat byns äldsta hus som finns bakom kyrkan – ett kulturarv som torde intressera turister av alla de slag.
Målet med byhotellen är att uppnå en längre säsong och ökad beläggning, vilket i bästa fall leder till att man kan säkerställa servicen i byn och i den allra bästa av världar kan man anställa någon på deltid efter projekttidens slut. Om stödet från Tillväxtverket beviljas är startdatumet 1 januari 2021. Det löper sedan på fram till den 30 april, 2023.
I Rörbäcksnäs har byborna redan inventerat boendet i ett tidigare projekt som precis avslutats. Nu kommer man inom kort att kalla byn till en sammankomst där det ska diskuteras hur den italienska modellen kan anpassas till det boende och den verksamhet som finns.
– Det här kommer bli jättespännande, säger Jaana. Jag tror att vi kommer växa i vår roll som by på landsbygden. Jag hoppas också att det kan leda till inflyttning.
Carl-Fredrik Haglund driver ICA-butiken i Rörbäcknäs. Han tror mycket på Rörbäcksnäs som by:
– Det ska bli spännande att få veta mer om vad projektet kan innebära för oss. Än så länge vet vi ganska lite, men all hjälp vi kan få här på landsbygden är bra.