FridaysForFuture – för första gången i Malung

I fredags tog några kämpar från Folkhögskolan första steget till att starta ett lokalt engagemang för miljön i Malung-Sälen. Från klockan halv tre fram till kvällningen cirkulerade de i centrum med sitt budskap målat på brun wellpapp: FridaysForFuture – rörelsen som startades av Greta Thunberg och som kommit att bli världsomspännande.

Cecilia Ribbing från Kalmar studerar på Folkhögskolan och har ett brinnande engagemang för klimatfrågan, vilket grundar sig i de klimatförändringar vi ser. Hon har arbetat inom vården och drar därifrån en parallell till klimathotet:

– Som patienter har vi rätt att veta vilken diagnos vi har. Vi måste själva få välja om vi vill gripa chansen för överlevnad. I årtionden har klimatforskare försökt förmedla hur illa ställt det är med vår planet, men beslutsfattare världen över verkar förtränga allvaret, eftersom långt ifrån tillräckligt görs. Politiker kan vara mer utsatta för desinformation och den opinion som märks, därför behöver vi som lever i en demokrati visa dem vårt stöd för de förändringar som krävs nu. I Kalmar sprider vi broschyrer med lättillgänglig information som fått fler att få upp ögonen för att vi måste börja agera. Vi har inte råd att vänta på att någon annan ska lösa klimatkrisen åt oss, men tillsammans blir vi modigare och klokare.

Beatrice Lindholm, Cecilia Ribbing och Annie Björkman framför kommunhusets port.

Cecilia och hennes vänner stod till en början utanför kommunhuset och delade ut information om klimatfrågan och spred kärlek i form av chokladhjärtan. Senare förflyttade de sig till Grönlandsparken och till ICAs entré. Syftet med deras eftermiddagsaktivitet var att visa sin närvaro och länka samman människor som är intresserade och hitta gemensamma nämnare att agera utifrån.

Hur tänker de att Malung-Sälens politiker ska agera i klimatfrågan?

– I Degerfors har man startat så kallade panelsamtal i klimatfrågan där allmänheten och politiker möts, det kanske vore något för denna kommun att ta efter? Dessa samtal har lett till att politikerna samarbetar runt klimatfrågorna, något som spridit sig till Karlskoga och som även Örebro nu visar intresse för. Vi har sett att det i denna kommun finns stor vilja till engagemang, det gäller kanske mest att hitta och stötta varandra.

Här har de fått sällskap av ytterligare några engagerade Malungsbor.

Cecilia vill, i enlighet med FridaysForFutures budskap, inge mod hos människor att engagera sig och sprida kunskap om hur allvarligt läget faktiskt är med vår planet. Hon tycker det är hälsosammare och roligare att vara delaktig i de förändringar vi behöver, än att må dåligt för att för lite händer. Hon citerar gärna det hon lärt sig här i Malung: ”Svårt – det är kul det!” 

För första gången fanns nu Malung med på FridaysFor Futures karta över manifestationer världen över. Nästa datum för en större internationell klimatstrejk där man kan visa sitt engagemang är den 24e april. Då hoppas de att fler invånare i Malung-Sälen sluter upp, men det kan hända att det blir en ny aktivitet redan nu på fredag.

FAKTA
Fridays For Future är en rörelse som började i augusti 2018, efter att 15-åriga Greta suttit framför riksdagen varje skoldag i tre veckor för att protestera mot bristen på agerande i klimatkrisen. Hon publicerade vad hon höll på med på instagram och Twitter, och hennes agerande blev snabbt viralt.

Den 8:e september beslutade sig Greta för att fortsätta att strejka varje fredag (därav rörelsens namn Fridays For Future) till dess att svenska politiker tillhandahåller en tydlig plan för att nå målet att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, i linje med Parisavtalet.

Dela inlägget

Relaterade inlägg