Hon blir Skinnarspelets nya Brus Britta

Hon blir Skinnarspelets nya Brus Britta

Sedan 2016 har huvudrollen i Skinnarspelet spelats av Hanna Hedlund, men nu tackar artisten för sig och lämnar över stafettpinnen till nästa Brus Britta. Malungsbladet har pratat med Malin Ymell, sammankallande för Skinnarspelskommittén.

Vem är du i Skinnarspelets arrangemang? Först blev jag tillfrågad att sitta med i parkstyrelsen och i samband med det fick jag även frågan om att vara sammankallande i Skinnarspelskommittén. Det var en ära som jag gärna tog mig an. De senaste två åren så har det ju inneburit två inställda spel till följd av coronapandemin. Så det känns fantastiskt att vi går mot en sommar där Skinnarspelet nu kommer att gå av stapeln.

Med en rådande pandemi som satt stopp för mycket de senaste åren, när hölls Skinnarspelet senast? Skinnarspelet hölls senast midsommarhelgen 2019, året efter kom pandemin och har sedan dess skjutits upp.

Nu spricker vi snart av nyfikenhet, vem blir Skinnarspelets nya Brus Britta? Skinnarspelets nya Brus Britta blir ingen mindre än Sonja Aldén. Hon blir spelets nya huvudrollsinnehavare.

Hur kommer det sig att det blev just Sonja Aldén? Vi kände att vi behövde en förändring inför detta års spel, så vi från Skinnarspelskommittén frågade Sonja om hon ville spela vår nya Brus Britta, vi tyckte att hon kändes passande att rodda den rollen. Bygdespel är nytt för henne men hon har teaterutbildning och har gjort en del teater så vi är inte oroliga.

Några andra nykomlingar eller nyheter inför årets Skinnarspel? Vi har några nya spelmän, bland annat Bengan Jansson på dragspel. Sen har vi även två nya skinnare i skinnarlaget, Mats Ymell och Felix Hedlund. En annan nyhet är att vi kommer sätta in en extra föreställning, så det blir alltså en föreställning på fredag, lördag och söndag under midsommarhelgen.

Slutligen, hur ser förväntningarna ut inför sommarens kanske mysigaste bygdespel? Det känns som att det är många som saknat Skinnarspelet och förväntningarna är väldigt höga, vi tror på ett spel med bra publiksiffror. Kanske inte som på 80-talet men kanske som innan pandemin. Bokningar har redan börjat trilla in.

Sonja Aldén. Pressbild. Foto: Karin Törnblom

Omslagsbild Skinnarspelet, foto: Marie Bäcke