”Vi trivs i Malung – här är det lugn och ro”

2012 kom Haaney Moalin från Somalia till Sverige. 2016 hamnade han och hans familj i Malung, där de valde att slå sig ned. Haaney har en utbildning till svetsare från hemlandet, men för att få jobba som det i Sverige var han tvungen att göra om utbildningen. Istället valde han att försöka hitta något annat att jobba med. I flera säsonger har han jobbat med att städa hotell och stugor i Sälenfjällen, men nu har han fått en fast anställning vid LYKO i Vansbro.

– För något år sedan var vi många fler invandrare som bodde på Skinnargårdens hotell här i Malung. Många sökte jobb här, men fick inget, så de flesta flyttade till Stockholm.

Haaneys uppfattning är: utan jobb kan man inte leva. Man måste kämpa för att kunna jobba. I maj förra året fick han en chans att prova på att jobba på LYKO i Vansbro. Och han tog den. Hans arbetsuppgifter är flera olika. Han plockar, sorterar och packar. Han och en kompis samåker i bil till Vansbro varje dag. I slutet av förra året fick han besked om ett han fått en fast anställning.

– Jag är jätteglad att jag har fått ett fast jobb. Det betyder mycket! På vintern har jag alltid fått jobb i Sälen, men nu har jag ett året-runt-jobb och det är väldigt bra. Vi är även några fler som bor i Malung, som fått jobb där. Både invandrare och svenskar.

Haaney har fru och fem barn, men flera av hans vänner, som inte har familj, har flyttat till Vansbro för att ha närmare till jobbet.

– Min fru, jag och våra barn vill vara kvar i Malung. Vi trivs här, så vi flyttar inte. Här är det lugn och ro, inte så mycket trafik. Barnen kan gå själva dit de vill och luften här är bra. Här finns också bra utbildningar, ända upp på gymnasienivå.

Något som Haaney tycker är till Malungs nackdel är att det är begränsade resemöjligheter med tåg, jämfört med större orter och att det är långt att ta sig till större sjukhus, de gånger det behövs. Det är heller inte helt lätt att få kontakt med svenskar och det beror på de kulturella skillnaderna.

– Svenskar är oftast väldigt tysta. Om jag börjar prata med dem, så börjar de prata, men det är väldigt sällan de som tar initiativet. Jag hoppas få mer kontakt med dem, nu när jag börjat på LYKO. Min fru jobbar inom förskolan, så hon träffar också många svenskar där.

Under en tid bodde Haaney i Örebro där han studerade svenska, först på SFI (Svenska För Invandrare) och senare läste han Svenska 1, 2 och 3 i Malung. Förr lusläste han Malungsbladet för att hitta alla platsannonser. Det behöver han inte längre.

Dela inlägget

Relaterade inlägg