26-åringen som är ett namn på allas läppar i snowboardvärlden är född och uppvuxen i Sollentuna. När karriären började ta fart på riktigt flyttade han till Monaco för att vara närmare alperna och den snowboardåkning som fanns där. Han är nämligen en av världsstjärnorna i denna sport. Men under en skadeperiod säsongen 17/18 kände han att han hade fel fokus i vardagen i Monaco, där han bott i tre år. Han trivdes inte och dessutom saknade han Sverige. De slutade med att han valde att bosätta sig permanent i Torgås. Här möter du världsstjärnan Sven Thorgren.

Vi träffas i Svens hus Rispellgården som ligger uppe på höjden, öster om riksvägen i Torgås. Det är ett litet och gemytligt inrett hus med flera egenhändigt tillverkade möbler.

– Det är supertrevligt att bo här och jag längtar hem när jag är borta! Jag är delvis uppvuxen på hästgård och har alltid velat bo på en gård när tankarna kom om att skaffa något eget. Dels för att det är på landsbygden, dels för att jag trivs med gårdslivet.

Till skillnad från många ungdomar i dalgången tycker Sven att det finns massor av saker att göra här.

– Det är klart att det beror på vilka intressen man har, men för mig finns det massor av saker att hitta på, både sommar och vinter. Paddling i forsar, löpning på fjället och en massa annat. Men det allra bästa är såklart den fantastiska snowboardåkning som finns här.

Sven trivs hemma i sitt lilla hus i Torgås.

Två till tre dagar kan han vara i Stockholm, sedan vill han hem till Torgås igen, han saknar inte alls storstadens puls.

Du är en av världens bästa snowboardåkare och du har någon gång sagt att Kläppen har världens bästa park för snowboardåkning, stämmer det?

– Det har jag sagt och det är sant, det är den i särklass bästa och den är också en stor anledning till varför jag vill bo här. Bättre träningsmöjligheter går inte att få. Kläppen är det bästa stället att vara på om man vill träna på det jag gör inom snowboardåkning, alltså hopp och railåkning.

Vad är det som gör just den parken så bra?

– Det finns många andra parker i världen som är större, men de är inte lika effektiva eftersom man där måste åka stollift från botten till toppen och det tar tid. I Kläppen tar man istället den snabba ankarliften och hinner hoppa och åka dubbelt så många gånger.

Den nygamla snökanonen väntar på att få köras igång.

Redan för några år sedan fanns planer på den så kallade träningskudden som just nu byggs i Kläppen, i anslutning till välkomstcentret, som ligger vid riksvägen. Sven har varit med i arbetet med att få kudden på plats. Han har varit med i diskussionerna med Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Kläppen när man planerat och diskuterat bygget.

– Kudden är unik, då den inte finns på så många andra ställen i Europa och den kommer vara en grym träningsmöjlighet sommartid för alla som vill träna snowboard. Den har ett sprinklersystem som gör att det alltid är blött – känslan när man åker på den är i princip identisk med att åka på snö. Fördelen är också att det aldrig fryser på eller bildas dåligt underlag – det är alltid det samma.

För tre år sedan hittade Sven sitt hus på Hemnet och såg möjligheterna med dess tomt. Han ville ha de absolut bästa träningsförutsättningarna och såg hur han i sluttningen ned mot riksvägen kunde skapa sin egen backe och minipark hemma på gården. Visionen är idag verklighet och han har hunnit med att bygga ytterligare några drömmar.

Svens senaste tillskott i hans lilla "skidanläggning" - en fyrhjuling med bandsats som skall fungera som en pistmaskin.

– Jag har en backe med tillhörande replift på tomten. Just repliften är jag lite stolt över för den har jag byggt själv, det var inte helt lätt…det finns liksom ingen manual för hur man bygger en sådan, ler Sven. Själva backen har jag fått hjälp med att schakta och gräva av LimaJohan. Jag har egna rails och bygger med hjälp av kompisar de olika hopp vi vill ha och behöver i vår träning.

