Det känns tungt, så tungt…

Som väntat så ställs Dansbandsveckan 2020 in och skjuts fram till 2021. Smittorisken är alldeles för hög med den stora mängden människor och de, i princip, obefintliga avstånden dansare emellan. Även om Folkhälsomyndigheten släpper på restriktionerna från folksamlingar på 50 personer så hjälper det föga då det, bara på Orrskogen, vistas mellan 5-7000 personer på kvällarna. I centrum vistas 20-30 000 personer under veckan.

Ordförande i Dansbandskommittén och grundare av Svenska Dansbandsveckan Bertil Elfström är mycket nedstämd:

– Det känns så tungt, så tungt idag… Det här trodde man väl aldrig skulle hända. Jag lider med alla föreningar, näringsidkare, artister, dansband med mera som får stora ekonomiska tapp i och med detta. Det är det tyngsta beslut vi någonsin tagit och vi ville inte göra det, men vi har inget val. Jag hoppas folk har förståelse.

Planen är att alla band som är bokade tills i år ombokas och återkommer nästa år, man förlänger helt enkelt kontrakten. Ombokningarna sker i detta nu. Man har hittills sålt biljetter för 1,5 miljoner kronor och de som har biljett får behålla den för att använda den nästa år. Information till alla biljettköpare går ut under torsdagen.

Anledningen till att man dröjt med att ta detta beslut är man levt på hoppet att läget skulle förändras, men även för att man jobbat mycket med att förbereda för ett inställt arrangemang, vilket inte är så ”bara” när det berör så många människor. Rätt information ska förberedas, av- och ombokningar organiseras och så vidare. Senaste veckorna har dock arrangörerna känt vartåt det lutat.

Niclas Fehrm är parkföreståndare:

– Det är tråkigt för hela bygden. Det kommer att bli en väldigt annorlunda vecka 29 i Malung… Det är 35 föreningar från södra kommundelen engagerade i Dansveckan och deras verksamheter påverkas givetvis väldigt negativt av detta. Och alla våra butiker.

Beslut om Guldklavegalan är ännu inte taget. Sveriges Radio har dock meddelat att de inte kommer att genomföra några publika evenemang före den 31a juli. Återstår att se om det kanske blir en digital variant? Ägarna till arrangemanget: Tidningen ”Får jag lov?”, Sveriges Radio och Dansbandsveckan tar beslut kring detta i nästa vecka.

Dela inlägget

Relaterade inlägg