Nu är det nära ett resultat… som även i hög grad engagerar norra kommundelen

En farhåga som rests från både ja- och nejsidan i folkomröstningen kring Ripfjället är att boende i norra kommundelen inte skulle engagera sig lika mycket i valet, som de från södra delen. Under valdagen verkar det dock som att fallet är det motsatta.

I Olnispa Bystuga som utgör vallokal för valdistrikt Sälen har Maria Berg arbetat som valmottagare alla dagar utom en under förtidsröstningen och även under valdagen, hon berättar att många från Sälen valt att komma och lägga sin röst:

– Det känns som att många härifrån norra kommundelen vill komma och rösta. Fler än vad man kanske trodde på förhand. Det verkar som att det är viktigare än ett vanligt val. Det har varit mycket folk under hela veckan och idag har vi haft en jämn ström av röstare ända sedan vi öppnade.

I Olnispa bystuga har man under dagen haft en strid ström av besökare.

Både i Olnispa bystuga och Ungärde skola är FRGs medarbetare och valfunktionärerna väl drillade att hjälpa besökarna med corona-anpassningen. Ingen kommer innanför dörren utan att först sprita händerna och golven är väl markerade med var man får gå och inte. Efter varje valsedel som räcks fram under plexiglasen, spritas bordsytan igen och ständiga uppmaningar om att hålla avstånd upprepas.

I Ungärde skola (valdistrikt Lima med 1278 röstberättigade) konstaterar man också att valdeltagandet verkar bli högt.

– Vi har haft någon inne i vallokalen hela tiden idag, mer än vad vi kanske trodde. Det har varit ett engagerande samtalsämne i byarna. Kanske inte lika hett som i Malung, men definitivt omdiskuterat, säger Hanna Guay, Hans Andersson och Ann-Charlotte Andersson, som arbetat som valmottagare under dagen.

I Ungärde skola torkar Mats Lindberg av bordsytan med handsprit efter varje röst som avläggs.

Efter att lokalerna stängt kl. 20 ikväll kommer rösterna att räknas i alla sju distrikt och de rings därefter in till valsamordnaren. Någon timme senare kommer Mats Gustafsson att kunna säga: Malung-Sälen, vi har ett resultat!

Dela inlägget

Relaterade inlägg