När minusgraderna nu kommit och verkar stanna är Sven ivrig att testa sina två senaste tillskott till sin lilla anläggning: en gammal, men funktionell, snökanon och sin egen variant av ”pistmaskin” – en nyinköpt fyrhjuling med bandsats. Någonstans har han nog en inre ”Uppfinnar-Jocke” den där Sven… Det kan man konstatera när han berättar att den nyligen ditsatta badtunnan bredvid utebastun har dubbla funktioner, den ska nämligen även fungera som vattenreservoar till snökanonen också.

– Det är väldigt kul och effektivt att kunna träna hemma på gården, det har framför allt hittills gynnat min railåkning. Jag har alltid varit bra i slopestyle, men förra säsongen tog jag även en X-gamesmedalj i en renodlad railtävling. Med en träningsanläggning hemma på gården blir allt mer flexibelt. Då jag har belysning i backen kan jag dra ut vid 12-tiden på kvällen efter att ha käkat och vilat, som avslutning efter en heldag i Kläppen.

Han har bastu och badtunna utanför knuten. Badtunnan ska också fungera som vattenreservoar för snökanonen.

Medaljer var det ja. Han har hunnit ta några stycken, både från sin tid som junior då han studerade vid snowboardgymnasiet i Malung och som senior. I Sotji 2014 var snowboard för första gången en OS-gren, där Sven hamnade på en snöplig fjärdeplats i slopestyle. 2018, när OS gick i PyeongChang kunde han inte delta på grund av en skada. Tävlingen med högst status, förutom OS, i snowboardvärlden heter X-games. Hemma hos Sven finns inte mindre än sex sådana medaljer, i alla tre valörer. Hans stora mål är att ta en medalj vid OS i Peking 2022. Då finns dubbel chans att ta hem de åtråvärda metallbrickorna, eftersom Svens specialitet Big Air då också ingår i OS tävlingsprogram, för första gången.

– Den här säsongen blir OS-kvalificerande. En del tävlingar har redan ställts in så man måste försöka fokusera på alla de tävlingar som kommer att bli av. De senaste två säsongerna har jag spelat in mycket snowboardfilmer, bland annat filmen ”Scandalnavians” som har premiär i början av december. Det är superkul att spela in film, men jag är först och främst tävlingsåkare.

Studsmattan används för sommarträning. Nedgrävd i gräsmattan för att "studsen" ska komma i marknivå.

En viktig plattform för snowboardsporten idag är sociala medier. Sven berättar att det nästan är lika stort som film- och tävlingsbranschen.

– Vi åkare blir lite som ”influencers”, där vi bygger vårt marknadsvärde som sedan säljer produkter. Det gäller att ha en bra balans mellan att vara ”influencer” och att kunna fokusera på träning och tävling, men jag har inget problem med det.

Sven är precis hemkommen från Stubai Österrike där han varit och tränat med några andra professionella snowboardåkare. Alla skidanläggningar var stängda för privatpersoner.

– Vi som är professionella åkare fick tillåtelse att träna och hade berget nästan helt för oss själva. Det var en annorlunda upplevelse.

När han är hemma tränar Sven 2-3 dagar i veckan, i snowboardgymnasiets lokal i Malung – Träningsfabriken, som den också kallas. Han gick själv på snowboardgymnasiet för några år sedan och är tacksam över att han får använda deras fina träningsmöjligheter fortfarande. Där har han också många vänner.

– Mina vänner och umgängeskretsen som finns kvar här sedan gymnasietiden är ytterligare en anledning till att jag ville flytta hit och bo här permanent. Nu har dessutom en kompis till mig köpt ett hus, inte långt härifrån, så det kanske blir ett litet snowboardnäste här i Torgås snart, vem vet, skrattar Sven.

Kanske inte alltför många som har en skateboardramp ute i ladan...?

Bortsett från den exceptionella utformningen på hans gård och alla medaljer han har, verkar den här killen vara som folk är mest. Eller kanske inte.

– Jag skulle tro att de grannar som inte känner mig kanske tänker att jag är lite smått galen som håller på med alla mina projekt på gården. LimaJohan skrattar ibland åt mina idéer, men han hjälper mig att utföra dem och det blir bra.

Är man en vinnarskalle så är man. Då gör man allt för att få de bästa förutsättningarna för att nå sina mål och man drar sig inte för att gräva ned studsmattan på en halv meters djup mitt i gräsmattan eller att anlägga en skateboardramp ute i ladan så att sommarträningen är säkrad.