Sofia Mabergs och Lag Hasselborg laddar för den unika, TV-sända curlingmatchen mot herrlaget – Lag Edin

Sofia Mabergs och Lag Hasselborg laddar för den unika, TV-sända curlingmatchen mot herrlaget – Lag Edin

Förra veckan fick Sofia Mabergs från Malung och hennes lagkamrater i Lag Hasselborg ta emot utmärkelsen ”Årets Lag”, på idrottsgalan i Globen. Bland konkurrenterna för att ta hem priset fanns herrlandslaget i curling, Lag Edin. Söndagen den 7 februari kommer de två lagen att spela en prestigefull match mot varandra i en curlinghall i Jönköping. Här kommer svältfödda curlingintresserade att få (åtminstone delar av) sitt efterlängtade sug efter curling mättat. Matchen kommer nämligen att TV-sändas.

– Det ska bli roligt att äntligen få känna på lite hetta i spelet genom att spela match mot ett sådant bra lag som Lag Edin. Det blir ett perfekt tillfälle att få lite spel i kroppen – vi har saknat det! Det är riktigt roligt att SVT vill sända det, säger Sofia över Skype, från sitt hem i Gävle.

Uppladdningen inför matchen innehåller, som brukligt inför vilken match som helst, genomgång av statistik för det andra laget, för att utröna hur killarna spelar. De har aldrig mött dem förut, så de kan inte gå på erfarenhet.

– Det är klart att vi vet mycket om dem, de är ju våra vänner, men vi har faktiskt aldrig spelat mot dem. Vi har sett många av deras matcher men har aldrig behövt fundera på hur vi ska göra när vi möter dem. Nu måste vi analysera deras matcher på djupet, rent taktiskt. Vi måste försöka fundera ut hur vi ska kunna lura dem. Oavsett utgången kommer det att vara superkul att få spela igen.

Träning i hallen. Foto: Privat

Den normala tävlingssäsongen för en curlare sträcker sig från augusti till april. På grund av pandemin har de nu inte spelat någon turnering sedan september 2020. Hade allt varit normalt skulle de ha spelat Continental Cup i januari, vilket är en mixad turnering där damer och herrar spelar ihop (ungefär som golfens Ryder Cup), i Kanada. De skulle även ha spelat en Grand Slam i curlingens Mekka; Kanada.

Curling-VM är planerat att gå av stapeln i Schweiz, i mars.

– Vi hoppas att få spela VM, men vi vet inget än. Det finns ingen information åt något håll. Men vi tränar med ett mindset att det kommer att bli av. Går det att genomföra VM för andra sporter så borde det fungera även för oss. I april är vi inbjudna till två tävlingar i Kanada och de är planerade att bli av, vad vi vet. Vi kommer att vara som i en ”bubbla” och bara befinna oss på hotellet och i hallen.

Träning på gymmet. Foto: Privat

Följer man Sofias instagramkonto ser man att mycket av träningen innehåller styrka, vilket är en stor del av det planerade upplägget.

– Vår uppbyggnadsperiod är under sommaren, då vi inte tävlar så mycket. Under tävlingsperioden hinns inte så mycket styrketräning med. Det spelar in en hel del i curling vilken fysisk styrka man har. Man måste vara bra tränad, rent allmänt, för att kunna hålla fokus under hela matchtiden som ibland sträcker sig upp emot tre timmar.

De positioner som de olika spelarna i ett lag har behöver olika träning.

– Jag är så kallad ”Etta” vilket innebär att jag sopar mycket, så jag måste vara extra strak i bål och överkropp, men jag behöver också kondition och flås för att kunna jobba för fullt under de cirka 20 sekunder som det tar att slå en sten. Hårda utskjut kräver istället mycket benträning. Det man gör styrkemässigt spelar in och kan bli avgörande, helt enkelt. Jag kör mycket intervallträning – det tycker jag är roligast.

Sofia understryker att curling givetvis också har mycket med erfarenhet att göra. Inför matchen mot Lag Edin befinner sig hela laget just nu på träningsläger i Jönköping, där även herrlaget är på plats.

