”Kvällens sändning blir väldigt speciell på flera sätt”

”Kvällens sändning blir väldigt speciell på flera sätt”

I TV-rutan syns programledaren några debattörer och en, i dessa coronatider, minimal publik. Bakom kamerorna, i den del av studion som inte syns i rutan, finns däremot betydligt fler människor. Därutöver finns folk i TV-teamet som jobbat innan sändning och flera stycken som under sändningstid sitter på annan ort och fjärrstyr programmet. I en live-sänd TV-produktion ryms mycket mer än tittarna ser.

Jorun Collin är projektledare för SVTs program ”Sverige möts” som sänder live från Orrskogen ikväll (onsdag). Hon har mer än fullt upp när jag möter henne på Orrskogen vid lunchtid, men utstrålar ändå ett förvånansvärt lugn. Hon berättar hur ett sådant här program växer fram:

– Vi sänder detta program ungefär en gång i månaden på prime time (20.00 eller 21.00 red. anm.) i SVT1. Ett par veckor innan börjar vi med researcharbete i den större samhällsfråga vi har valt att belysa. I fallet med Malung tyckte vi att frågan kring vindkraft var intressant ur flera perspektiv. Dels handlar det om en stor fråga där vi diskuterar framtida energikällor som är intressant ur ett riksperspektiv. Dels är polariseringen som frågan väckt i bygden intressant. Frågan speglar både det nationella och det lokala.

Programledare Janne Josefsson och projektledare Jorun Collin.

I redaktionen för programmet finns en redaktionschef, en programledare och två eller tre researchers. I researcharbetet tar man kontakt med en massa människor på bred front för att sedan samla ihop informationen, hitta bra vinklar att belysa frågan från och banta ned informationsmängden till något som går att hantera under 60 minuters sändningstid.

– Vi eftersträvar alltid en balans i debatterna och försöker att hitta, förutom representanter för olika åsikter, neutrala experter som kan hålla tittarna i handen. Till kvällens program har det som bekant varit oerhört svår att hitta folk från båda sidor. Vi visste innan vi började med researh-arbetet att detta var en infekterad fråga, men vi kunde aldrig ana att det var på denna nivå.

Ljud-, ljus- och bildteknik riggar studion i totalt 12 timmar.

Researcharbetet pågår ända fram till sändning och görs både på plats och via telefon. Dagen innan sändning börjar produktionens personal att anlända till sändningsplatsen för att rigga. Kvällens program är en så kallad remote-sändning, vilket innebär att programmet sänds över internet och  styrs från Göteborg där kontrollrummet och redaktören finns.  

– Förr i tiden var vi tvingade att använda stora och väldigt kostsamma OB-bussar för att kunna sända live utanför TV-husen, men tack vare den nya tekniken är det mycket lättare och billigare för oss att göra denna typ av produktion. Det är enklare att komma ut till folket runtom i landet.

Teknikerna kan nästan liknas vid DJ:s. I alla fall visuellt. I rutan ser du dock inte röken av dem.

Första sändningen av programmet ”Sverige möts” gjordes i februari, då man hade 90 personer i publiken. Sedan kom Corona och man tvingades ta bort publiken helt. Programmet från Orrskogen blir det första sedan februari som har publik, även om den blir väldigt liten.

– Vi har väldigt hårda säkerhetsregler för att hindra smittspridning. Till exempel kommer alla, inklusive oss som jobbar, tvingas att mäta kroppstemperaturen innan man får komma in i lokalen. Vi har vidtagit åtgärder för att avstånden hålls.

Vilka kameravinklar ska vi använda?

Programmet har under året haft flera hundra tusen tittare varje vecka. Kvällens sändning blir väldigt speciellt på fler än ett sätt, berättar Jorun:

– Vi på SVT har i sociala medier målats upp som skurkar och banditer som är köpta av vindkraftsindustrin. Dessutom vågar inte folk ställa upp, då de säger att de har för mycket att förlora. De fyra senaste dygnen har vi haft folk som först sagt att de vill medverka, men sedan hoppat av, så nu har vi övervägande folk från ja-sidan som medverkar – då blir det svårt att skapa en debatt och belysa båda sidor. Men vem har sagt att allt ska vara enkelt, det är nyttigt med utmaningar. Jag har förberett programkontrollen på att programmet kan bli 45 istället för 60 minuter – det har jag aldrig tidigare tvingats göra.

Mycket utrustning och många telefonsamtal blir det...

TV-teamet består av:

1 redaktör
1 programledare
2-3 researchers
1 projektledare
1 studioman
3 fotografer
1 tekniskt ansvarig
2 ljudtekniker
1 ljustekniker
1 publik- och bokningsansvarig
7 personer i kontrollrummet i Göteborg
Vakter från SVTs säkerhetsavdelning

I studion finns 3 TV-kameror med tillhörande kameramän.

”Sverige möts” sänds i SVT1 ikväll klockan 21.00.