Det är ett fall framåt för demokratin!

Det är ett fall framåt för demokratin!

Just nu pågår den slutgiltiga rösträkningen av gårdagens folkomröstning, på Orrskogen. Det preliminära resultatet av omröstningen visade under söndagskvällen att nej-sidan vann med 52,5% av rösterna medan ja-sidan fick 44,1%. 3,3% valde att rösta på alternativet: Avstår.

Det totala valdeltagandet över kommunen var 58,7%. Av de sju olika distrikten var det högst valdeltagande i Malungsfors med hela 76% och lägst i Transtrand med 50,9%. Nej-sidan var vinnare i alla sex distrikt utom ett; Malung Södra. Längst ned på sidan hittar du de preliminära siffrorna, distrikt för distrikt.

Kommunalråd Hans Unander uttalade sig igår att han och hans kollegor i majoriteten inväntar det definitiva resultatet och efter det kommer de att sätta sig ned för att göra en analys. De kommer att göra fler uttalanden i morgon förmiddag kring deras framtida ställningstagande.

En av nej-sidans starka röster, Arne Söderbäck, reflekterar över gårdagens preliminära resultat över frukostgröten:

– Resultatet känns tudelat. Det är väldigt roligt att det blev ett så högt valdeltagande, jättekul! Det är också bra att demokratin fick ett fall framåt. Det har höjts många röster över att det var bortkastade pengar att folkomrösta, men nu ser vi att så inte var fallet. På en nationell basis känns det skönt att folket i en landsbygdskommun nu har satt ner foten och sagt: Vi säljer inte ut oss för det stora kapitalet!

Den tudelade känslan grundar sig i en oro inför framtiden.

– Nu ligger allt i händerna på politikerna. Lägger de inte in sitt veto, så fortsätter kommunen att spricka och osämjan kommer att öka. Jag vill mena att de nu bör ta chansen att ta sitt ansvar och säga att det är en bra ekonomisk affär, men att det inte är värt det.

Arne menar att Malung-Sälens kommun är föregångare för hela landsbygden genom att i folkomröstningen ha visat att det räcker nu.

Vad händer nu? Hur går ni vidare i föreningen ”Nej, till vindkraft på Ripfjället”?

– Vi kan inte göra någonting förrän det definitiva resultatet av omröstningen är klart och politikerna sagt sitt i morgon tisdag. Vi har planer för hur vi ska agera om de säger att de kommer att använda sig av sitt veto och även om de bestämmer sig för att inte göra det. Just nu har vi folk som sitter och går igenom tillståndsansökan från wpd till tillståndsmyndigheten.

Malungsbladet har varit i kontakt med wpds VD Maria Röske för en kommentar. Hon svarar att de avvaktar det slutliga resultatet och kommunens kommande beslut innan de vill lämna några kommentarer.

Preliminära resultaten av gårdagens folkomröstning:

Totalt i hela kommunen

JA: 44,1%
NEJ: 52,5%
Avstår: 3,3%
Valdeltagande: 58,7%

Yttermalung
JA: 95
NEJ: 126
Avstår: 7
Valdeltagande: 59,2%

Malungsfors
JA: 86
NEJ: 264
Avstår: 10
Valdeltagande: 76%

Transtrand
JA: 346
NEJ: 382
Avstår: 30
Valdeltagande: 50,9%

Lima
JA: 292
NEJ: 429
Avstår: 36
Valdeltagande: 59,2%

Malung Västra
JA: 355
NEJ: 405
Avstår: 21
Valdeltagande: 62%

Malung Östra
JA: 420
NEJ: 455
Avstår: 30
Valdeltagande: 54,0%

Malung Södra
JA: 525
NEJ: 457
Avstår: 26
Valdeltagande: 62,4%