Niclas Persson hade varit ansvarig för Normarks jaktavdelning i 25 år när det abrupta beskedet kom förra hösten om att företaget skulle lägga ned sin verksamhet i Malung, med följden att de skulle stänga både kontor och lager på Hismogärdet. Det dröjde inte länge förrän en av Niclas alla kontakter i världen hörde av sig och undrade vad han skulle göra nu?
Distributionsbolaget Frisport har funnits sedan 2016 och haft sitt säte i Boråstrakten. Företaget distribuerar jaktutrustning inom Sverige och i viss mån även till Danmark. Företagets huvudägare är det norska bolaget Schou A/S.
– Schou kontaktade mig och frågade om jag ville ta hand om Frisport. Jag behövde inte fundera länge innan jag svarade ja, men det var på ett villkor: Att bolaget flyttades till Malung, berättar Niclas.
Niclas fick som han önskade och med sig från Normark tog han dessutom inköparen Joachim Skytt med 15 års arbete på Normark i bagaget. Tillsammans besitter de alltså 40 års erfarenhet inom handel med jaktutrustning. De flyttade in i Normarks grannlokal – tillbaka till brottsplatsen kan man säga, eftersom Normark innan flytten till den nybyggda lokalen, huserade här.
Kontoret ligger alltså i Malung, men lagertjänsten köper de in från ett tredjepartslager som ligger i Halmstad.
– Det är så ekonomiskt fördelaktigt att köpa lagertjänsten så det är inte försvarbart att ha ett eget lager, men är det så att vi växer kanske lagret kan hamna här i Malung, i framtiden.
För tillfället ökar företaget och målet är att omsätta 45 miljoner under 2021. Starten på året ser otroligt bra ut.
– Ett distribuerande företag som köper in och sedan säljer vidare till detaljhandeln, kräver mindre personal än ett producerande företag. Å andra sidan är marginalerna lägre. Jag tror att en av anledningarna till den goda starten på det här året är att folk är ute mer och tränar skytte. Just nu har vi problem med att det är brist på ammunition, vi vet inte om vi kommer att få allt det vi har beställt. Branscherna sport, uteliv, jakt- och fiske går som tåget. Folk lägger pengar på annat än de resor de tidigare åkt på.
Niclas berättar att det även är en del problem med att få tag på råvaror, då det varit svårt att få till transporterna under pandemin och dessutom har incidenten i Suezkanalen (där containerfartyget ”Ever Given” gick på grund i kanalen och blockerade all trafik under några dagar) påverkat. Vissa fabriker i andra länder har därutöver i perioder haft över 50 procent eller mer av personalen borta på grund av Covid-19.
Normalt sett reser både Niclas och Joachim mycket till inköpsmässor och olika möten, men det senaste året har alla sådana träffar hållits via teams.
– Vi har en säljare som sitter i Uppsala, han har suttit hemma och jobbat i över ett år nu. Frågar du mig så tror jag inte att vi kommer att resa lika mycket i affärssammanhang framöver, nu när vi sett att det fungerar bra ändå. Kanske till och med ännu bättre eftersom det inte går bort en massa tid för resor till och från mötena.
Idag har Frisport fyra anställda varav två sitter i Malung. En person sitter i Borås och jobbar med redovisning, men denna tjänst kommer snart att flyttas till Malung, och en säljare sitter i Uppsala. De jobbar med varumärken som Lapua, Sellier & Bellot, Meopta, VihtaVuori, Easy Hit, WeHunt och Jakele med flera.
– Om vi växer så kanske det blir ytterligare något arbetstillfälle till i Malung, det var min ambition när jag tog över. Jag hoppas att vi kan tillföra något till bygden på sikt. Vi har fått ett bra bemötande av kommunalrådet och kommunen när vi startade.
Än så länge säljer inte Frisport vapen, endast ammunition och annan jaktutrustning. Niclas har dock ansökt hos polisen om ett handlartillstånd för vapen. Så snart det är godkänt så hoppas han kunna introducera ett helt nytt vapenmärke fram emot sensommaren.
– En fråga som i så fall måste lösas innan är förvaring för vapnen. Det finns en tidigare godkänd bunker i de gamla Normarklokalerna som var i drift fram till 2015, men vi måste investera 200 000 kronor i ett nytt, uppgraderat larm.