All-aktivitetsområde ska stå klart till midsommar vid Äråbadet

Förra sommaren färdigställdes steg ett av tre i arbetet med att åstadkomma ett all-aktivitetsområde vid Äråbadet i Limedsforsen. Då låstes dörrarna upp till den nya byggnaden vid poolkanten innehållande omklädningsrum, kiosklokal och ett litet mötesrum. Om allt går som det är tänkt kan man i juni nästa år inviga ytterligare två nya byggnader och egentligen ett helt nytt område, kring den anrika badplatsen vid Äråns strand.

På situationsplanen syns hur hela all-aktivitetsområdet är placerat.

Sedan Lima Besparingsskog tog över ägandet och driften av Äråbadet har det hänt mycket på kort tid. Har man kännedom om trakten, men inte passerat området på länge häpnar man nästan, när man svänger in på parkeringen. Här har sly röjts och skog huggits ned. Marken är till stora delar uppgrävd, arbetsmaskiner jobbar på i olika hörn, stora trummor och mindre rör ligger utspridda. Dessutom finns en helt ny byggnad vid infarten till området och fundamentet för ytterligare en ligger klart och väntar på väggar och tak.

Mitt på det nya området byggs i sommar ett utegym och i ett senare steg planerar man att rusta befintliga boulebanor och eventuellt komplettera dem.

Per-Arne Oscarsson är ordförande i Lima Besparingsskog. Han berättar vad det är vi ser.

– Det nya huset vid infarten är ett servicehus för de 16 parkeringar för husbilar och husvagnar, som just nu anläggs runtomkring byggnaden. Frågan om eventuella långtidsparkeringar utreds för närvarande. 

Kjell-Åke Nilsson och Per-Arne Oscarsson framför fundamentet till en av de nya byggnaderna.

Runtom bassängerna är gräsmattorna uppgrävda för att göra plats för de rör som ska förse poolerna med ett större vattenflöde, för att dessa ska kunna renas på ett regelmässigt korrekt sätt. Kjell-Åke Nilsson har bra överblick över hela projektet:

– Vi får en helt ny teknikdel till anläggningen. Den kräver att vi byter alla rör till bassängerna så att det istället för 25 kubikmeter i timmen kan pumpas 76 kubikmeter i timmen. Den nya tekniken gör att vi kommer kunna ta dagliga vattenprover på ett mer smidigt sätt, än idag.

Det visar sig att fundamentet som saknar hus är den nya teknikbyggnaden. Men bara i källarplan. I markplan blir det ytterligare omklädningsrum och toaletter. Ut mot poolområdet blir det ett stort uterum i glas där man har överblick över poolområdet och det översta planet kommer att inrymma en större möteslokal som blir öppen att boka för föreningar och andra sällskap. Under denna eller eventuellt nästa vecka väntas själva byggnaden anlända i form av färdiga väggar som ska monteras. Taket ska vara på plats innan jul.

– De senaste somrarna har det var otroligt mycket folk här vid Äråbadet. I somras bemannades kiosken av medlemmar från Lima Motorsällskap. Sommaren 2019 var det någon som räknade till runt 120 besökare samtidigt, berättar Per-Arne.

Under en varm dag i somras fick man åka och handla mer glass i butikerna på orten, då den beställda tog slut. De byggnader som man idag kan se vid Äråbadet har samma färg som sitt material, nämligen trä. I sommar får de alla en ny färg när de alla ytbehandlas med en gråaktig nyans. Planen var att de skulle gråna med tiden, men nu hjälper man naturens gång en bit på vägen.

Förra året byggdes en mini-cykel-cross-bana där cyklister av modell mindre kan öva på att bemästra sin MTB-cykel innan de ger sig av på de större och längre lederna, som alla utgår från Äråbadet. I sommar installeras en cykeltvätt.

Invånarna i Lima har badat vid Ärån i närmare 100 år och platsen har blivit något av en helig ko, men ingen har haft en avvikande syn på byggnationerna berättar Per-Arne.

– Nej, vad jag har hört så är folket som bor här bara positiva till de förbättringar som vi nu gör. Vi har fått ett bidrag från Leader (EU-pengar, red. anm) på drygt två miljoner kronor till delar av investeringen. I övrigt gissar jag att Lima Besparingsskog har investerat minst 20 miljoner, innan hela projektet är klart.

Runtom husvagnsparkeringarna har en ny häck anlagts. Per-Arne hoppas också att man om något år kan förenkla för de som vill fiska i Ärån genom att bygga några gapskjul och skylta upp stigar längs med stranden, på båda sidor av ån.

Kommer det att heta Äråbadet eller byter ni namn nu när området från en ny skepnad?

– Nja, där går nog gränsen. Då skulle nog den heliga kon anses skändad, skrattar Per-Arne.

22 nya björkar har planerats runt husvagnsparkeringen för att skapa en lummig miljö.
Dela inlägget

Relaterade inlägg