Älgko med tre kalvar syntes i Tandö

Förra veckan kunde den som hade tur få en skymt av ett ytterst sällsynt fenomen i vår svenska fauna. Över lindor och gärden i området runt Tandö visade sig då och då en älgko med tre kalvar. Enligt älgkännare är det en promilles chans att en älgko föder tre kalvar, ett unikum alltså.

Kanske är det lite svårt att se den tredje kalven, men den den finns där, bakom sina syskon, om man tittar riktigt noga.

Kevin Johansson från Sälen var en av de som lyckades få en skymt och som dessutom hade närvaro nog att ta fram mobilkameran.

– Jag har faktiskt sett en älgko med tre kalvar förut, men det var 10 år sedan, i närheten av Fiskarheden. Denna lilla familj såg jag söder om Tandö, när jag var på väg till Ludvika. Först såg jag bara två kalvar, men när jag upptäckte den sista vände jag bilen, stannande och tog kort på dem, säger Kevin.

Tråkigt nog har troligtvis en av kalvarna blivit påkörd under den gångna helgen.

Visst är det speciellt att se dem i verkligheten, men här får ni som trots idogt letande inte hann se dem, ta del av Kevins bilder.

Dela inlägget

Relaterade inlägg