Johan Eriksson släpper singel och i vår kommer ett helt album

Johan Eriksson släpper singel och i vår kommer ett helt album

Den gångna veckan har musikern Johan Eriksson från Malungsfors varit ”Veckans Dalaartist” på Radio Dalarna P4. Det innebär att hans nysläppta låt ”En sång till en vän” har spelats flera gånger om dagen i den dalska etern. Just den här låten har en väldigt speciell betydelse för honom personligen.

– Låten ”En sång till en vän” har sitt ursprung i en dikt jag skrev när vi förlorade vår son Jonathan, strax efter hans födsel för 16 år sedan. Då var den bara några rader, men när jag hittade den igen för några år sedan lade jag till lika mycket och det slutade med att det blev en hel låt.

Låten handlar om saknad efter någon som inte längre finns. Någon som stått en nära. För Johan och hans familj är det Jonathan, men för andra är det någon, för dem betydelsefull person. Sedan låten släpptes, i tisdags, har han fått mycket positiv respons.

– Jag är smått överväldigad. Det är väldigt många som hört av sig med telefonsamtal, sms, mail och andra meddelanden. Många har skrivit och kommenterat på nätet. De tackar för låten och berättar om hur de känner igen sig i texten. Jag tror att texten fångar känslan av hur det är att sakna någon, men att den också ger hopp – för vi kommer att ses igen. Det är min fasta tro.

Framåt våren kommer Johan att släppa ett helt album med ny musik. Ett album som han jobbat med under ett par år, men det mest intensiva arbetet har skett det senaste året, då han i princip blev arbetslös när pandemin slog till.

– Titeln på albumet är ”Bryt ihop och kom igen”. Jag tror det är så många har känt under det senaste året. Många av låtarna kommer att ha en koppling till hur det gångna året varit både för mig och för oss alla och hur vi på olika vis försökt oss att ta oss igenom det svåra.

Albumet innehåller 12 låtar. Dessa 12 är dock en bråkdel av den låtproduktion han ägnat sig under coronaåret.

– Jag har skrivit en hel del låtar till andra sedan april förra året. Det återstår att se vad som händer med dem framöver, det ska bli spännande! Vid sidan av låtskrivandet har jag även jobbat som vikarie i skolan och tack och lov har vi i bandet (Partypolarna) kunnat få ta del av pandemi-stöd, som gjort att vi lycktas hålla oss ovanför vattenytan. Än så länge.

Johan startade ytterligare ett projekt i början av pandemin – ”Säg det med en sång”. Tänk er ett blommogram, fast med sång istället – ett sångogram. Kort och gott: en musikhälsning. Den framförs antingen via ett filmklipp, eller om det är i närområdet via ett hembesök, på säkert avstånd – alltid utomhus.

– Det har varit en härlig känsla att kunna glädja folk med sång och musik i dessa tider, när många bär på så mycket saknad. Folk hör fortsatt av sig och vill beställa sånghälsningar – jag ska iväg på en ”hälsning” nu i eftermiddag.

Låten ”En sång till en vän”, liksom kommande album, är inspelat i Erik Runessons studio i Dala-Järna. Under inspelningen filmade gitarristen Kristoffer ”Doffe” Sundberg lite backstage och med hjälp av dottern Kajsa har Johan klippt ihop en video som är tänkt att spegla texten och känslan i låten.

– Jag tror att vi kan finna mycket tröst i naturen, den ger ofta en bild av vår saknad. Och kanske finns de alla där någonstans – de vi saknar. Jag tror det.

Här nedan finns musikvideon till ”En sång till en vän”.