Den 20:e november förra året fyllde organisationen ”Rädda Barnen” 100 år. I Malungs lokalförening hade man just då inte tid och möjlighet att fira detta, men nu har man mobiliserat kraft och ska fira ordentligt! Detta gör man genom att dela ut en bok till alla barn i kommunen som går i F-klass. De råkar detta år vara exakt 100 stycken, vilket betyder att 100 barn får 100 böcker på 100-årsjubilet.
Rädda Barnens lokalförening i Malung har funnits sedan 1967. Idag har man hundratalet medlemmar och en rad olika verksamheter. De har bedrivit läxhjälpsverksamhet, de anordnar FN-dagsfirande i Grönlandsparken varje år, de medverkar med tipspromenad och annat kring barnrättsfrågor på kyrkans sommarkollo och de har ett samarbete med kommunen och skolan under en temavecka – Kärleken är fri – varje höst, där de medverkar.
Efter den stora flyktingvågen 2015 har ett stort fokus legat på att hjälpa ensamkommande flyktingbarn. När nu många av dessa kommit in i samhället, börjat skolan och så vidare så är behovet ett annat och man kommer att lägga över engagemanget lite mer på yngre barn. Vilken verksamhet de än bedriver så är det uttalade målet alltid detsamma: att göra bra saker för andra människor och bevaka barns rättigheter.
– Förra året startade vi en barnkommitté här i Malung som vi tror oss vara ganska ensamma om än så länge och första mötet vi hade med dem var jättehäftigt! Allt var väl förberett med dagordning och så vidare. De 10-talet barn mellan 4–12 år som kommit satt som små presidenter kring bordet. Alla satt still och lyssnade och var väldigt engagerade. Vi var tvungna att avbryta för fika, annars hade vi hållit på hur länge som helst, berättar Linnéa Nolesten, som tillsammans med maken Christofer tagit initiativet till kommittén.
– Barnkonventionen blev lag den första januari i år och den säger att barn ska få vara med och bestämma. Ett stort syfte med kommittén är att påvisa att barnkonventionen nu faktiskt är lag och att barn har möjlighet att påverka. Det här blir ett forum där de får möjlighet att berätta vad de vill. Dessutom behöver vi i föreningen barnens hjälp att utvecklas – vi är ju mest gubbar och gummor som sitter i styrelsen, ler Christofer.
Barnen kom med en rad olika förslag, en del av dem kanske förvånande…? De ville till exempel minska på sin skärmtid och diskuterade aktiviteter som Rädda Barnen kunde anordna, som substitut till skärmen! På förslag fanns pysselkvällar, hyra av gympahallar eller att arrangera ett Rädda-Barnen-lopp, där målet är att tillryggalägga en sträcka – tidtagning är oväsentligt – att du klarar av sträckan är det viktiga. Badhusets öde var ett hett samtalsämne, liksom regnbågsflaggan. Linneá berättar:
– Den 21:a januari lämnade kommittén in sitt första medborgarförslag till kommunen, där barnen föreslår att kommunen ska införskaffa en regnbågsflagga och flagga med den. De har också en plan B, om förslaget inte skulle gå igenom. De har makalöst många idéer och på nästa möte vill de gärna träffa någon eller flera politiker som har ansvar för skolan.
Åter till boken. Varför väljer man att dela ut en bok för att fira 100-årsjubileét? Kerstin Kapla, styrelsemedlem förklarar:
– Vi funderade på hur vi skulle manifestera att Rädda Barnen fyller 100, det är ändå en rätt anmärkningsvärd ålder. Ska vi bjuda på tårta? Nja, det kändes inte klockrent, men presenter hör ju också födelsedagar till… Det kändes mycket bättre! Vi kommer åka ut till skolorna och lämna böckerna och det känns jättebra. Ett sätt för oss att finansiera verksamheter är vinsten från vår butik: Mötesplatsen Second Hand och boken är ett exempel på detta.
Tips om den aktuella boken ”Gropen”, av Emma AdBåge (Augustprisvinnare 2018) fick de från Rättviks Rädda Barnen-förening som också delat ut den. Boken hamnar i barnens hand lagom till firandet av ”Högläsningens dag” den 5:e februari. Den handlar om att vuxna bestämmer, utan att första lyssna på vad barnen vill. Med det tillvägagångssättet blir resultatet inte alltid det önskade. För någon.
Bokens budskap går hand i hand med det Barnkommittén vill arbeta för att försöka undvika. Barnen har en massa idéer som de ska få dryfta och göra någonting av. Rädda Barnen Malung skapar alltid någon sommarlovsaktivitet och medlemmarna i kommittén kommer vara med och forma dessa. Till FN-dagen skriver alla elever många fantastiska texter, möjligen kan kommittén verka för att dessa kommer fler till del, genom att skapa ett häfte av dem? Vill du vara med i det och många andra skapande och givande processer och tillhöra ett inkluderande sammanhang? Barnkommittén har sitt andra möte i början av mars och det finns plats för många fler, både barn och andra volontärer.