Två vinster till Malung-Sälen i Dalarnas egen Grammisgala

Musiker från Malung-Sälen var nominerade i två olika kategorier i kvällens digitala gala ”Dalecarlia Music Awards” – Dalarnas egen Grammisgala, som sändes på dt.se. Brothers of Metal var nominerade till ”Årets Band” och Johan Eriksson var nominerad till ”Årets Insats” för sitt initiativ ”Säg det med en Sång”. Och båda vann!

Under en två timmar lång livesändning från Magasinet i Falun, där Joacim Cans och Hanna Meens-Eriksson var programledare, delades totalt 13 priser ut. Presentationerna av de nominerade, med efterföljande prisutdelning varvades med liveuppträdanden av världsnamn som Sabaton och The tallest man on earth.

Så här ser den ut – statyetten som pristagarna får.

I sina hem på olika orter runtom i Dalarna satt de olika nominerade artisterna och såg sändningen och medverkade i densamma, när de var nominerade i aktuell kategori.

I både Falun (där de flesta av BOM´s medlemmar bor) och Malungsfors var förvåningen stor och nästan chockartad när vinnarna i kategorierna ”Årets Band” och ”Årets Insats” ropades ut. Det tog Mats Nilsson, en av tre sångare i Brothers of Metal, 30-talet sekunder innan han insåg att det faktiskt var de som vann:

– Jag trodde verkligen inte att vi skulle vinna. Verkligen inte. Det går inte att mäta sig med fler av de övriga som var nominerade. Att bara nämnas i samma sammanhang som till exempel Mando Diao och Dishonest Few är en stor ära. Att vi sedan vann antar jag har att göra med att vi gör något som vi brinner för och tycker är kul. Vi går inte in för att vara några som vi inte är – vi gör det för att vi gillar det. Musik ska skapas utav glädje!

Motiveringen till Brothers of Metals vinst: ”2020 startade som en ren Eriksgata för Faluns Power Metal-hjältar. Släppet av albumet ”Emblas Saga” följdes upp av en Europaturné med utsålda hus över hela kontinenten. När Spotify sammanfattade hårdrocksåret var Brothers of Metal världens 13:e största Power Metal band. 2020 var helt enkelt det stora genombrottsåret för Brothers of Metal.”

Enda spelningen som BOM hade förra året var en streamad konsert från Borlänge. I övrigt var det totalt dött, på grund av pandemin. Därför är det extra roligt att bli uppmärksammad och speciellt i Sverige, menar Mats.

– I Tyskland, USA och Centraleuropa går det väldigt bra för oss, men hemma i Sverige har vi inte slagit fullt ut ännu. Vi kommer givetvis att fira, kanske på fredag, med några koppar mjöd! skrattar Mats.

Johan, precis som alla andra deltagare, deltog i galan via videolänk.

Johan Eriksson från Malungsfors vann ”Årets Insats”, det enda priset på galan som röstats fram av folket.

– Jag är så glad, stolt och tacksam! Det betydde extra mycket eftersom det var folkets pris. Det är klart att man hoppades men jag vågade ändå inte tro på att jag skulle vinna. Det var stark konkurrens och alla de andra är ju så otroligt duktiga.

”Säg det med en sång” har inneburit mycket glädje, tårar, värdefulla möten och sång för Johan under pandemiåret och framför allt en massa kärlek.

– Det är det här som har hållit mig vid liv, rent musikaliskt, under detta år. Vi musiker är vana att stå på scen och få applåder. Å ena sidan saknar man det, det går inte att sticka under stol med. Å andra sidan har de som alltför sällan får applåder fått det under coronaåret – all den fantastiska vårdpersonal som slitit och fortfarande gör det. Det är bra!

Johan kommer att fortsätta med att skicka både digitala hälsningar och leverera dem personligen i Malungs närområde, så länge han kan.

Hur kommer du att fira vinsten?

– Jag har redan firat med en öl och genom att se hockeymatchen mellan Björklöven och Mora!

Förutom att vara musiker sägs det att du är ett inbitet Leksandsfan…har du firat genom att titta på Mora?!

– Ja, men jag vill ju att Mora går upp till SHL igen så att vi får åka på derbyn, det är ju det som ger en extra nerv! skrattar Johan.

På lördag lovar han dock att koncentrera firandet till musikens värld genom att köra en livestream på Facebook.

Vi säger stora grattis till båda pristagarna – heja Malung-Sälen!

Ett sånghälsning levereras här personligen.

Alla pristagarna:
Årets artist: Miss Li.
Årets insats: Säg det med en sång.
Årets band: Brothers Of Metal.
Juryns hederspris: Lena Willemark.
Årets låtskrivare: Linda Karlsson (Miss Li).
Årets låt: Komplicerad – Miss Li.
Årets producent: Mike Emilio.
Årets musikvideo: No honor among thieves – The Dishonest Few (Olle Ferner).
Årets album: Poverty metal – Henrik Palm.
Årets klassiska: Matthew Peterson.
Årets folkmusik: Maria Jonsson.
Årets nykomling: Bolaget.
Studieförbundets pris: Popkollo Dalarna.

Dela inlägget

Relaterade inlägg