Malungsmusiker nominerad till Dalecarlia Music Awards

Malungsmusiker nominerad till Dalecarlia Music Awards

I  slutet av mars ska priserna i ”Dalecarlia Music Awards” delas ut för åttonde gången. Priset instiftades 2014 för att uppmärksamma och manifestera styrkan och bredden i Dalarnas musikliv. Priset har vid något tillfälle kallats för ”Dalarnas Grammis”. Normalt sett delas priserna ut på en gala där en del av de nominerade artisterna spelar live, förra året hölls galan i digital form. Hur det blir i år återstår att se. 

Vinnarna i de flesta kategorierna utses av en jury, men i den nyinstiftade kategorin för förra året ”Årets insats” tillåts allmänheten att rösta. Det är även allmänheten som får nominera sina favoriter och en jury utser sedan finalister i de olika kategorierna – ett huvudkriterium är att artisten ska vara skriven i Dalarna. 

Nominerad i kategorin ”Årets insats” är musikern Johan Eriksson från Malungsfors. Han nomineras för sitt initiativ ”Säg det med sång”, där man via Johan kunnat skicka sångogram, ungefär som ett ett blommogram med med musik, istället för blommor.

Johan Eriksson hemma vid köksbordet i Malungsfors.

– Det är väldigt hedrande och kul att bli uppmärksammad. Övriga nominerade är alla stora och etablerade artister i musikdalarna och det känns stort att få tillhöra den skaran. Något som känns extra kul är att projektet ”Säg det med en sång” spridit så mycket glädje till så många unders dessa svåra tider. Det känns bra i hjärtat.

Genom åren har flera artister från Malung-Sälen stått som vinnare . Så sent som förra året vann ”Brothers of Metal” från Malung pris för ”Årets Liveupplevelse”. Första året som priset delades ut fick spelemannen Kalle Almlöf från Malung ta emot ”Årets Folkmusikpris” tillsammans med Johnny Soling (Orsa). Malungsfors Visfestival vann ”Årets arrangör” 2017 och samma år kammade musikerna John Mitchell och Sofie Jonsson från Sälen hem priset i kategorin ”Årets liveupplevelse”. Även Juryns Hederspris har en gång hamnat hos en Malungsmusiker, närmare bestämt 2019 då det hamnade hos Mia Mästerbo (bördig från Malung).

Nedanstående artister är nominerade till priset ”Årets insats”. Rösta kan man göra på Dalecarlia Music Awards hemsida.

NOMINERADE – ÅRETS INSATS 

Er röst i hatten
– Live från mitt hörn
Likt en digital lägereld har Stiko Per Larsson samlat sina lyssnare till digital andakt, vecka efter vecka i över 40 veckor, från sin studio i Insjön.

Rockbonden i Näckenbäck
Amanda Bergman och Petter Winnberg fick publik från hela landet att samlas, när de bjöd in till intima spelningar med världsartister i den lilla ladan på sin gård i By.

P-Floyd – Streamingkonsert från Bjärmnäs
Den streamade livekonserten som ägde rum en vacker sommardag vid Bjärmnäs i Runn hade tusentals tittare från hela världen.

Säg det med en sång
Vissångaren Johan Erikssons projekt ”Säg det med en sång” – ett sätt att sprida musikalisk glädje mitt i pandemin, där publiken genom hans ”sångogram” har kunnat skicka personliga musikaliska hälsningar genom Johan.

#folkkursonline / #folkporträtt / #digistämman
Folkmusikens Hus och Studieförbundet Bilda har haft flera olika digitala projekt för att porträttera, utbilda och musicera folkmusik genom digitala lösningar.

Övriga kategorier på Dalecarlia Music Awards:
Årets band
Årets arrangör (Utgår 2021 då antalet arrangemang är för få för att kunna bedöma.)
Årets album 
Årets artist 
Årets producent
Årets låt 
Årets folkmusikpris 
Juryns hederspris
Årets musikvideo
Årets låtskrivare
Årets klassiska 
Årets nykomling (P4 Dalarnas pris)