Löparesset har väckt liv i ett sovande Hunflen: Jag hoppas kunna arrangera läger och tävling

I närmare två år har Jesper Lundberg från Sörombäcken i Äppelbo ägnat det mesta av sin lediga tid till att röja sly, riva, snickra, måla, tapetsera och fixa med en massa annat i toppstugan och området runtomkring vid Hunflen. Anläggningen har legat i dvala sedan inledningen av milleniet då den gick samma öde till mötes, som Byråsen gjorde i år. Jesper har nu återuppväckt anläggningen och hoppas göra den rättvisa genom att låta löpare och längdåkare ta del av den fantastiska miljö den ligger i.

För någon vecka sedan låg snön vit i den gamla slalombacken och många Äppelbobor var där och åkte pulka och till och med snowboard (efter att de för egen maskin tagit sig uppför backen). Jespers pappa Kjell-Åke ”Hasken” Lundberg hade packat backen med en liten bandvagn de införskaffat. Sedan kom värmen.

Före och efter röjning av 15-kilometersspåret på Hunflen. Foto: Jesper Lundberg

– Sommaren för två år sedan röjde jag fram ett gammalt 15 kilometers längdspår och vi kunde göra riktigt fina spår från december till mars. Förra året fixade vi ett helt nytt skidspår på toppen, men då tinade snön bort dagen efter att vi dragit det. I år har vi kunnat hålla det öppet, men bara för skateåkning.

Enligt Jesper borde toppspåret kvala in på en lista över norra Europas vackraste spår.

För två säsonger sedan kunde man åka i spåret från december till mars. Foto: Jesper Lundberg

När han köpte dalstationen av Äppelbo AIK 2017 var hans plan att renovera den och kunna arrangera träningsläger för löpare och längdskidåkare. När toppstugan blev till salu 2019 ändrade han sitt fokus till den och efter otaliga timmar av renovering hoppas han på att få ett beslut om ”ändrad användning” av den så han kan börja hyra ut den till idrottsutövare och till de som vill arrangera festligheter.

Det var tidigare en restaurang så det finns ett jättefint, stort restaurangkök. Numera finns också åtta bäddar och jag har med hjälp av pappa och min kompis Mattias Brandt fixat det mesta. Eller ja, allt faktiskt.

Toppstugan i Hunflen som Jesper nu renoverat. Den som har ett riktigt skarpt öga kan se drönarfotografen i bilden. Foto: Jesper Lundberg

Jesper har jobbat med en begränsad budget och har därför tillverkat mycket själv eller fräschat upp gamla saker som han fått. Och han har lycktas bra. Det enda han köpt in nytt är mörkläggningsgardinerna. För att de gäster som vill ska kunna ordna bröllopsfest och liknande har hela inredningen en bas av vit färg för att kunna anpassas till mycket. Dock tyckte Jesper att det efter målningen såg lite för sterilt ut. En snabb titt på Pinterest löste det problemet, då han upptäckte U-balkar, som han byggde själv och satte upp.

Balkarna gav ett helt annat liv till interiören, men det kostade på att göra dem, rent fysiskt. Jag har huggit dem allihop för att de skulle få en gammal känsla. Totalt är det 15 bitar á tre meter. Jag var helt slut i armarna efteråt.

Jesper fick träna armmusklerna när han högg U-balkarna till taket. Foto: Jesper Lundberg

Jesper jobbar som målare så att betsa nämnda balkar och många övriga inredningsdetaljer var inget större problem. Redan till förra sommaren hade han några bokningar, men de drogs tillbaka i och med pandemin. Det gjorde även planen på att arrangera historiens första ”Hunflen Trail”, ett terränglöplopp på åtta kilometer med 500 höjdmeters stigning. En bana och en tävling helt designad av ett proffs på terränglöpning, Jesper själv. Han tillhör Sverige-eliten i denna gren.

Förhoppningsvis kan första upplagan av ”Hunflen Trail” köras i slutet av sommaren. Foto: Jesper Lundberg.

Här finns riktigt fina och bra stigar och stigningar för att träna och tävla för till exempel fjällopp av olika slag. Det är brant, men ändå inte så brant att du inte kan springa. Det är tekniskt utmanande.

