Bygg-Teknik i Malung AB: ”Vi har över 50 års erfarenhet av att jobba i Sälen

Bygg-Teknik i Malung AB: ”Vi har över 50 års erfarenhet av att jobba i Sälen

Nedanstående reportage är publicerat i samarbete med tidningen ”Sälenweekend” (Nummer 2, 2021)

1995 startade Karl-Erik Sigfrids en enskild firma inom byggsektorn. Innan dess hade han 25 års erfarenhet av att arbeta som byggnadsinspektör på Malung-Sälens kommun. 2009 anslöt sonen Jörgen till firman som 2001 ombildades till Aktiebolag och idag är det han som driver och äger det. Karl-Erik är idag 74 år och slutade egentligen att jobba för sex år sedan. Han försöker trappa ned, men det är svårt eftersom han tycker det är så roligt.

– Det är roligt att skapa! Det allra roligaste är givetvis när vi får projekt där vi gör allt från scratch; detaljplan, upphandling, projektering och så vidare, men de mindre projekten kan också vara utmanande och utvecklande på sitt vis, säger Karl-Erik.

Olnispagården (Hembygdsgården) i Sälen, Bokhandeln i Malung och den tredje våningen på hyreshuset på Hagvägen i Sälens centrum, som just nu är under byggnation, är exempel där Bygg-Teknik haft hand om hela projekten.

Jörgen Sigfrids driver företaget vidare som hans pappa Karl-Erik startade.

Tillsammans har de nio anställda på Bygg-Tekniki Malung AB en kompetens och erfarenhet som inrymmer det mesta inom byggbranschen. De kan hjälpa till med allt från ritningar och upphandlingar till energiberäkningar, brandskyddsbeskrivningar och projektledning. Kunderna väljer själv i vilken omfattning de vill ha hjälp.

Vid ett byggprojekt tillhandahåller Bygg-Teknik antingen färdiga bygghandlingar innehållande arkitekt- och VVS-ritningar, men lika ofta levererar de delar av byggprocessen i form av assistans vid bygglovsansökan, projektering av rör- och ventilation, framtagning av detaljplaner och liknande. De allra flesta lokala byggföretag i dalgången har förmodligen någon gång anlitat Karl-Erik, Jörgen och deras kollegor.

– Det är värdefullt både för oss och för slutkunden att vi har 50 års erfarenhet och lokalkännedom från det här området och kontakter med lokala myndigheter – speciellt när vi hjälper till med detaljplan-
er och samhällsplaneringar, förklarar Karl-Erik.

2013 inledde företaget projekt ”Högfjällsutsikten”, öster om Högfjällshotellet. De tog fram detaljplan, upphandlade vägar, vatten och avlopp, samt byggde ett vattenverk. Idag innefattar området 32 stora tomter varav alla är sålda, men några få är ännu ej bebyggda.

– Vi mätte in varenda tall och planerade vägarna utefter dem, så området ”Högfjällsutsikten” blev riktigt bra tycker jag. Det är vackra hus, förutom kanske ett par stycken, säger Karl-Erik diplomatiskt.

Jörgen jobbade som VVS-ingenjör i Gävle och Sandviken innan han 2009 anslöt till familjefirman. Till skillnad från byggnadsingenjörerna som ofta kan kreera ganska fritt när de ritar huset, måste han anpassa sig till de ramar som husritningarna utgör. Men det finns utmaningar även i hans värld.

– Härom året var det första och enda gången hittills som jag planerat för en avancerad, elektrisk toalett, skrattar han. Oftast är det fritidshus som byggs i Sälen, men det finns även en del lyxvillor och detta var en sådan. Det fanns dessutom 7 badrum, ett till varje sovrum, vilket krävde en minst sagt komplex planering av all rördragning och VVS-teknik. Det var en utmaning att få till en snygg lösning. VVS ska ju helst gömmas och inte synas. Ägaren ville dessutom vända på taket och placera nocken nedåt, vilket kanske inte är optimalt i Sälenfjällen då en snöficka därmed bildas på taket. Det var speciellt att få vara med och rita och bygga det.

Bygg-Teknik i Malung AB har en hel del att göra. Faktiskt så mycket att de inom kort kommer att anställa fler medarbetare. Dels tack vare flera nya projekt som dykt upp, dels för att Karl-Erik ska trappa ned. Eller i alla fall försöka göra det.

– Vi är bra på att skapa energieffektiva hus som bidrar till ett bättre klimat. Om kunden vill är vi med dem genom hela processen, eller så samarbetar vi med andra entreprenörer på vägen. Det finns energimässiga och klimatmässiga regler som man som husägare måste uppfylla när man bygger, vilket privatpersoner ofta inte har full koll på. Ibland har de också svårt att förstå dem, men då hjälper vi till.

Företaget bedriver också försäljning av värmepumpar som de även installerar och servar, men det är projektering, detaljplaner, upphandling, bygglov och ritningar som är deras huvudfokus.

– Vi är ett litet företag med ett brett kunnande, skulle man kunna säga, avslutar Jörgen.