Winding Road från Malung släpper album med melodiös hårdrock

Winding Road från Malung släpper album med melodiös hårdrock

När arbetsdagen är slut går en del hem och ställer sig i garaget för att meka med bilen, medan andra tar fram handarbetet och sysselsätter sig med detta, resten av kvällen. Jan Hedlund och Magnus Åkerlund tillhör den kategori som sjunker ned bakom sina instrument för att jamma tillsammans och skriva låtar. Denna hobbyverksamhet har nu resulterat i ett album som på gammalt klassiskt vis går att ta del av via en CD-skiva.

– Skivbolagsindustrin idag är inte som den var på 80-talet, men om jag gör en platta då vill jag kunna hålla den i handen, att bara finnas på Spotify är inte samma sak. Jag vill kunna bläddra i omslagsboken och läsa texterna. Det skiljer sig säkert genres emellan och åldrar emellan, men jag känner så. Att hålla sin egen platta i handen som man skapat själv, från scratch – det är extra speciellt! Det är fränt! säger Jan.

I replokalen hemma hos Jan.

Magnus och Jan träffades för första gången ”för en herrans massa år sedan” på Rockgymnasiet i Malung där de båda var elever, fast i olika årskurser. Livet kom sedan emellan och det var inte förrän 2018 som deras vägar åter sammanstrålade och de började göra låtar tillsammans.

Det sprutade ut låtar efter varje träff! Det var bara embryon som inte var så avancerade, men processen var igång. Ofta spelade vi bara in i telefonerna och sjöng nonsenstexter för att kunna jobba vidare. När vi hittade saker som lät bra byggde vi vidare på det. Det har varit helt prestigelöst och vi har haft en stor öppenhet inför varandras idéer, samarbetet har funkat kanonbra! Det faller sig naturligt när man har en passion för det man gör, tror jag, säger Magnus.

Jan från Malung är trummis och Magnus ursprungligen från Hudiksvall är gitarrist, men på plattan spelar de alla möjliga olika instrument, men sjunger gör de inte. Eller jo, körsång har de lagt på, men huvudansvaret för sången har de överlåtit till den tredje bandmedlemmen, också han gammal elev rockgymnasiet: Jonas Tyskhagen från Rättvik. Tillsammans utgör de ”Winding Road”.

Vi behövde en sångare och det behövdes bara en lyssning innan vi hade bestämt oss. Jonas röst passar perfekt till den typ av hårdrock vi gör, där melodin är i fokus med mer eller mindre tuff uppbackning av instrumenten. Vi håller oss till hur genren ska låta, vi försöker inte skapa någon ny, berättar Jan.

Magnus Åkerlund, Jonas Tyskhagen och Jan Hedlund utgör bandet "Winding Roads". Foto: Anders Erkgärds.

Enligt killarnas utsago är låtarna inspelade ”överallt”. I sommarstugan, i hobbyrummet, i hemmastudion och på ytterligare några ställen. Alla tre medlemmarna har faktiskt aldrig varit på plats samtidigt för inspelning, alla instrument och röster är pålagda var för sig. Redigeringen har de gjort hemma på köksbordet.

Allt eftersom låtarna blev klara provade de att lägga ut dem på Spotify för att se hur de funkade hos lyssnare. De skickade även in en låt till Dalatoppen 2019. Responsen var minst sagt positiv. Låten på Dalatoppen gick till det årets final och ett par skivbolag hörde av sig. De valde att skicka ytterligare några låtar till ett av bolagen, som var snabbt med att fråga efter mer – de ville ge ut ett album så snart som möjligt!

Livet pågår under tiden, och vi har inte stressat, så de fick lugna sig lite. Det tar sin tid, om man vill uppnå perfektion och vi har båda barn och jobb. Totalt har det tagit oss tre år att färdigställa albumet. Egentligen var det klart i somras, men då bromsade bolaget lite, det är viktigt att det kommer ut i exakt rätt tid och så vidare. De ville också att vi skulle ha ett par videos klara för att promota albumet, tillägger Magnus.

I magasinet "Sweden Rock" finns en recension av bandets album.

Skivbolaget ordnar med tryck av skivan, tryck av omslag, distribution, kontakter med media, kontakt med och konsertarrangörer och marknadsföring, men för att göra videon tog Jan och Magnus hjälp av några kompisar och snart fanns en video klar. Och den började spridas.

Det är så himla häftigt för vi har fått inte bara många recensioner utan till och med bra recensioner, från flera håll. I senaste numret av magasinet ”Sweden Rock” fick vi betyget sju av tio och eftersom vi själva läst det magasinet i många år så vet vi att de är ganska hårda. Extra roligt är det när man blir recenserad i andra länder, då vet man att musiken har nått ut till många, vilket varit vårt mål, säger Jan.

Det har även publicerats intervjuer med dem i utländska hårdrocksmagasin. Än så länge har de inte haft några livegig, förutom ett i radio i samband med Dalatoppen som var deras första någonsin, men de sticker inte under stol med att de gärna skulle spela på någon hårdrocksfestival utomlands. Det borde vara fullt möjligt, om inte de utländska recensenterna ljuger. Och varför skulle de göra det?

Egentligen är det inte så noga vad folk tycker, viktigast är att vi själva är nöjda och det är vi verkligen. Man blir nog det på ett annat sätt när man gjort precis allting själv. Anlitar man någon för att spela in så kostar det pengar, i vårt fall har det kostat tid i stället. Vi har fått lära oss att säga stopp ibland – nu måste vi vara nöjda! annars hade det tagit tio år innan vi varit klara, fastslår Magnus.

Kontraktet med skivbolaget gäller för en skiva, men de är redan igång med att göra låtar till ett andra album. Jan är född 1972 och Magnus 1974 och de kommer vid samtalets slut glatt fram till följande slutsats:

Visst är det lite coolt att vi släpper hårdrocksalbum och kör på, trots vår ålder. Det bevisar väl att det aldrig är för sent?

FAKTA
Albumets titel
…är samma som bandnamnet, vilket är lite av kutym för ett debutalbum i hårdrocksvärlden.

Låtarna
…är tolv till antalet med en hel hög olika teman.

Magnus
…är före detta dansbandsmusiker. Han har släppt många album med dansbandet Blender. Hans favoritlåt på albumet är ”Summertime” (fast om du frågar mig i morgon så väljer jag en annan, säger han och skrattar).

Jan
…har tillhört flera bandkonstellationer. Senast 2015 släppte han ett album med bandet ”Eagle Down”. Den låt han är mest nöjd med på ”Winding Road” är ”It´s a matter of survival” (se videon längst ned i artikeln).

Till vardags
…jobbar Jan som resursperson på Centralskolan. Magnus är gitarrlärare på Kulturskolan och Jonas driver en restaurang i Uppsala, men har tagit ett sabbatsår från det och studerar nu studioinspelning i Stockholm.