Benjamin Hjort från Malung är numera proffs

Foto: Jameson Carter

Planen var att han skulle varit på en stor arena intill sitt universitet i Florida för att få sitt examensdiplom nu på fredag och familjen skulle varit där. Men det kom en pandemi emellan. I slutet av mars lämnade istället golfspelaren Benjamin Hjort från Malung och hans flickvän studentlivet i USA, i förtid, för att inte bli fast i landet.

När universitet stängde ner från ena dagen till den andra i mars tänkte de först stanna kvar i några veckor, men när situationen förvärrades valde de att flyga ut ur landet, innan det var för sent. Ett snöpligt slut på studietiden i USA och vårens collegesäsong förvisso, men Benjamin tycker ändå att det inte kan jämföras med vad många människor världen över går igenom just nu. Läget är som det är för oss alla och det är bara att acceptera.

Ett litet glädjeämne i denna konstiga situation är ändå att han, sedan ett par veckor tillbaka, kan titulera sig som professionell golfspelare – en dröm han haft sedan länge:

– Jag skickade in ansökan i början av året och det var riktigt skönt att få beskedet att jag är godkänd för den högsta proffsnivån PGA (Professional Golf Association). Som amatör får man inte tjäna pengar på sitt golfspel och man får inte ha sponsorer, annat än för viss utrustning. Nu har jag däremot kunnat börja med sponsorarbete, bygga upp en hemsida och så vidare. Det är jättespännande och roligt! Hittills har jag har en handfull lokala sponsorer och i dagens läge får man kanske ha lite is i magen i arbetet med att skaffa fler, ler Benjamin.

Benjamin är just nu hemma i Malung, men flyttar till Västerås och de fina golfbanorna däromkring, den kommande veckan. Foto: Jenny Eriksson

Coronakrisen ger tid till att fundera på och jobba med saker som man inte har tid med annars. För Benjamins del kan det handla om tunga fyspass, eller att jobba med tekniska detaljer som han annars inte hinner med. Fram till förra veckan har det varit full fart med skolarbetet, men nu kommer han att koncentrera sig på träning. Och på att flytta.

Han och flickvännen har köpt lägenhet i Västerås, där de kommer ha sin bas. Runt Västerås finns många bra golfbanor, bland annat Frösåker, som Benjamin anser vara en av landets bästa. Närheten till Arlanda och att det är flickvännens hemstad har också spelat in i deras val. Benjamin ser också mycket fram emot att komma närmare Malung.

– Jag har bott långt från Malung i 8 år, så nu blir det skönt att bara ha 2-3 timmar hem. Men vi får inte flytta in förrän i slutet av maj, så våra familjer får stå ut med oss några veckor till, skattar han.

Benjamin skulle ha spelat Nordic Golf Leauge i sommar och höst för att därefter kvala och försöka ta sig vidare till Europatouren. All tävlingsverksamhet inom golf i Sverige är för närvarande stängd, till och med den sista juni.

– Jag måste utgå från att tävlingarna börjar den första juli för att kunna lägga upp planer för träning. Det är mycket möjligt att datumen ändras, men jag måste ändå ställa in mig på att börja tävla. Lyckligtvis tillhör ändå golf en av de sporter där träningsmöjligheterna fortfarande finns, med endast några mindre restriktioner.

Skulle det komma ett besked om att alla tävlingar skjuts på framtiden till nästa vår kanske han måste se sig om efter ett annat jobb så länge, men just nu är fokus på träning och tävling, för att nå nya mål.

– Jag har länge sett fram emot att få bli proffs. Nu är jag där, men kanske är det ett år kvar tills jag får tävla. Det är ett oklart läge, men det är lika för alla. Om inte annat lär vi oss i alla fall i alla fall vad tålamod är.

Dela inlägget

Relaterade inlägg