Svenska Rallyt inställt: ”Eventuellt kommer Finland att arrangera tävlingen istället”

Svenska Rallyt inställt: ”Eventuellt kommer Finland att arrangera tävlingen istället”

Under gårdagen kom beskedet att Svenska Rallyt 2021 ställs in. För Lima MS som skulle ha arrangerat två delsträckor i rally kom beskedet nästan som en chock. Så sent som för en vecka innan sökte de funktionärer på sin Facebooksida och dagen innan kunde man se aktuella finfina vinterbilder från båda sträckorna.

Vice ordförande i föreningen Sune Rickardsson suckar tungt och kommenterar beskedet:

– Det är så enormt tungt…så mycket som vi jobbat för att först få rallyt hit till våra skogar och sedan allt jobb vi lagt ned på förberedelser. Det var som att dra ned rullgardinen. Jag har i och för sig haft det lite på känn ett tag, men man hoppas ju in i det sista.

Det är fina vintervägar med riktigt bra förhållanden för rally, på vägarna där Limas delsträckor i Svenska Rallyt skulle har körts. Foto: Sune Rickardsson

Sune har förståelse för beslutet och konstaterar att man måste acceptera det rådande läget i världen.

Vet ni om ni kommer att få arrangera de två delsträckorna nästa år istället?

– Nej, vi vet ingenting om det ännu. Jag tror inte att vi kommer att få veta någonting om det förrän kanske i februari eller mars.

Det räckte inte med endast ett tungt besked för föreningen under tisdagen. På eftermiddagen kom nästa tråkiga meddelande.

– Svenska Rallyt blev inte av eftersom de inte fick bifall från Länsstyrelsen i Värmland på sin tävlingsansökan. Samma svar fick vi från Länsstyrelsen igår angående vår egen tävling LBC-ruschen. Vi får inget tävlingstillstånd.

Sträckan "Lima East" får inte invigas nästa år. Foto: Sune Rickardsson

Det är dock inte kört ännu. Om föreningen kan inkomma med ytterligare dokumentation om hur de tänker sig att coronasäkra arrangemanget så finns ännu en liten chans att tävlingen ändå kan bli av. Sune och hans kollegor satte sig i möte kring detta redan igår kväll och de ska fortsätta idag (onsdag).

– Vi kommer att hantera all information där det är möjligt digitalt. Det handlar om licensansökningar, anmälningar och en massa annat. Det blir ett dyngjobb, men det får vi ta. Besiktningen av bilar kommer att ske utomhus på utspridda platser istället för på en plats och vi delar upp lokalerna för tävlingsledning, tidtagning och säkerhet. Absolut ingen mer än de som har behörighet att vistas i de lokalerna kommer att komma in där.

Givetvis blir tävlingen publikfri och bara fyra personer per tävlingsbil får närvara. Ett vanligt år gäller fritt antal medhjälpare per bil.

I informationen från Svenska Rallyt står att man ”förhandlar med andra arrangörer för att finna lösningar som ersätter Rally Swedens deltävling i kalendern.” Hur ska den kunna köras någon annanstans i världen då pandemin finns överallt?

Ja, det är en bra fråga. Jag vet inte. Tydligen förhandlar man med Artic Rally i Finland och i Finland är ju restriktionerna ännu hårdare än här. Dock är motorsport i Finland kultur på ett helt annat sätt än här i Sverige. Tävlingen i Finland ska i så fall köras redan om en månad så det kommer bli väldigt tufft för arrangörerna om de inte skjuter på den.