Studentfirandet i Malung påbörjades så smått redan förra veckan med att avgångsklasserna samlades i mindre grupper för att umgås, allt enligt restriktionerna, då studentkommittén varit mycket måna om att allt ska göras efter reglerna. Själva skolgången skiljde sig inte mycket mot ”det vanliga”. Den här veckan har firandet trappats upp med genomförandet av så kallade studentuppdrag och igår (torsdag) small det riktiga startskottet i och med mösspåtagningen, i digital form.

En av de mössbeprydda eleverna i år heter Anton Jurgård. Han kommer från Östersund och har studerat till skidlärare, i kombination med hotell- och turismutbildningen.

– Den här kombinationen av utbildning finns bara här i Malung. Jag är hur nöjd som helst med utbildningen och jag känner att det var helt rätt val att flytta hit. Allt har inte gått min väg under alla tre åren, men jag är ändå helnöjd.

Anton Jurgård är helnöjd med sin studietid vid gymnasiet i Malung.

De studentuppdrag som eleverna själva arrangerar, har precis påbörjats och är en slags poängjakt. Studenterna utmanar varandra att utföra diverse mer eller mindre tveksamma uppdrag. Det kan till exempel handla om att kasta ägg på varandra.

– Det är en hel del knäppa grejer, på gränsen till dumma, men poängen är att man utför dem tillsammans med sina kompisar, vilket bygger gemenskap.

Kompisgänget Ruben Källner Boman, Lucas Söderberg, Victor Axelsson, William Almqvist, Antone Muhonen och Anton Jurgård hade tjuvstartat med att bära mössan, innan den officiella mösspåtagningen. De var långt ifrån ensamma om detta.

Sista året på gymnasiet blev, till stora delar, väldigt speciellt för årets studenter. Under hösten var det mest distansstudier som gällde. I början av vårterminen turades årskurs ett, två och tre om att vara i skolan, vilket betydde att de var på plats i skolan var tredje vecka. Senaste två månaderna har sistaårseleverna varit prioriterade och har fått vara på plats i skollokalerna, då deras slutbetyg ska fastställas.

– Jag har varit ganska mycket hemma i Östersund, men faktisk mycket här i Malung också. Man blir bekväm när man bor själv och upplever det nästan som trångt när man kommer hem till familjen, skrattar Anton.

I dag (fredag) väntar en studentbal på hotellet med sedvanlig fotografering innan. Någon dans blir det inte, men väl en middag i två sittningar och begränsat antal studenter vid varje bord. Senare nästa vecka kommer de att spela en brännbollsturnering, något som Anton ser fram emot:

– Då kommer vi att få träffa elever från andra klasser, vilket vi inte gjort på länge. Eftersom vi är utomhus blir det lätt att sprida ut sig och hålla avstånd.

Det känns tudelat att ta studenten, menar Anton.

Att skiljas från kompisarna som man nästan vuxit ihop med, menar Anton, kommer att bli det svåraste.

– Det känns bra att 12 år i skolan strax är över, men samtidigt känns det tomt. Det blir annorlunda att lämna den komfortabla vardagen man vant sig vid och lämna alla vänner man fått. Fast å andra sidan är det nog bra att lämna tryggheten och ta sig ut i världen. Jag tror att man växer som person då.

Anton har ingen bestämd plan för framtiden mer än att han ska sommarjobba i kassan på ICA hemma i Östersund. Därefter är det ett jobb inom hotellbranschen som är hans högsta önskan. Han tror att många av kompisarna befinner sig i liknande situationer – att de inte riktigt vet vad som händer framöver. Just nu spelar det mindre roll, då allt fokus ligger på studenten.

Jag undrar om Anton känner någon besvikelse över att inte få fira studenten ”som vanligt” på grund av pandemin?

– Nej, egentligen inte. Vi har vetat om länge att det skulle bli samma firande som förra året. Det har blivit naturligt för oss att hålla avstånd och så, man tänker inte ens på det längre. De förväntningar man satt har kanske inte varit jättehöga på grund av det och tack vare det har upplevelsen av studenten hittills bara varit positiv.

Ändå håller Anton tummarna för att nästa års studenter får bättre förutsättningar än vad som givits i år. Normala sådana med andra ord.

Nästa vecka väntar inte mycket skolarbete för Anton och hans kompisar, däremot en massa avsked.

– Nästa vecka kommer vi säga hej då till alla lärare och till varandra. Det är lite tudelat, men det ska nog ändå gå bra, avslutar Anton.

My Nygårds (Handel och Administrationsprogrammet) och Linn Hansson (Samhällsprogrammet) på väg in i skolan för att ta sig an första delen av firandet - mösspåtagningen. Även de fuskade som synes... Faktum är att ALLA verkade göra det.

Gymnasieskolan kommer att dela upp studentfirandet från tisdag till fredag nästa vecka. Sammanlagt kommer fem studentluncher att arrangeras på Orrskogen, där även det traditionella ”utspringet” kommer att äga rum. Varje elev får då ha två anhöriga närvarande.

– Vi gjorde på likande sätt förra året och det visade sig fungera väldigt bra så vi kör vidare på samma koncept i år. Vi hoppas att även årets studenter ska uppleva det som en värdig student, säger rektor Maria Holmqvist.