Redan efter sommaren fick föreningens ordförande Bente Mellquist Danielson ett första besked om att föreningen tilldelats stipendiet, men på grund av coronapandemin har själva prisutdelningen dröjt då man egentligen ville bjuda in både medlemmar och allmänhet. Bente har därför fått hålla denna lilla hemlighet för sig själv ända fram tills igår då hon solokvist fick motta diplom och prischeck från stiftelsens representant Ingemar Simonsson och Jenny Fougstedt från Swedbank.
Motiveringen för stipendiet på 10 000 kronor lyder:
”På ett föredömligt sätt har föreningen lyft fram detta hantverk med en tusenårig historia. En näring som under sina glansdagar haft stor betydelse för Malungs utveckling. Kvarnstensbrottet har gjorts tillgängligt för allmänheten och kommit att bli ett uppskattat utflyktsmål. De har också pekat på vilken unik attraktion detta är: Att det finns ett intresse för detta både i Sverige och utomlands och att det rätt paketerat kan generera både affärer och arbeten i kommunen”.
Prischecken togs emot av en mycket glad Bente:
– Det här känns så bra! Vilken rolig grej! Och vilka fina ord! När jag fick beskedet för några månader sedan så sprang jag med lätta steg uppför trapporna på jobbet, säger hon skrattande.
Under hösten tvingades föreningen ställa in en av sina inbokade föreläsningar med historikern Kristina Ekero Eriksson. Hon har bland annat skrivit böcker om Uppsala högar där det faktiskt har hittats stenar från kvarnstensbrottet i Malung. När pandemin är överblåst hoppas de nu med hjälp av stipendiet kunna boka henne igen och kanske hyra in sig i en större lokal så att fler kan ta del av hennes föreläsning.
De har också ytterligare en framtidsplan att anordna en föreläsning med ”Stigfinnare” ett företag som jobbar med konsultation inom arkeologi och kulturhistoria. Företaget har varit på plats i Malung och hittat ett mindre kvarnstensbrott i närheten av Yttermalung.
– Självklart kommer vi också att fortsätta med våra guidade visningar vid brottet. Vi brukar börja så fort snön har försvunnit, vanligtvis i maj och fortsätta fram till november, säger Bente.
Förtroenderådet i Sparbankstiftelsen Ingemar Simonsson berättar att stipendiet inte är något man kan ansöka om.
– Stipendiaterna letas fram av oss förtroenderåd och styrelserepresentanter. Vi försöker luska runt och hitta guldkorn och i år hittade vi Quarstensgrufvans vänner i just det här området.
I Dalarnas finns sex olika stipendieområden och Malung-Sälens kommun tillhör, ”Förtroenderåd norra Dalarna” i vilket stipendiet delas ut årligen, men det är inte givet att det alltid hamnar i Malung-Sälen.
– Men vi är så glada att det hamnade här i år! avslutar Bente.