Malin Schulz driver café Mountain Soul på Högfjällshotellet: Folk säger att turisterna är oförsiktiga, men det stämmer inte!

Malin Schulz driver café Mountain Soul på Högfjällshotellet: Folk säger att turisterna är oförsiktiga, men det stämmer inte!

Det är en vanlig sportlovsvardag och klockan är strax efter tio. Det finns inga gäster i caféet med den stilrena och trivsamma inredningen i olika gråskalor, beläget på Högfjällshotellets bottenplan. Genom fönstren ser man inte mycket denna dag, då dimman ligger som ett lock över fjällsluttningen. Bakom den välfyllda disken dyker ett par glada ansikten upp.

Malin Schulz och hennes medarbetare Christina ”Tina” Sköld Westling har precis öppnat för dagen och förbereder smoothies och smörgåsar.

– Vi har gröningar, rödingar och gulingar, skrattar Tina. De är baserade på olika grönsaker och frukter. Spenat, citrusfrukter och hallon bland annat.

En viktig del i konceptet för Mountain Soul café är att det alltid ska finnas ett nyttigare alternativ. Malin, som äger caféet tillsammans med en nu föräldraledig kollega, önskar att kunderna upplever det som en liten oas med ett lite annat utbud, vad gäller både utbud och atmosfär.

– Vi hör ofta gäster som säger att det är lugnt och skönt här. Det är ingen slump att vi spelar den musik vi gör och att vi valt färger och möbler med omsorg. Hos oss ska man känna att man kan sitta och varva ned och samtidigt ladda batterierna med gott och nyttigt fika.

Att starta ett café har egentligen aldrig funnits med i Malins planer, hennes fokus är yoga och allt som hör därtill, men hon fick ändå frågan från hotellets ägare Thommy Backner, som ville att det skulle finnas ett lite annorlunda utbud med mer nyttigheter.

– Precis som jag vill att min yoga ska vara för alla, så ville jag och Malin Thorsen som jag också lockade med mig i caféet, att här skulle det finnas nyttigheter och onyttigheter – något för alla!

Tina fixar en ”gröning” och några smakprover på rawfoodbollar, ett veganskt bakverk, samt en laktos- och glutenfri kaka. Det smakar riktigt bra och faktiskt nästan ännu bättre, när man vet att det dessutom är nyttigt.

– Vi har recept på våra smoothies, men gästerna får komma med helt egna önskemål om de vill också. Våra smörgåsar gör vi direkt på beställning för att de ska vara helt färska. Likaså med våra semlor. Beställer man te så serverar vi det i en egen kanna till varje gäst, inte i kopp.

Något som bidrar till den behagliga miljön i lokalen är det som hänger på väggarna, nämligen konst av olika slag. Innan Malin och Malin tog över hette caféet ”Café Art”.

– Det var inte heller med i planen att ha konst här inne, men en dag fick jag två fantastiska tavlor från en av mina yogaelever som passade som hand i handske här inne och så spann vi vidare på det. Just nu ställer Catta Hjort ut sina tavlor här inne och framöver kommer även hobbyfotografen Linda Hansson från Sälen att hänga sina fotografier här. Liksom självklart konstnärinnan bakom den fina presenten; Ulrika Melin. Hon kommer hit i påsk.

Under tiden vi pratat har några gäster droppat in och Tina berättar att de blivit ”stammisar” under veckan som gått.

– När de väl hittar hit blir de ofta återkommande gäster. Vår utmaning är läget, det är lite svårt att hitta till oss. Men den största utmaningen just nu, precis som för de flesta andra i restaurangbranschen är självklart pandemin. Det är sorgligt hur många medier vinklar bilden av det som händer i fjällen. Det sägs att det är trångt och att turisterna är oförsiktiga, men det stämmer inte! De håller sig ute och väldigt många väljer bort en fika inomhus och tar med något eget till backen, det märker vi i våra dagskassor. Det är jättetufft!

De har fått lov att begränsa öppettiderna för att klara sig och utan stöd från familj, släkt och vänner hade inte caféet klarat det senaste året.

– Men vi kämpar på! säger både Malin och Tina. Och vi ser fram emot sommaren då vi för första gången ska ha sommaröppet! Här utanför kommer det att byggas en sommar-padel-bana och ett utegym. Guidade cykelturer kommer också att utgå härifrån – det ska bli väldigt spännande och jätteroligt att se vad det ger.

De snöskor som står lutade vid en av caféets väggar är till för uthyrning och lär inte komma till pass i juli, men på nyårsafton var de väldigt populära.

– Då var det några som hyrde skor och teleskopstavar och så firade de 12-slaget mitt ute på Östfjället. Det var deras sätt att ta hänsyn och undvika andra – väldigt fint initiativ. Många som hyr snöskor är alldeles lyckliga när de kommer tillbaka, det blir lite av en aha-upplevelse när de som inte åker skidor inser att de också kan aktivera sig på fjället och komma ut i naturen.

Smoothien är urdrucken för länge sedan och tanken på att beställa ännu en, fast i en annan färg denna gång, svischar förbi, men dessvärre tillåter inte tiden det idag. Några andra gäster har tagit plats i sofforna, men det är glest mellan dem. Väldigt glest. En titt utanför fönstren bekräftar det Malin och Tina berättat – där sitter de flesta med eget fika. På behörigt avstånd från varandra.