– Alla har tränat mycket på egen hand, samt två och två under en tid. Nu vill vi fokusera på laget och träna matchsituationer. Kanske kör vi lite mixade lag med matcher mot herrarna, vi får se.

Årets fysperiod har varit ovanligt lång, på grund av corona. Foto: Privat

Vardagen för en elitspelare i curling som inte får spela på grund av pandemin ter sig ganska likadan, från dag till dag. Sofia tränar två pass om dagen tillsammans med sin lagkamrat Sara McManus, som också bor i Gävle. Det blir teknikträning och curling i hallen, på förmiddagen och fysträning på eftermiddagen.

– I vår hall finns ingen betald ismakare, så jag och Sara lägger mycket tid på att förbereda isen, då det är oerhört viktigt för att träningen ska bli bra. Det kan jämföras med att en skidåkare vill ha bra valla under skidorna för att få ut mesta möjliga av sitt träningspass.

De får hjälp av tränare från SOK (Svenska Olympiska Kommittén) med att sätta ihop träningsprogram som är individuellt anpassade. De har aldrig haft en sådan här lång fysperiod och Sofia är spänd på att få se om det ger några resultat, när de får börja tävla igen.

– Utan stödet från SOK och från våra sponsorer så går det inte att livnära sig på denna sport. Tack vare stipendiet från SOK och att vi kan ta ut lön med hjälp av stödet från våra sponsorer gör att vi därmed kan leva på det.

Hur kommer det att gå i matchen tror du?

– Det är inte vanligt att rena dam- och herrlag möts över huvud taget, jag har bara hört talas om det en gång tidigare, så det kommer att bli ovisst och spännande! Dessutom har ingen av oss tävlat på länge, men jag tror att det är viktigt för oss att ta en tidig ledning, att vi får börja med poängen på tavlan.

Att få ta emot priset för ”Årets Lag” var hedrande och en häftig upplevelse, berättar Sofia. Att sitta som åhörare i publiken vid just årets gala var också rätt säreget, då det bara var 15 personer i publiken och Lag Hasselborg utgjorde en tredjedel av dessa.

– Det var verkligen jätteroligt och speciellt att höra sitt namn ropas upp på idrottsgalan! Att det var just i kategorin ”Årets Lag” kändes extra varmt om hjärtat, då det är precis det vi vill att man ska se oss som – ett tight lag. Sedan var det extra kul för curlingen som sport att vi hade två lag nominerade.

Den lilla flickan med pappersflygplanet symboliserar vänskapen med hockeyspeladne Elin Lundberg, också från Malung. Foto: Privat

Inför denna intervju frågade undertecknads dotter vad hon skulle vilja fråga Sofia. Efter en kort stunds fundering meddelade hon att hon ville veta om Sofia skaffat sig någon ny tatuering. Kanske inte den mest idrottsrelaterade frågan, men som lydig moder valde jag att ändå ställa den och svaret visade sig vara en fin historia.

– Ha, ha – det var en rolig fråga! Hmm, få se nu… min senaste tatuering. Jo, men det är den jag gjorde för ett och ett halvt år sedan på baksidan av högerarmen. Den symboliserar min och Elin Lundbergs uppväxt och vänskap, hon har en likadan. Elin är idag hockeyspelare i Leksand och deltog i OS 2018 med damkronorna. Tatueringen föreställer en liten flicka som kastar iväg ett pappersflygplan. När vi var små hade vi en linbana mellan våra hus där vi skickade saker till varandra – det är kopplingen till motivet.

Matchen mellan Lag Hasselborg och Lag Edin sänds i SVT1 den 7/2, kl. 14.25.

Continental Cup
Turnering i Kanada där ”Team North America” spelar mot ”Team Europe” eller ”Team World”.

Lagen består av tre herrlag och tre damlag, totalt 6 lag från vardera världsdel. Lag Hasselborg har varit uttagna till turneringen fyra gånger.  De senaste två åren har ”Team Europe” vunnit.

Europamästerskapen (EM)
Lag Hasselborg har vunnit EM två år i rad.