Jesper har tagit fram någon gammal fäbodstig i området och tillsammans med de andra som också finns kan man få uppleva fantastiska utsikter på flera ställen. För den som vill gå ”all-in” och träna backlöpning berättar Jesper att downhillbanorna som anlades av Vansbro Cykelgymnasium för tiotalet år sedan är perfekta. Hans förhoppning är att löpare och längdåkare ska få tillgång till dem och till toppstugan, så fort restriktionerna släpper.

Jesper tränar 14 mil löpning i veckan och tillhör ASICS FrontRunner-team. Foto: Sigrid Andersson

Själv satsar han sedan förra året på maratondistanser och tränar cirka 14 mil i veckan.

De senaste veckorna har det varit runt 12 mil, då jag inte varit på topp, säger han nästan ursäktande. Innan 2020 satsade jag på kortare distanser, men kände att jag ville utveckla mig. När jag sedan ökade på träningsvolymen insåg jag att jag blev bättre även på kortare sträckor.

Nu har han inte tävlat på nästan ett och ett halvt år, förutom ett virtuellt maratonlopp på asfalt förra sommaren. Han sprang helt ensam, det var blåsigt och han var dåligt förberedd – ändå fick han en tid som var 15 minuter bättre än sitt tidigare personbästa. Tiden blev 2 timmar och 25 minuter. Nu har han därför ögonen på distriktsrekordet som är 2 timmar och 22 minuter (sattes 2008 av Jonas Buud från IFK Mora).

Han var anmäld till Rotterdam Maraton i fjol, men det blev inställt. Han hoppas på start i år istället. Foto: Sigrid Andersson

Hans första maraton var emellertid ett misslyckande som han idag skrattar gott åt.

– Det var Stockholm maraton 2017. Det gick så bra i början så jag tror jag fick hybris. Efter 34 kilometer bröt jag och tog tunnelbanan till målet.

Därefter har han hunnit ta revansch på sig själv flera gånger. Den merit han är mest nöjd med hittills är en bronsplats på Åre Fjällmaraton förra året.

Kanske har ni sett skylten för Hunflen Trail, som står bredvid riksvägen i Äppelbo? Foto: Jenny Eriksson

Vanligtvis tävlar han nästan varje helg, men en tävling som han inte kommer att springa de kommande åren, i egenskap av arrangör, är Hunflen Trail. Det kommer däremot kanske hans adepter att göra. Jesper och flickvännen Sigrid styr, sedan fem terminer tillbaka, upp löpargrupper som tränar tillsammans vid åtta tillfällen under vår och höst, via Hunflens Löparsällskap.

Många tänker att löpning är tråkigt för att den inte går att variera, men där har de fel. Det finns hur många olika varianter som helst!

Förslagsvis avslutas vårens första gemensamma träningsträff på toppstugans nyrenoverade veranda med utsikt över Äppelbo. Den ska tydligen vara något alldeles extra när dimman inte, som vid intervjutillfället, ligger tjock över nejden. Enligt Jesper har det varit skytteltrafik till toppen under vintern för att spana in solnedgången. Dock behöver man inte springa eller åka skidor dit – det finns bilväg.

Utsikten från toppen av Hunflen går inte av för hackor. Man förstår att uttrycket ”böljande berg” i Sverige inte är en slump. Foto: Jesper Lundberg

En typisk träningsvecka för Jesper

Måndag            Mellanlångt pass (20-25 km)
Tisdag               Dubbeldistans (morgon 10 km + kväll 10 km)
Onsdag             Längre intervaller (Drygt 20 st)
Torsdag            Dubbeldistans (se ovan)
Fredag              Backpass, backintervaller (20 st. x 200 m)
Lördag              Långpass (minst 30 km)
Söndag             Distanspass (10 km)

Jesper håller tummarna för att restriktionerna släpper så att folk snart kan få njuta av toppstugan på Hunflen på nytt. Äppelbobor, Malungsbor, Vansbrobor, löpare, festfirare och kanske även en och annan cyklist. Foto: Jenny Eriksson
Dela inlägget

Relaterade inlägg