21 nybyggnationer i Berga By klara för inflyttning till årsskiftet: ”De sista nio sålde slut på fyra timmar!”

Jesper Broström härstammar från Berga By och har ett fritidshus ett stenkast från sin mors föräldrahem. Jespers kompis Filip Dyrvall och hans familj hade firat många sportlov och andra ledigheter tillsammans och letade också fritidshus i Sälen. De började tillsammans att analysera vad ett hus i Sälen egentligen kostade. Därmed föddes idén till Berga FritidsBy.

– Vi konstaterade att det var väldigt dyrt att köpa en stuga i Sälenfjällen. Tanken väcktes hos oss att det måste gå att bygga boenden som inte bara höginkomsttagare har råd att köpa, säger Filip.

I den här sluttningen (som är brantare än vad detta bildperspektiv visar), inte långt från Vasaloppsstarten, kommer det snart att börja byggas 21 nya hus – en hel fritidsby.

Ett faktum som också var enkelt att fastställa var den bostadsbrist som råder i området.

– Vi kände att vi ville göra något som gynnade bygden här nere i dalen. Vi ville inte vara på fjället och vi har under processens gång fått mycket positiv feedback för det. ”Åh, va bra! Det här behövs verkligen här nere!” säger många,  skrattar Jesper.

När de nu står inför byggstart har de matchat bilden av bostadsbrist och hus som inte kostar skjortan och designat husen därefter. Husen är moderna och stilrena, tänkta att fungera både för de som är här några veckor om året och för ungdomen som kanske har dessa hus som sitt första egna boende. För att hålla nere kostnaderna och för att göra det enkelt för kunden har de valt att ha exakt samma inredning i alla hus, från ytskikt till vitvaror. Enda tillvalen som kunden kan göra är om de vill ha kamin eller tillbyggnad i form av bastu eller förråd.

Jesper Broström och Filip Dyrvall är männen bakom Berga FritidsBy.

Från början hade de tänkt att bygga 5 hus. Det slutade med 21. I cirka 1,5 år har de jobbat med att köpa marken, fixa med detaljplan, handla upp entreprenörer och inte minst leta riskkapitalister.

– Den del vi trodde skulle bli svårast visade sig bli något helt annat. Det är nästan så att finansiärerna har slagits om att få vara med i fjällprojekten. För oss har det dock varit viktigt att det gått i vår takt, vi har inte velat stressa fram något. Vi valde vår finansiär Triol Kapital med omsorg och känner oss trygga med dem.

Från husen kommer det att vara en vid och vacker utsikt över dalen i söder och fjällkammen i norr.

Allt sedan första mötet med kommunen och andra lokala aktörer har folk varit tillmötesgående och de har mötts av idel positiva reaktioner. Filip har mångårig erfarenhet av byggbranschen i Stockholm och han upplever att stämningen i branschen här uppe är helt annorlunda, jämfört med det som för honom är ”hemma”.

– Vi har mötts av optimism från första läget och framåt. Det är en trevlig och ”nära” stämning när man pratar med folk. Jag har precis byggt ett eget hus i anslutning till fritidsbyn och där kunde vi testa några av de lokala hantverksföretagen och nu har de blivit kvar och kommer att vara med och bygga i byn också, berättar Filip.

Första spadtaget kommer att tas så fort tjälen har gått ur marken i Bergabacken.

För tre veckor sedan började de smyga ut information i sina privata sociala kanaler om att husen i deras gemensamma projekt nu var till salu och att den planerade inflyttningen, förutsatt att vädergudarna spelar i samma liga, är satt till årsskiftet 2021/2022. De blev nästan tagna på sängen av det gensvar de fick. På bara någon vecka var 12 hus redan sålda och det slutade inte där. Förra fredagen, den 26 februari, lades återstående nio hus ut till försäljning på nätet.

– Husen lades ut kl. 18.30 på kvällen. Tre och en halv timme senare ringer mäklaren och talar om att alla hus är sålda! Hon hade aldrig varit med om någonting liknande. Det var helt galet!

Husen har alla 43,9 m2 boyta i två våningar (sovloft). Varje tomt är 230 m2 med 4,5 meter från varje hus till tomtgränsen. Tomterna får, om ägaren vill, kompletteras med ett 7 m2 hus (t.ex. bastu eller skotergarage). Ritningar finns också på en 40m2 altan, för de som önskar.

Köparna kommer mestadels att använda husen som fritidshus och många, men inte alla, kommer från södra Sverige. Det finns också de som köpt hus för permanentboende.

– I början var jag lite orolig för att folk här i bygden inte skulle tycka om att vi byggde hus här. Men den oron var helt obefogad, vi har inte mött några protester. När jag satte upp banderoller nere vid vägen kom det fram en äldre herre och undrade om det var jag som skulle bygga. När jag svarade ja, så lovordade han projektet: ”Tänk att det är någon som satsar här nere!”

Husen har sålts som bostadsrätter för 1 195 000 kronor. ”Tack vare att vi är en liten aktör har vi inga stora overheadkostnader som måste läggas på varje hus för att täcka kostnaderna”.

Jesper har under processen kommit i kontakt med och lärt känna flera släktingar som han inte ens visste att han hade. Häromdagen kom en av dem hem till honom och visade i sitt släktträd att de minsann var släkt. Många är de vintrar han spenderat i Sälen, både som barn, som funktionär till Sälens IF, skidlärare i fem säsonger och nu som skidåkarpappa. Han säger sig förstå Transtrandsmålet till ungefär 80 procent och att bygga för bygden känns helt rätt för honom. Tidigare arbetade Jesper med bilhandel, men tror inte att han kommer att återvända till den branschen.

– Jag och Filip träffades tack vare våra söner som började i samma förskola. Det visade sig att vi nästan bodde grannar i Järfälla. Att få genomföra det här projektet med honom är det roligaste jag gjort. Jag har lärt mig ofantligt mycket, men jag vill lära mig mer!

Nu vill de båda gå vidare, trots att byggnationen av Berga FritidsBy ännu inte startat. Ringarna har spridit sig på vattnet och senaste tiden är det många markägare och andra som hört av sig till killarna för att fråga om framtida projekt och om de får vara med.

– Vi vill fortsätta med fastighetsutveckling i fjällvärlden och vi har för avsikt att starta upp arbetet med en ny detaljplan under våren. När vi lärt känna folket, entreprenörerna och hantverkarna här i byn ser vi mycket fram emot det.

Dela inlägget

Relaterade inlägg