För första gången sedan 1980: MIFs damlag spelar division 2-fotboll på Skinnarvallen

Lagkapten Matilda Silfwerplatz beskriver söndagen den 20:e september förra året som fullkomligt ”magisk”. Hon och lagkamraterna i Malungs IFs damlag vaknade upp med vetskapen att om de vinner dagens match på Skinnarvallen mot ärkerivalen Dala-Järna, så kommer de att vinna serien och därmed få spela i den högre ”Division 2 Västra Svealand”, nästa år. Förlorade de skulle de få stanna i Division 3 även i fortsättningen. Hoppet fanns. Efter första halvlek låg de under med 0-1. Då trädde den starka viljan och lagandan in hos damlaget och matchen slutade 2-1 och säsongens ”Hollywood-slut” var ett faktum.

– Att det avgörs i sista matchen i ett derby mot just Dala-Järna…det kan liksom inte bli bättre. Maffen hade pratat flera gånger under säsongen om att: ”Tänk er Dala-Järna hemma i sista matchen!”. Vi var peppade på den tanken och mentalt förberedda. Derby är alltid derby och att möta just Dala-Järna är speciellt. Det är en av de roligaste matcher jag spelat, säger lagets veteran Anna Ädling.

Anna har några matcher att jämföra med då hon spelat en och annan i den grönvita dräkten. Hon gör sin 30:e säsong i MIF och den 16:e i A-laget, något som få (om ens någon?) är i närheten av.

Årets damlag 2021, sånär som på några tjejer som inte kunde närvara vid tisdagens träning.

Säsongen 2018 fanns inget damlag i Malung, men inför 2019 gjorde man en omstart med Mats Gyllenvåg, alias Maffen, som tränare. Spelarna menar att hans erfarenhet och framför allt hans engagemang gjort stor skillnad.

– Han är en riktigt bra tränare. Jag tror det är svårt att hitta någon som är mer engagerad än han. Dessutom är han kunnig, konstaterar Anna Ädling.

– Sedan Maffen kom har vi fått ett annat spel. Det finns alltid en tanke bakom det vi gör på planen. Själva speltänket har blivit mycket starkare, vilket gör det roligt att spela, säger Matilda Silfwerplatz.

Lätt jogging som uppvärmning.

Mats själv filosoferar över fler anledningar till att laget kunde vinna serien förra året.

– Många lag i de här divisionerna (2 och 3) tenderar att ha ett rent veteranlag eller ett rent flicklag, som ofta är knutet till ett fotbollsgymnasium. I vårt lag har vi åldrar från 16 till 38 år och den blandningen tror jag är till vår fördel, det ger en stabilitet i laget, säger Mats Gyllenvåg.

Lite stretching när man lyssnar på Maffens träningsupplägg för dagen.

Han tror också att tjejerna blivit mer motiverade att träna under åren. 2019 blev de fyra i serien, vilket gav mersmak och träningsmotivationen höjdes. Inför detta år verkar ambitionsnivån vara än högre.

– Förr om åren har vi haft kanske 10-12 spelare i snitt på träningarna, om du tittar här idag så ser du att det är 15 stycken och då är det ändå 6 eller 7 som är hemma och är sjuka eller sitter i karantän. Nu är vi 22 spelare i laget som tycker det är roligt att träna och roligt att spela. Vi har nog alla insett att Stenmark hade rätt när han lite ironisk svarade på en fråga om han inte hade en del tur, när han vann hela tiden: ”Det är konstigt, men det verkar som att ju mer jag tränar, desto mer tur får jag”, fastslår Mats.

När pandemin var ett faktum förra våren var det många lag i serien som i princip lade ned sina träningar. Det gjorde inte Malung. De rullade på med sina två träningar i veckan och höll ångan uppe, trots att de inte kunde spela några matcher. I juni spelade de en match. Sedan dröjde det till hösten innan de fick fortsätta. Inför årets serie har de utökat träningsmängden ytterligare och tränar nu tre gånger i veckan.

Lagkapten Matilda Silfwerplatz, tränaren Mats ”Maffen” Gyllenvåg och assisterande lagkapten, tillika lagets veteran Anna Ädling.

Årets säsongspremiär skulle ägt rum den 24e april, men är framflyttad till september på grund av pandemin. Om läget utvecklas riktigt bra får de spela sin första match den 1a maj, men de tror mer på mitten eller slutet av den månaden. Division 2 Västra Svealand består av totalt 10 lag, där närmsta motståndarlag finns i Torsby och de mest långväga matcherna kommer att spelas i Skövde.

– Det ska bli skitkul att få spela i tvåan! Det blir spännande att få möta nya lag och se hur vi står oss gentemot dem, en riktigt rolig utmaning, säger Anna Ädling.

Instruktionen till spelarna innan denna bild togs var att de skulle ”knöla lite”. Kanske bara fotbollsspelare som vet vad det innebär…?

Maffen tror mycket på laget, där de nu nått en nivå där tjejerna får fightas lite om att få spela på de olika positionerna och det sporrar dem, en sund konkurrens. Han menar också att det finns en mentalitet i både laget och föreningen som gynnar alla. Han kommer från Äppelbo och har varit aktiv både som spelare och ledare där, liksom i Vansbro. Han har också tränat både damer och herrar så han har en del att jämföra med.

– Här i Malung upplever jag att man är bra på att få fram damer, troligtvis för att de är vana att kämpa för sitt. Här finns inte mycket av den förlegade ”gubbmentaliteten” kvar och vinnarinstinkten är sund – fokus är alltid att vinna matcher, men man ser också till andra värden så som god lagsammanhållning och vikten av lagbygge. Det är inte en spelare som gör att laget vinner, berättar Mats.

Peptalk med Maffen och assisterande tränare Annica Jonsson (i svart overall) innan dagens träning drar igång på allvar. Att Annica börjat som assisterande tränare inför denna säsong är ett stort lyft för laget, menar Mats.

Den nya inomhushallen som föreningen byggde 2015 har också sitt finger med i spelet för föreningens framgångar tror Mats, liksom den periodiserade träningen där man lägger upp träningen specifikt inför och efter varje match, stället för att ”bara köra på”, som han uttrycker det.

– Det ska bli riktigt, riktigt häftigt att få köra vidare och följa med de här tjejerna in i Division 2! Hittills har det varit otroligt roligt och bättre kommer det att bli. Steget från att spela i Division 3 till att spela Division 2 är väldigt stort, större än vad kanske många tror, men nu är vi där och vårt mål är såklart att vi ska etablera oss där, avslutar Mats.

Dagens träning ska ta sin början och Maffen ropar till sig laget:

Japp, kom igen nu – nu knölar vi igång! skrattar han.

Dela inlägget

Relaterade inlägg