SkiStars destinationschef i Sälen om nya sommarsatsningen: ”Vi kommer att säkra fler helårsresurser så kompetensen blir kvar i kommunen över tid”

Idag lanserar SkiStar sitt nya koncept ”Sports & Adventures”. Det är en rejäl satsning på att få igång sommarsäsongen vid företagets anläggningar i Sälen, Åre och Trysil. Att man väljer att sjösätta denna satsning just inför säsongen 2021 beror dels på det ökade intresset de senaste åren att vistas i fjällen året runt, dels på Coronapandemin.

– Att fler stannar hemma på semestern i Skandinavien och inte minst i fjällvärlden är ju något vi sett redan från 2018 med en halv miljon färre utlandsresor än 2017 och -20% utlandsresor under 2019. Trenden har sedan fått sig ett uppsving under coronapandemin. Vi tror att detta är en trend som är här för att stanna och att fler också väljer en aktiv sommarsemester med familjen i fjällen, förklarar SkiStars PR- och kommunikationschef Petra Hallebrant.

Foto: SkiStar

För att profilera denna satsning på sommaren inleder man ett samarbete med fyra kända idrottsprofiler: Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson, samt Emil och Anna Jönsson Haag.

Varför väljer man fyra vinterprofiler för att marknadsföra en sommarsatsning?

– Alpinåkarna Maria Pietilä Holmner, Hans Olsson och längdskidåkarparet Emil och Anna Jönsson Haag representerar ju en aktiv livsstil och vill vara med och främja folkhälsa för alla både på sommaren och vintern. Vi vill med satsningen visa på att det både är ok att vara aktiv på semestern med familj och vänner men också att bo bra och äta bra. De tycker vi att dessa personer också står för och som många gäster kan identifiera sig med, säger Petra.

Kommer ni att satsa mer på längdåkning, med tanke på Anna och Emils medverkan?

– SkiStar Sports & Adventures är ju ett komplement till vår alpina skidprodukt på vintern genom att vi nu satsar på sommarsäsongen också och att vara aktiv på semestern. Det är den satsningen Emil och Anna är med och stöttar och inte vinteraktiviteter i detta läge, fortsätter hon.

Längdskidparet Anna och Emil Jönsson Haag, tillsammans med det alpina paret Hans Olsson och Maria Pietilä Holmner är satsningens ambassadörer. Här ute på löptur med SkiStars VD Stefan Sjöstrand. Foto: Emrik Jansson

I det nya konceptet erbjuds gästen ett grundutbud av aktiviteter med exempelvis en löptur på fjället, som kan efterföljas av ett äventyr i höghöjdsbana eller lek med cykeln i en pumptrackbana. När dagen är slut ska man kunna njuta av lite massage eller ett dopp i poolen och efter det är det inga problem att somna i hotell- eller stugsängen. Redan nu kan man boka logi, men de färdiga aktivitetspaketen är under utformning och presenteras vid årsskiftet.

Den tänkta målgruppen för konceptet är bred. Konceptet riktar sig mot folk som kanske aldrig tidigare semestrat i fjällvärlden på sommaren eller hösten och mot familjerna och vännerna som vill ha en aktiv semester med hög komfort och trivsel i kombination med aktivitet.

– Att bo bra, äta bra och samtidigt röra på sig även på sommarsemestern i fjällen är en trend som är här för att stanna, säger VD Stefan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Jonas Bauer är destinationschef i Sälen. Foto: SkiStar

SkiStars destinationschef i Sälen, Jonas Bauer, är glad över att man inom företaget beslutat att ta detta steg och han svarar på hur konceptet kommer att integreras just i Sälen:

– De sommaraktiviteter vi har redan nu är fokuserade till Lindvallens område med Experium som ett center mitt i. Över tid kan det tänkas att en del av aktiviteterna även expanderas till Hundfjället, eftersom vi bygger en ny lodge där, med flygplatsen endast 10 minuter bort. Den står dock inte klar förrän i december 2021, vilket gör att en sommarsäsong där är möjlig först 2022, säger Jonas Bauer.

När börjar och slutar sommarsäsongen?

– I vår värld brukar vi prata om 3 årstider: vinter, sommar och höst. Vintersäsongen avslutas i slutet av april och någon gång i början av juni öppnar vi upp lite lätt, men den riktiga uppstarten av sommaren sker under midsommarhelgen. Sedan rullar det på fram till mitten av augusti ungefär. Därefter brukar intresset svalna lite under vardagar, men helgerna är fortsatt mycket populära, precis som de är under hela hösten. På vardagarna på hösten är det dock många konferensgäster som besöker oss.

SkiStar Sports & Adventures kan bokas från och med sommarsäsongen 2021 men redan nu går det att boka boende på skistar.com Foto: Skistar

I pressmeddelandet nämns padel och zipline som aktiviteter – kommer det att finnas i Sälen?

– Vi tittar på en flora av produkter att göra på sommaren i vårt område, då vi vet att våra gäster vill ha ett brett utbud av aktiviteter att välja bland. Vi har redan idag vandring, löpning och ett väl utvecklat cykelkoncept med både ledcykling, downhill och pumptrack. Vi kommer att erbjuda flow trail cykling, där du kan köra med en vanlig mountainbike – du behöver inte ha en speciell down-hill-cykel och du är inte heller beroende av en lift. Vi kommer också att utveckla pumptrackdelen med så kallade skills areas, där man kan finslipa sin teknik. När det gäller zipline så har vi idag en höghöjdsbana i Lindvallen och vi tittar på hur vi kan utveckla den, kanske med både integrerad och fristående zipline, vilket vi tittar på att vara igång med till sommaren 2021. Padel är i Sälen bra att utveckla som inomhussport och vi vill därför se om det går att skapa ett aktivitetshus för padel och andra inomhussporter här i Sälen, så vi kan erbjuda även det till våra gäster. Historiskt sett fanns även rodel som en aktivitet i Hundfjället. Idag finns alpine coasters som en modern, intressant utveckling. Vi undersöker många olika alternativ på var vi skulle kunna placera en alpine coaster, som en del av vårt breda utbud.

Hur många ytterligare arbetstillfällen kommer detta att ge till kommunen?

– Vi har inte gjort några beräkningar kring det, men vi kan konstatera att både vi och våra partners, alltså restauranger och butiker, i och med detta får möjlighet till att driva verksamhet året runt och därigenom säkra fler helårsresurser, så kompetensen blir var hos oss i kommunen över tid, avslutar Jonas.

Barnens favorit hos SkiStar, snögubben Valle, har i och med det nya konceptet fått en ny sommarmundering. Han har ställt skidorna i garderoben så han ska kunna hänga med på cykelturer och upptäcktsfärder ute på fjället. Hjälmen har han bytt ut till en keps. Vi håller tummarna för att han inte smälter bort i sommarvärmen.

Dela inlägget

Relaterade inlägg