Unik satsning i Kläppen ska lyfta svensk snowboard och freeski mot nya höjder

Unik satsning i Kläppen ska lyfta svensk snowboard och freeski mot nya höjder

Säkert undrade många som passerade Kläppen under tidig höst vad det var som höll på att byggas alldeles intill riksvägen…?! Under senhösten började man ana att det var ett torn av något slag…ska de köra backhoppning och landa på andra sidan vägen…? Nej, det skulle nog aldrig tillåtas av varken Trafikverket eller SLAO (Svenska Skidanläggningars organisation). Det rätta svaret är: En träningsanläggning för skid- och snowboardåkare, som det inte finns motsvarighet till i norra Europa. Det är Svenska Skidförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet och Sälens IF som tillsammans med Kläppen Ski Resort har genomfört denna unika satsning.  

Träningskudden eller ”bagen” som den benämns av åkarna själva, är den största satsningen som någonsin har gjorts inom snowboard och freeski. Kudden utgör en unik hoppanläggning och ligger i Sveriges nationalarena för freeski och snowboard: Kläppen Snow Park. Bagen kommer att ge åkare från Sverige, och resten av världen, möjlighet att träna hopp, året runt, eftersom den även kommer vara öppen under sommarsäsongen. 

På väg mot landning i den gigantiska luftkudden. Foto: Daniel Bernstål

– Om vi ska ha chans att konkurrera i framtiden är en anläggning som denna, på hemmaplan, helt avgörande. Det är det bästa stöd vi kan ge de här sporterna. Vi tror att denna satsning kommer lägga grunden för svenska OS-medaljer redan i Kina 2022, men framför allt i Italien 2026 och framåt, säger SOKs ansvarige sportchef Anders Wiggerud i ett pressmeddelande. 

Freeskiåkaren Wilma Johansson från Sälens IF, som ingår i utmanarlaget, snäppet under landslaget är mycket glad över satsningen:

– Det är nästan svårt att beskriva för det känns så exklusivt att vi får ha ett sånt här hopp här hemma. Det toppar nästan allt. Förut var man tvungen att åka långt för att träna men nu har vi perfekt träning så nära. Det blir ju utveckling för alla och kommer bli så bra för oss i Sälen. Oavsett vilken ambitionsnivå man har så kan man ha kul här och lära sig nya trick. Säger Wilma Johansson medlem i Freeskiteam Swedens utvecklingslag och Sälens IF.

– Genom sin utformning, med olika storlekar på uthoppen, kommer anläggningen passa alla – även de yngre och åkare på väg upp. Det blir verkligen ett lyft för föreningens ungdomar Säger Lars Habing, sportchef Sälens IF. 

Träningsanläggningen är i världsklass. Inte minst med tanke på den 22 meter breda och 48 meter långa uppblåsbara landningskudden, som rymmer hisnande 2 200 kubikmeter luft.

De olika uthoppen gör att man kan använda kudden oavsett vilken tekniknivå man ligger på. Foto: Daniel Bernstål.

– Det känns otroligt bra att vi har fått möjlighet att bygga denna unika arena. Det är ett ytterligare kvitto på vår satsning inom dessa grenar och på vår Snowpark, vilken ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Det känns fantastiskt att kunna ge våra svenska atleter tillgång till en unik träningsmiljö som hjälper dem nå målet, att bli bäst i världen. Vi vill också välkomna åkare från övriga delar av världen att träna i denna unika arena samt i Kläppen Snowpark, säger Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort. 

Foto: Daniel Bernstål

Några som varit medvetna om denna satsning under en tid är de svenska landslagsåkarna, som har väntat och längtat till att anläggningen skulle öppna. En av dem fick ni stifta bekantskap med i Malungsbladet för någon vecka sedan, världsstjärnan Sven Thorgren:

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse! Bagen är en stor anledning till att jag flyttade till Kläppen. Nu har jag bland de absolut bästa träningsförutsättningarna i världen, bara runt knuten. Jag är dessutom riktigt glad över att alla kids i Sälen och eleverna på snowboardgymnasiet får dessa helt grymma träningsmöjligheter. Det här kommer verkligen gynna svensk snowboard på många sätt, säger han. 

Sven Thorgren på väg upp i hopptornet. Foto: Daniel Bernstål

Sven och hans kollegor i landslaget befinner sig just nu på träningsläger i Kläppen och har fått möjlighet att testa bagen innan den idag officiellt öppnas. Bagen är avsedd för barmarksträning och kommer därför att stängas när vintersäsongen tar fart. De som vill åka och hoppa i kudden behöver köpa ett separat skipass för detta.

– Placeringen av anläggningen, i vår nationalarena, är mycket strategisk med närheten både till Riksidrottsgymnasium och en stark förening. Det blir samtidigt ett riktigt bra ”skyltfönster” både för sporten och för våra samarbetspartners, med sitt läge längs riksväg 66. Vi är otroligt tacksamma för denna möjlighet som skapats genom det unika samarbetet mellan förbundet, SOK, Riksidrottsförbundet, Sälens IF och Kläppen Ski Resort, säger Stefan Karlsson, sportchef för Svenska Skidförbundet.

Det 17 meter höga hopptornet, byggt i trä. Foto: Daniel Bernstål

Fakta om träningskudden: 

Anläggning 

  • Total åklängd: 120 meter

Starttorn 

  • Höjd: 17 meter, ovan mark
  • Total fallhöjd: 37,5 meter
  • Material: Trä

Landningskudde  

  • Bredd: 22 meter
  • Längd: 48 meter
  • Lutning: 35°
  • Innehåll: 2 200 m3luft (motsvarande 2  200 000 liter eller 13 000 badkar) 
  • Vikt: 6 ton
  • Tillverkningsland: Tyskland