Insamlingsevent för krigsdrabbade – varje skänkt krona dubblas

Boka in lördagen den 26 mars i era agendor, då kommer en insamling för de krigsdrabbade i Ukraina att hållas på Folkets Park Orrskogen, och varje skänkt krona kommer att bli värd det dubbla.
– Helt fantastiskt att vi kan göra det här, och vi ser framemot att många dyker upp och bidrar, säger Margareta Olsson-Elfström, initiativtagare.
 

Kriget har drabbat den ukrainska befolkningen hårt, för hårt. Hemma i Sverige får vi leva under kunskapen: Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Och medan kriget dundrar på i Ukraina är det många som sitter hemma och känner sig helt hjälplösa. Men varje krona räknas, och genom att skänka en slant bidrar du till att ge de krigsdrabbade en chans till överlevnad.

Fem av kommunens medlemmar inom Rotary får jag träffa under förberedelserna inför eventet hemma hos Margareta Olsson-Elfström, initiativtagare för denna insamling. Ett initiativ som hela klubben stolt står bakom.

Rotary är en internationell organisation bestående av yrkesverksamma kvinnor och män. Det grundades 1905 i USA och syftet med hela organisationen är att stötta, hjälpa och främja samförstånd och fred i världen.

Roger Akelius, entreprenör, filantrop, författare och miljardär, står bakom alla Rotarys insamlingar för de krigsdrabbade och han dubblar allt som samlas in under samtliga event.
– Det är helt otroligt att han står bakom en sådan här insamling. Alla insamlade pengar kommer i sin tur sedan oavkortat att doneras och fördelas mellan organisationerna UNHCR och UNICEF, förklarar Göran Tenn.

Alla fem medlemmar trycker mycket på att det är pengar som Ukrainas befolkning är i störst behov av och att det också är det man kommer kunna donera på eventet.
– Vi har stora förhoppningar på att det här ska bli stort. Vi har heller inga kostnader för det här arrangemanget, alla som är med ställer upp gratis, säger Leif Nilsson tacksamt.

Eventet kommer, frånsett dess syfte att samla in pengar till de krigsdrabbade, även att bjuda på uppträdanden och underhållning. På plats kommer John-Christer Åhlander, tidigare ambassadör i Ukraina, att berätta om sin tid där, och på scenen kommer bland annat Malungs Spelmanslag och andra lokala förmågor att uppträda.
– Det här engagerar varenda en, ung som gammal, eftersom det är något som händer i vårt närområde, det är våra grannar. Det är skrämmande vilken dålig kunskap man haft om Ukraina, säger Margareta. Hur många visste att det bor 44 miljoner människor i det landet?

– 44 miljoner människor som nu flyr för sina liv, fyller Staffan Gunnarsson i och Karin Ek Lissbol tar därefter vid:
– Jag tror att folk i Malung vill engagera sig, de vill känna att de bidragit med något. Att bara sitta och titta på gör oss sjuka.

Läget i Ukraina är i konstant förändring, ingen dag är den andra lik. Det är oförutsägbart och osäkert.
– Det är så fruktansvärt. Man kan inte tro att en enda person sätter i gång något sådant här, och det värsta är när man ser alla barn som drabbas, säger Margareta Olsson-Elfström bestört.
– Vi lever väldigt priviligierat här i Sverige och om vi skulle råka ut för något sådant här så skulle vi också vilja få hjälp, rundar Leif Nilsson av.

Har man inte möjlighet att närvara vid insamlingen så kan de som vill visa sitt stöd genom att swisha eller föra över valfritt belopp till föreningens bankgiro, men det innan den sista mars. Understryka vill de också göra att företag är varmt välkomna att skänka pengar, också värt att betona en sista gång: varje krona som skänks, dubblas.

Alla som vill hälsas varmt välkomna, ung som gammal, kvinna som man, till Folkets Park Orrskogen, Malung, lördagen den 26 mars.

Från vänster Staffan Gunnarsson, Leif Nilsson, Göran Tenn,
Karin Ek Lissbol och Margareta Olsson-Elfström.
Dela inlägget

Relaterade inlägg