Malung-Sälen Hockey Academy är populär och genomför i dagarna sin sjunde Try-Out: 30 av gymnasieskolans elever är spelare på hockeygymnasiet

Allt började med att A-laget i Malungs IF Hockey ramlade ner till division 3 för 9 år sedan. Man märkte snart att det var svårt att få spelare till laget, trots att återväxten bland ungdomar och juniorer fanns. Problemet var att de försvann från Malung-Sälen, lagom till de spelat klart i U16 – till lokala hockeygymnasier på andra orter. Kombinationen av ett A-lag i division 3 med problem att hitta nya spelare och att kommunen tappade invånare var inte gynnsam, på något vis. Det borde gå att ”göra något åt” tänkte man i MIFs ledning – därmed föddes tanken att starta ett eget lokalt gymnasium och skapa en win-win-situation.

– De kommande två torsdagarna har vi Try-Out för nästa termin, som blir intag nummer sju, vilket betyder att vi varit igång i sex och ett halvt år. För tillfället har vi 40-talet elever inskrivna, i tre årskullar. Fram tills nu har tre årskullar hunnit ta studenten, berättar Ola Olsson, marknadsföringsansvarig i Malungs IF Hockey och en av männen bakom idén med gymnasiet.

Första året hade man 9 sökande och alla kom in. Förra året hade man dubbelt så många sökanden som sedan erbjöds och tackade ja till en plats. Under de första åren har man hunnit bygga upp ett gott anseende för skolan. Ett gäng killar som är på väg av isen efter dagens träning förklarar varför de valt just Malung-Sälens HockeyAcademy:

– Saker och ting är väldigt bra uppstyrt här. Det finns bra möjligheter till mycket träning, säger Jordan Larsson, som kommer från Sunne.

Colin Alexandersson (Arvika), Jordan Larsson (Sunne), Erik Fransman (Malung), Albin Lindstrand (Malung), och Ludvig Seydlitz (Malmö).

På skidgymnasiet har man fostrat världstjärnor sedan länge och hockeygymnasiet kunde dra nytta av deras erfarenheter och kunskap vad gäller upplägg på skolan och även aktiviteter runtomkring. Skidåkare och hockeyspelare tränar inte tillsammans, men ofta i samma lokaler. Peppen av att få göra det ger förhoppningsvis synergieffekter. Hockeykillarna går i vanliga gymnasieklasser och tränar 6 pass i veckan direkt efter eller före skoltid. Lägg därtill tre kvällsträningar i föreningen och en match i veckan.

Hockeygymnasiet har ett eget Campus på Storbygärdet där två personer jobbar heltid för att vara ett stöd under första året hemifrån. Eleverna får bland annat hjälp med läxläsning och matlagning. Alla förstaårselever erbjuds en plast på Campus, år två är tanken att man ska klara sig på egen hand.

Ola Olsson har varit med och startat Malung-Sälen HockeyAcademy och han är nöjd med hur utvecklingen skett, men de sätter hela tiden upp nya mål.

Minst 10 personer per årskull än inflyttade, så Malung-Sälen HockeyAcademy förser gymnasieskolan med 30 elever, vars hemkommuner betalar en studiepeng för att de ska få gå där. På så sätt finansieras utbildningen, plus att föreningen (MIF) lägger till en liten del. Dessutom får kommunen samma antal nya invånare. Tränarna betalas av gymnasieskolan och de är uppskattade.

– Jag valde den här skolan mycket för att det är bra tränare här, säger Colin Alexandersson från Arvika.

Tränarna är Christer Olsson och Per Lundell, som också är tränare för Malungs IFs junior-, respektive A-lag. Per bor i Karlstad, men veckopendlar till Malung

– Jag spenderar betydligt mer tid här än hemma, men vad gör man inte för att få jobba med ”Olsson” skattar han och syftar på sin kollega.

Tränarna Per Lundell och Christer Olsson.

Atmosfären mellan både spelare och tränare är uppenbarligt väldigt god.

– Jag tror att en av anledningarna till att många väljer Malung-Sälen HockeyAcademy är att vi fokuserar mycket på individen. Vi ser varje enskild spelare och försöker utveckla var och en efter just deras förutsättningar för att bli en bra hockeyspelare, säger Ola.

Normalt sett är Try-Out:en en hel dag där de har med sig sina föräldrar, de får provspela, kika på campus, ishallen och gymet, plus att de blir intervjuade. Nu blir det istället en digital variant där de kommer att få fylla i olika enkäter och skicka in videoklipp när de spelar. Eventuellt kommer de att bli inbjudna till Malung i små grupper för att ”test-träna”.

Planen för gymnasiet har gett de resultat man önskade och idag spelar fem spelare som gått hockeygymnasiet i A-laget, som nuförtiden spelar i division 1. Landets tredje högsta liga.

– Skolan är nöjda att de får elever och vi är nöjda för att vi får spelare, så det har blivit lite av den win-win-effekt, som vi önskade. Vi är absolut på god väg framåt, men vi vill ännu lite till. Vi skulle gärna se ytterligare ett par stycken spelare från gymnasiet i A-laget.

Utmaningen att nå det målet handlar om att på ett bra sätt kunna ta steget från junior till senior, vilket inte är det lättaste. Ifjol vann juniorlaget alla matcher i serien och kvalade till J20 Elit, men nådde inte ända fram då Corona satte stopp för fortsatt spel. Skulle de få spela i den serien skulle övergången från junior till senior förmodligen gå lättare.

– För oss gäller det att skapa sysselsättning för våra spelare efter gymnasiet. Många jobbar i skolan som assistenter, vilket ger spelarna en meningsfull sysselsättning som gör att de kan stanna på orten och koncentrera sig på sitt hockeyspel. Skolan får personal och barnen och ungdomarna får idoler i skolan, som gör att de vill spela hockey i våra ungdomslag.

Ytterligare en win-win-effekt med andra ord.

Dela inlägget

Relaterade inlägg