Fotot ovan: Mats Karlsson i Hole jaktlag på fjolårets jakt. Foto: Ingemar Kyhlberg

På söndag och måndag startar årets älgjakt för vår kommuns södra delar. Som så många andra verksamheter blir den i år anpassad efter den rådande coronapandemin. Själva jaktmomentet påverkas inte, men däremot slakten, samlingarna och delar av den sociala samvaron.

Hole jaktlag utgörs av totalt 52 jägare. Jaktledare är Per Olsson och han ser, precis som vanligt, fram emot en av årets höjdpunkter.

– Jag tror inte det blir någon skillnad i själva jaktupplevelsen. En av de säkraste platserna att vara på i dessa tider borde vara skogen och jag tror inte att de åtgärder vi vidtagit kommer att försvåra så mycket.

Foto: Johan Kyhlberg

I laget utgår man i år från en planering med mindre grupper, både vad gäller samlingar under dagen och under slakten.

– Vi kommer att dela upp oss i mindre jaktlag kan man säga och instruktionen är att folk i de olika lagen håller sig endast till sitt lag, så gott det går. Gruppindelningen görs efter vilka som bor ihop och varifrån man kommer.

Foto: Ingemar Kyhlberg

Varje mini-lag har varsin gruppchef som i sin tur kommunicerar med jaktledaren. Vanligtvis har laget en samling i slutet av veckan med mat och underhållning, men den har fått stryka på foten detta år och blir kanske extra efterlängtad nästa år.  

– Det gäller att tänka sig för en extra gång i år när det gäller avstånd, det har vi gjort i vår planering och jag tror det räcker.

Fredrik Schreiber och Jörgen Sigfrids vid fjolårets jakt. Foto: Lova Masapärs

I Stupbergets jaktlag med 30 jägare har man alltid lottat morgondagens pass kvällen innan, men i år har jaktledare Jörgen Sigfrids ordnat detta på förhand.

– Alla pass är lottade redan i förväg och vi har delat in jägarna i grupper så att det blir lättare att hålla avstånd. Åtminstone mellan grupperna. De som bor tillsammans, de slaktar tillsammans, åker till passen tillsammans och så vidare.

4 jägare har tackat nej till årets jakt, på grund av smittorisken. De som är i riskgrupp kan välja  avstå från slakten om de vill. Man har diskuterat att använda skyddsutrustning under slakten, förutom handskar, men har tagit beslutet att inte kräva det av jägarna, det är frivilligt. Extra handsprit är också införskaffad.

– En väldigt viktig del i jakten är den sociala samvaron så vi kommer att ha kvar våra samlingar när vi träffas och äter under vissa kvällar, det blir inte riktigt samma sak annars. Dock kommer de uteslutande att genomföras utomhus, till skillnad från tidigare år.

Malungsbladet logotyp
Foto: Ann-Christin Renhall

Lite längre norrut i dalgången finns Östra Lillmons jaktlag. Också där har man lottat alla pass i förväg för att minska tiden när många samlas på ett och samma ställe, berättar jaktledaren Jocke Renhall.

– Alla samlingarna genomförs utomhus. Att vi lottat passen i förväg gör att vi kommer ut snabbare till passen på morgonen och jag tror att det blir en bra förändring som blir permanent.

Foto: Ann-Christin Renhall

Slakten i laget har även tidigare år delats upp i grupper med maximalt sex personer i varje, där de olika grupperna ansvarar för varsin kväll. Det har fungerat bra och behöver inte ändras. Däremot behöver de som tillhör riskgrupp inte vara med och slakta. Handskar är en självklarhet, men munskydd är frivilligt.

Det 35 man starka jaktlaget inledde förra året en tradition i form av en 5-kamp mot grannlaget Risätra. Den traditionen måste pausas redan år två, vilket Jocke är lite bekymrad över, eftersom Lillmons lag förlorade förra året.

– I och med att vi nu tvingas lämna walk over, så leder de med 2-0, skrattar han. Det måste vi ändra på så fort vi kan.

Foto: Ann-Christin Renhall

Trots mindre social närvaro än vanligt ser Jocke fram emot nästa vecka med tillförsikt.

– Samlingarna är det mest riskfyllda momentet, men om alla tillämpar allmän försiktighet och inte slappnar av så tror och hoppas jag att årets jakt ska gå bra och vara lika minnesvärd som alla andra år, säger Jocke.